Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Ολλανδία: Το μυστήριο των τρομαγμένων μπαμπουίνων

Oι μπαμπουίνοι επί μέρες έχουν την πλάτη γυρισμένη στους επισκέπτες και μοιάζουν πολύ φοβισμένοι.

 Αμηχανία και προβληματισμό έχει προκαλέσει στο προσωπικό ζωολογικού κήπου της Ολλανδίας η συμπεριφορά μιας ομάδας μπαμπουίνων, οι οποίοι επί μέρες έχουν την πλάτη γυρισμένη στους επισκέπτες και μοιάζουν πολύ φοβισμένοι.

Η αποικία του Ντίρενπαρκ Έμεν, που αποτελείται από 112 μπαμπουίνους της ανατολικής Αφρικής, σκαρφάλωσε στα δέντρα και σε βράχους εξαιτίας άγνωστης απειλής. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι είναι η τέταρτη φορά μέσα σε 20 χρόνια που παρατηρούν τέτοια συμπεριφορά στους πιθήκους, όμως η περίπτωσή τους παραμένει μοναδική, είτε σε συνθήκες αιχμαλωσίας είτε στην άγρια φύση.

“Έχουμε ακούσει πολλές θεωρίες, αλλά καμία δεν είναι αρκετά πειστική”, λέει στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ο ζωολόγος Βέιμπρεν Λάντμαν.
“Την Τρίτη και την Τετάρτη, τα ζώα έπαθαν υστερία. Δεν άρχισαν να πηδούν δεξιά-αριστερά, αλλά συμπεριφέρονταν περίεργα.”

Ανάμεσα στις θεωρίες που έχουν διατυπωθεί είναι ότι τα ζώα είδαν κάποιο θηρευτή - πραγματικό ή... τυπωμένο στην μπλούζα κάποιου επισκέπτη - και ότι αισθάνθηκαν σεισμική δόνηση ή κάποια άλλη φυσική απειλή. “Η πιο τρελή εικασία ήταν ότι το προκάλεσε ούφο”, λέει ο Λάντμαν εκτιμώντας ότι κάποια αρσενικά που βρίσκονται ψηλά στην ιεραρχία της ομάδας φοβήθηκαν και τα υπόλοιπα ζώα ακολούθησαν.

EPA/VINCENT JANNINK
Η αποικία του Ντίρενπαρκ Έμεν, που αποτελείται από 112 μπαμπουίνους της ανατολικής Αφρικής, σκαρφάλωσε στα δέντρα και σε βράχους εξαιτίας άγνωστης απειλής.


Έκτοτε, παρότι οι μπαμπουίνοι παραμένουν φοβισμένοι, άρχισαν να τρώνε λίγο, ενώ οι φύλακες τους έδωσαν βιταμίνες και κάψουλες με θρεπτικά συστατικά. “Δεν είναι ακόμη 100% καλά, όμως η κατάστασή τους βελτιώνεται”, επισημαίνει ο ζωολόγος. “Ζητήσαμε τη γνώμη ειδικών για το αν έχουν δει κάτι παρόμοιο ή εάν έχουν κάποια εξήγηση, όμως μέχρι στιγμής δεν μας έχουν πει κάτι.”

Η τελευταία φορά που συνέβη κάτι τέτοιο ήταν το 2007. Όπως και τότε, τα υπόλοιπα ζώα στο ζωολογικό κήπο, ο οποίος βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία, δεν έχουν παρουσιάσει κάποια μεταβολή στη συμπεριφορά τους.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια: