Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Ηµερίδα: «Ελαιόλαδο και Σωστή Διαχείριση» στον Πολύγυρο Χαλκιδικής

Πολύγυρος, 3 Ιουνίου 2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Ηµερίδα με θέμα «Ελαιόλαδο και Σωστή Διαχείριση» στον Πολύγυρο Χαλκιδικής

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η Ημερίδα που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Χαλκιδικής στο Συνεδριακό του Κέντρο, το απόγευμα του Σάββατο 1η  Ιουνίου 2013.

Στην ημερίδα με θέμα την «Ελαιόλαδο και Σωστή Διαχείριση» αναλύθηκαν από τους καθ’ ύλην αρμόδιους εισηγητές, την κα Έφη Χριστοπούλου (Χημικό εμπειρογνώμονα της Κοινότητας, γευσιγνώστρια παρθένου ελαιολάδου, αναγνωρισμένη εκπαιδεύτρια από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας _ ΔΣΕ) και την κα Μαρία Λαζαράκη (Χημικός -  expert γευσιγνώστρια ελαιολάδου και αναγνωρισμένη εκπαιδεύτρια από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας), οι σωστές πρακτικές που πρέπει να ακολουθούνται από τους παραγωγούς της ελιάς, από τη συγκομιδή της έως την τυποποίηση του ελαιολάδου.



Η κα Χριστοπούλου επικεντρώθηκε κυρίως και ανέπτυξε τη θεματολογία σχετικά με την ελιά, την παραγωγή του ελαιολάδου και τα ποιοτικά κριτήρια αξιολόγησής του, τόνισε ότι ο δρόμος της ποιότητας είναι δύσκολος, ενώ  συμπερασματικά κατέληξε στην εισήγησή της και συμβούλεψε τους παραγωγούς ελαιολάδου, ότι παρθένο ελαιόλαδο με καλές ιδιότητες ποιότητας παραλαμβάνεται μόνον όταν :
Εφαρμόζονται καλές πρακτικές στην καλλιέργεια, συγκομιδή, αποθήκευση και διαδικασία ελαιοποίησης , αποφεύγοντας την ενζυματική οξείδωση
Προστατεύοντας το ελαιόλαδο από το φως, θερμότητα, αέρα και ίχνη μεταλλικών στοιχείων, αποφεύγοντας έτσι τη χημική οξείδωση
Αποφεύγοντας την για μεγάλο χρονικό διάστημα αποθήκευση του ελαιολάδου.

Από τη μεριά της η κα Λαζαράκη επικεντρώθηκε στην εισήγησή της στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου και στη μέθοδο οργανοληπτικής αξιολόγησής του, καταλήγοντας ότι η οργανοληπτική αξιολόγηση (γευσιγνωσία) είναι το πλέον δυναμικό εργαλείο που έχουμε για να τεκμηριώσουμε την πραγματική ποιότητα του παρθένου ελαιολάδου και αν πραγματοποιείται σύμφωνα με την ενδεδειγμένη μέθοδο, δίδει αποτελέσματα ισοδύναμα με τα αποτελέσματα μιας χημικής ανάλυσης.

Μετά το πέρας των εισηγήσεων, ακολούθησε στον ειδικά διαμορφωμένο για την περίσταση χώρο του Επιμελητηρίου, γευσιγνωσία ελαιολάδου με δείγματα ελαιολάδου από παραγωγούς της Χαλκιδικής, και δόθηκε έτσι η δυνατότητα στους παρευρισκομένους, να έχουν ιδία αντίληψη για το τι εννοούμε όταν λέμε «καλό ελαιόλαδο».


Την ημερίδα προλόγισε και απεύθυνε χαιρετισμό προς τους παρευρισκόμενους ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής κος Γκιλής Γεώργιος, ο οποίος είχε και το συντονισμό της συζήτησης.

Την ημερίδα τίμησε με την παρουσία του και απεύθυνε χαιρετισμό ο βουλευτής Χαλκιδικής κος Καρανάσιος, ενώ παρευρέθηκαν επίσης πρόεδροι εμπορικών συλλόγων και σωματείων της Χαλκιδικής, μέλη του Δ.Σ του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, καθώς επιχειρηματίες, επαγγελματίες και παραγωγοί  του νομού μας.

Η συμμετοχή μεγάλου αριθμού παραγωγών, καταδεικνύει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους για πληροφόρηση και συνεχή ενημέρωση στις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα δραστηριότητάς τους.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΓΚΙΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: