Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Το ΠαΣοΚ στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα...

Το χάσμα μεταξύ των κκ. Βενιζέλου και Παπανδρέου απειλεί τη συνοχή του κόμματος – Αγωνία για τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής

Κρουστάλλη Δήμητρα

Με αμηχανία και έντονο προβληματισμό παρακολουθούν τα στελέχη του ΠαΣοΚ το χάσμα που μεγαλώνει ανάμεσα στον κ. Ευ. Βενιζέλο και στον κ. Γ. Παπανδρέου. Την Τετάρτη ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ υπέγραψε στη Λειψία την ιδρυτική διακήρυξη της Προοδευτικής Συμμαχίας, ενός νέου δικτύου των Σοσιαλδημοκρατών, τη δημιουργία του οποίου οι κκ. Παπανδρέου και Λουίς Αγιάλα αντιμετωπίζουν ως απόπειρα διάσπασης της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Ο κ. Παπανδρέου, όπως ήταν αναμενόμενο, απουσίαζε από τη Λειψία. 

Στην Προοδευτική Συμμαχία έχουν ενταχθεί ήδη 70 σοσιαλιστές ηγέτες. Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος επιχείρησε να ρίξει τους τόνους προτρέποντας να μη δίνεται μεγάλη σημασία στις εντάσεις της στιγμής,
ότι κανένας δεν έχει διασπαστικές διαθέσεις και ότι αυτό που προέχει είναι η ενότητα των Σοσιαλιστών για το καλό των λαών τους.

Το μήνυμα αυτό ενδεχομένως να ηρεμούσε τα πνεύματα αν δεν υπήρχε το αγκάθι των οικονομικών του ΠαΣοΚ και οι κατηγορίες για κακοδιαχείριση και σπατάλες που κρέμονται πάνω από τον κ. Παπανδρέου επιβαρύνοντας το κλίμα.
Το Σάββατο συνεδριάζει η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΠαΣοΚ σε ατμόσφαιρα υπόγειας έντασης.

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠαΣοΚ, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα, δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα παραστεί στη συνεδρίαση.

Καθοριστική για τη συμμετοχή του θα είναι η ημερήσια διάταξη, αν δηλαδή θα περιλαμβάνει ως θέμα συζήτησης την οικονομική διαχείριση των προηγούμενων ετών. Σε αυτή την περίπτωση, όπως είναι αναμενόμενο, θα φροντίσει να απουσιάζει.

Η ατζέντα της συνεδρίασης της ΚΠΕ θα οριστεί την Παρασκευή που ο κ. Βενιζέλος θα έχει επιστρέψει από τη Γερμανία και έχει ορίσει σύσκεψη με το επιτελείο του. Τα περισσότερα στελέχη πιστεύουν ότι ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ θα εμφανιστεί ενωτικός, μια και όλοι σχολιάζουν ότι τα όσα διέρρευσαν για τα οικονομικά του κόμματος έκαναν μεγάλη ζημιά σε όλους. Ιδίως επειδή συνέπεσαν με τη δίκη του Ακη Τσοχατζόπουλου και οι συνειρμοί που δημιουργήθηκαν στους ψηφοφόρους δεν είναι θετικοί.

Ο κ. Βενιζέλος όμως δεν έδωσε ακόμη στίγμα των προθέσεών του.

Στις 9 Ιουνίου το ΠαΣοΚ στήνει κάλπες για την ανάδειξη των νέων οργανώσεών του σε τοπικό επίπεδο, έναν χρόνο μετά τη διάλυσή τους από τον κ. Βενιζέλο.

Οι βουλευτές του κόμματος όμως επιστρέφουν απογοητευμένοι από τις εκλογικές περιφέρειές τους.

Οι πρωτοβουλίες του ΠαΣοΚ, ακόμη κι αν αγγίζουν πραγματικές ανάγκες του κόσμου, περνούν σε δεύτερη μοίρα. «Μόνο για τα οικονομικά μάς ρωτούν. Θέλουν να μάθουν πώς φτάσαμε ως εδώ. Δεν υπάρχει άλλο θέμα συζήτησης» ομολογούν.

Επιπλέον βρίσκεται σε εξέλιξη και ένας καβγάς για το αν τα μέλη του κόμματος θα ψηφίσουν με κλειστό μητρώο ή με ανοιχτό, όπου θα μπορεί να εγγράφεται κάποιος ως μέλος εκείνη τη στιγμή, το οποίο φαντάζει εκτός τόπου και χρόνου σε αυτές τις συνθήκες.

Η πληγή που άνοιξε πρέπει να κλείσει, λένε σχεδόν όλα τα στελέχη του ΠαΣοΚ, αλλά κανένας δεν έχει τη σωτήρια λύση στο τσεπάκι του.

Μη ξέροντας από πού να φυλαχθούν, εν μέσω σεναρίων διάσπασης του ΠαΣοΚ, οι συνεργάτες του κ. Βενιζέλου έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στο αίσθημα αυτοσυντήρησης των στελεχών και στον... Κύριο. «Να κάνουμε τον σταυρό μας να λήξει ομαλά η συνεδρίαση του Σαββάτου και τα υπόλοιπα θα τα τακτοποιήσουμε» σχολίαζε ένας από αυτούς.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 23 Μαΐου 2013

Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: