Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Μ.Μπόλαρης - Εφιάλτης για τον νότο το έλλειμμα θεσμικής προστασίας του ευρώ

Σέρρες, 27  Μαρτίου 2013

ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

Θέμα :  Εφιάλτης για τον νότο το έλλειμμα θεσμικής προστασίας του ευρώ

Ευρώπη ισότιμων κρατών-μελών ή επιβολής του ισχυρού;

Παρέμβαση του βουλευτή Σερρών κ. Μάρκου Μπόλαρη στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων στις 20.03.2013

Κύριε Πρόεδρε, στην σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής συζητείται η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας της Ευρώπης, αλλά τα ζητήματα τα οποία εκκρεμούν αυτές τις μέρες και έχουν σχέση με την εξωτερική πολιτική και της χώρας και της Ευρώπης είναι τόσο ζωντανά και επίκαιρα, ώστε θα ήταν στρουθοκαμηλισμός να φύγει κανείς από αυτή την Επιτροπή σήμερα έχοντας συζητήσει μόνον θέματα διαδικασίας και διοργάνωσης των διασκέψεων για την Κ.Ε.Π.Π.Α.

Επιθυμώ, λοιπόν, να υπογραμμίσω πως όσον αφορά στη δημοκρατική λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα ελλείμματος δημοκρατίας, το οποίο τίθεται από την ισοπέδωση της βασικής αρχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι η ισοτιμία των κρατών μελών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε με πολύ ισχυρές πολιτικές προσωπικότητες στο επίπεδο των μεγαλύτερων και ισχυροτέρων οικονομικά κρατών. Οι πολιτικές αυτές προσωπικότητες έδιναν ιδιαίτερη σημασία στο σεβασμό και στην ισοτιμία μεταξύ των κρατών μελών. Ωστόσο, σήμερα και εμείς βιώνουμε καθημερινά – και παρατηρείται από όλους, όχι μόνο εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και εκτός – ότι έχουμε επιβολή της ισχύος των ισχυρότερων, έχουμε επιβολή του δικαίου του ισχυρότερου δανειστή πάνω στα μικρότερα κράτη.

Φτάσαμε σε ένα σημείο όπου το θεσμικό έλλειμμα για την προστασία του κοινού νομίσματος μέσα στην Ευρωζώνη, έλλειμμα που συνιστά μείζον πολιτικό, δημοσιονομικό και θεσμικό πρόβλημα και ανάχωμα στην πορεία ενοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει μετατραπεί σε εφιάλτη για τους μικρούς και τους αδύναμους. Φτάσαμε στο σημείο όπου τα ελλείμματα που δημιούργησε ο αποπληθωρισμός που υπέστησαν τα κράτη του Νότου, με ταυτόχρονη αύξηση του εμπορικού ισοζυγίου της Γερμανίας, έχουν μετατραπεί σε μάστιγα και βάσανο για τους λαούς και τους πολίτες του Νότου.

Υπογραμμίζω συνεπώς ότι δεν μπορούμε να φύγουμε από αυτή την αίθουσα χωρίς να συζητήσουμε ή τουλάχιστον να υπογραμμίσουμε τη νότα, την οποία απηύθυνε προχθές η κυρία Μέρκελ προς την Κύπρο, πριν την έναρξη της ψηφοφορίας. Η κυρία Μέρκελ είπε συγκεκριμένα ότι η Κύπρος πρέπει να διαπραγματεύεται μόνο με την Τρόικα. Θέλει δηλαδή η Γερμανία να επιβάλει εξωτερική πολιτική στα άλλα κράτη; Ορίζει με «σηκωμένο το δάχτυλο» με ποιους θα συζητήσει κυριαρχικά δικαιώματα ένα κράτος-μέλος και εν προκειμένω η Κύπρος, τη στιγμή που συντελείται μια επιβολή χωρίς καμία δημοκρατική νομιμοποίηση από πλευράς του Eurogroup; Αυτό συνιστά μείζον ζήτημα για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο δεν αφορά μόνο τις κυβερνήσεις, αφορά τους πάντες. Το μήνυμα που έστειλε το Eurogroup προχθές ήταν ότι τα πάντα μπορούν να συμβούν στην Ευρωζώνη, τα πάντα μπορούν να επιβληθούν στην Ευρωζώνη, χωρίς επίκληση δημοκρατικής νομιμότητας και χωρίς αιτιολόγηση της ίδιας της νομιμότητας. Γιατί αυτό το οποίο αποφάσισε προχθές το Eurogroup – και θα πρέπει ο κ. Στουρνάρας να κληθεί στη Βουλή και να μας πει τι ψήφισε και πώς αιτιολόγησε την ψήφο του – ήταν η απαλλοτρίωση ιδιωτικών περιουσιών στην Κύπρο, χωρίς να υπάρχει ούτε πολιτική ούτε δημοκρατική ούτε νομική αιτιολόγηση και νομιμοποίηση.

Κύριε Πρόεδρε, εκ παραλλήλου θα μου επιτρέψετε να θέσω και το εξής: επειδή η γείτονα χώρα, η Τουρκία, έχει ήδη αγοράσει πλοίο ερευνών, που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο πρόκειται να το βγάλουν αρχικά για έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στον Εύξεινο Πόντο και στη συνέχεια να το στείλουν για έρευνες εντός της ελληνικής ΑΟΖ και αυτό, όπως καταλαβαίνετε, σημαίνει πως θα έχουμε σοβαρά προβλήματα στην εξωτερική μας πολιτική. Και επειδή ο Πρωθυπουργός ήδη έκανε ανακοινώσεις - οι οποίες είναι αμφίσημες και θα πρέπει να τις ξεκαθαρίσει - λέγοντας ότι υπάρχουν ευρωπαϊκά αποθέματα υδρογονανθράκων και φυσικού αερίου. Θα πρέπει η Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων να συζητήσει σήμερα για τα θέματα αυτά στα πλαίσια της κοινής εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής άμυνας και ασφάλειας, και όχι όταν θα βγει το πλοίο για να κάνει τις έρευνες στις περιοχές, όπως έχει ήδη εξαγγείλει η Τουρκία στον ΟΗΕ, ούτως ώστε να λειτουργήσουμε ως «Προμηθείς» και να δεσμευτούν και οι ισχυροί της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πώς αντιλαμβάνονται την Κοινή Εξωτερική Πολιτική.
Την αντιλαμβάνονται μόνον όταν έχουν μερίδιο; «Ευρωπαϊκά αποθέματα» σημαίνει ότι πρέπει να πάρουν μερίδιο από την ελληνική ΑΟΖ οι ισχυροί; Ή θα σεβαστούν την ανεξαρτησία και την ισοτιμία του κάθε κράτους μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να μας κουνούν το δάκτυλο; Η πορεία προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση όπως την οραματίστηκαν οι μεγάλοι Ευρωπαίοι πολιτικοί που την εισηγήθηκαν παραμένει ως αμετακίνητος στόχος και σκοπός;  Ευχαριστώ πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: