Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

«Ναι» στο κλείσιμο της ΕΡΤ - Τέλος στο «μαύρο» βάζει το ΣτΕ

ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΒΓΕΙ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ΝΕΡΙΤ

Την προσωρινή αναστολή της υπουργικής απόφασης που βάζει λουκέτο στην ΕΡΤ αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας, το βράδυ της Δευτέρας λίγο μετά τις 21:30.

Ειδικότερα, η απόφαση του κ. Μενουδάκου αναφέρει ότι διατάσσει την αναστολή εκτέλεσης τής από 11.6.2013 κοινής υπουργικής απόφασης αποκλειστικά ως προς το μέρος της με το οποίο προβλέπεται:

α. ότι διακόπτεται η μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και η λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων της ΕΡΤ και

β. ότι οι συχνότητες της ΕΡΤ παραμένουν ανενεργές.

Ακόμη, διατάσσει τη λήψη από τον υπουργό Οικονομικών, Ι. Στουρνάρα, και τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό, Σ. Κεδίκογλου, των αναγκαίων οργανωτικών μέτρων για τη συνέχιση της μετάδοσης ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και τη λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων από δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα για το χρονικό διάστημα έως τη σύσταση και λειτουργία νέου φορέα, που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, όπως προβλέπει η επίμαχη από 11.6.2013 κοινή υπουργική απόφαση.

Τι υποστήριξαν Δημόσιο και ΠΟΣΠΕΡΤ

Λίγο μετά τις 7 το απόγευμα ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις των εκπροσώπων της ΠΟΣΠΕΡΤ και του Δημοσίου.

Οι εκπρόσωποι του Δημοσίου, σύμφωνα με πληροφορίες, υποστηρίζουν ότι η όποια απόφαση δεν θα έχει αναδρομική ισχύ, αφού έχει λυθεί η εταιρεία.

Ακόμη υποστήριξαν ότι λόγοι κακοδιαχείρισης της ΕΡΤ επέβαλαν το κλείσιμό της και τόνισαν ότι δεν υπάρχει υποχρέωση ύπαρξης δημόσιας τηλεόρασης, αλλά ούτε συνταγματική διάταξη ή διεθνής σύμβαση, που να επιβάλει τη δημόσια τηλεόραση.

Παράλληλα υποστήριξαν ότι η Υπουργική Απόφαση είναι τεχνική και δεν ελέγχεται δικαστικά, ενώ επικαλέστηκαν λόγους δημοσίου συμφέροντος και αμφισβήτησαν τη δυνατότητα του προέδρου του ΣτΕ να εκδώσει προσωρινή διαταγή.

Από την πλευρά των εκπροσώπων της ΠΟΣΠΕΡΤ, προσκομίσθηκαν στοιχεία, που καταδεικνύουν ότι με το κλείσιμο της ΕΡΤ, απειλούνται προβλήματα εθνικής άμυνας και ασφάλειας, ενώ επικαλέσθηκαν οικονομική ζημιά του Δημοσίου από τη μη λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης.

Σύμφωνα με την ΠΟΣΠΕΡΤ, η ρύθμιση είναι αντισυνταγματική, στερείται νομιμοποίησης και δείχνει πρόδηλη πολιτική σκοπιμότητα, αφού παρακάμπτει τη Βουλή και το αρμόδιο υπουργό. (Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης)

Προκύπτει ζημιά του δημοσίου, έρχεται σε αντίθεση με το νόμο περί ομαδικών απολύσεων και δεν υπάρχει δυνατότητα μεταβίβασης πνευματικών δικαιωμάτων πλην της ΕΡΤ.

Πηγή: NewPost

Δεν υπάρχουν σχόλια: