Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Πώς δυο κάστορες έσωσαν το Σολτ Λέικ Σίτι από διαρροή πετρελαίου


Δύο κάστορες, κάνοντας αυτό που κάνουν καλύτερα – δηλαδή κατασκευάζοντας ένα φράγμα από ξύλα, πιστεύεται πως επιβράδυναν διαρροή 30.000 λίτρων πετρελαίου ντίζελ στα αποθέματα πόσιμου νερού του Σολτ Λέικ Σίτι, στη Γιούτα των Ηνωμένων Πολιτειών.

 Κάνοντας αυτό που κάνουν καλύτερα – δηλαδή κατασκευάζοντας ένα φράγμα από ξύλα – δύο κάστορες πιστεύεται πως επιβράδυναν διαρροή 30.000 λίτρων πετρελαίου ντίζελ στα αποθέματα πόσιμου νερού του Σολτ Λέικ Σίτι, στη Γιούτα των Ηνωμένων Πολιτειών. Κτηνίατροι καταβάλλουν αγώνα για να σώσουν τα δύο τρωκτικά, τα οποία καλύφθηκαν με πετρέλαιο.

Η διαρροή εκδηλώθηκε σε αγωγό της Chevron που, το 2010, είχε δαπανήσει 75 εκ. δολάρια για τον καθαρισμό δύο πετρελαιοκηλίδων σε μικρό ποταμό της Γιούτα.
Το φράγμα που είχαν κατασκευάσει οι κάστορες και μέσα στο οποίο ζούσαν, απέτρεψε την εξάπλωση της πετρελαιοκηλίδας στο Ουίλαρντ Μπέι, μια τεχνητή λίμνη που λειτουργεί ως δεξαμενή, η οποία τροφοδοτεί την πρωτεύουσα της πολιτείας με πόσιμο νερό.

Ο ένας από τους δύο κάστορες αναρρώνει ικανοποιητικά, όμως οι κτηνίατροι δεν μπορούν ακόμη να πουν με βεβαιότητα εάν ο δεύτερος «ήρωας» θα τα καταφέρει. «Τον βρήκαμε έξω από το νερό, να κάθεται πάνω στη βλάστηση», δήλωσε στη Salt Lake Tribune ο Μιτς Λέιν από την Υπηρεσία Άγριας Ζωής της Γιούτα. «Έμοιαζε σαν να προσπαθούσε να βγει από το νερό για να καθαριστεί, όμως ήταν σχεδόν ακίνητος. Καταλάβαινα ότι το καύσιμο τον είχε καταβάλει.»

Σύμφωνα με τις αρχές, οι κάστορες ενδέχεται να είναι αδέλφια. Οι ειδικοί τους καθάρισαν με υγρό για τα πιάτα που, όπως λένε, συνιστά αποτελεσματικό τρόπο αφαίρεσης πετρελαιοειδών από τη γούνα ή τα φτερά των ζώων. Τα ζώα τρέφονται με μαρούλι, καρότα και μήλα, μεταξύ άλλων, και σταδιακά η όρεξή τους μοιάζει να αποκαθίσταται.

«Τα καταφέρνουν αρκετά καλά. Ο ένας αναρρώνει ταχύτερα από τον άλλο», δήλωσε η Ντέιλιν Έρικσον, διευθύντρια του κέντρου αποκατάστασης άγριων ζώων του Σολτ Λέικ Σίτι. «Έχουμε κάποιες ενδείξεις ότι έφαγαν λίγη από την τροφή που τους αφήσαμε κατά τη διάρκεια της νύχτας. Κάνουμε ό,τι μπορούμε και ελπίζουμε για το καλύτερο.»

Πηγή: Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια: