Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Eθνικιστές Αλβανοί: «Ανατολικό Κόσοβο» η νότια σερβική κοιλάδα...


Με επίσημη επιστολή προς το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών (και παραλήπτη τη μέχρι προ ολίγων ημερών επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χίλαρι Κλίντον), το Δημοκρατικό Μέτωπο Εθνικής Ένωσης (ΔΜΕΕ) από τα Τίρανα ζητάει από τους Αμερικανούς να δράσουν και συγκεκριμένα προτείνει στις ΗΠΑ «να αποσπάσουν την κοιλάδα του Πρέσεβου από τη Σερβία», ανακηρύσσοντάς το «υπεράκτια εδαφική περιοχή τους, όπως ακριβώς έχει γίνει με τη διώρυγα του Παναμά».

Του Μπάμπη Μπίκα

Αυτό αναφέρει η εφημερίδα των Σκοπίων «Νόβα Μακεντόνια» και αναπαράγει το σερβικό δίκτυο Β92. Όπως επισημαίνεται, στόχος μιας πιθανής επέμβασης των Αμερικανών θα είναι η πλήρης κυριαρχία τους στα Βαλκάνια.

Το Πρέσεβο, μαζί με τη Μεντβέντια και το Μπουγιάνοβατς, βρίσκονται στη νότια Σερβία (κοιλάδα του Πρέσεβου), όπου κατοικεί ένας αριθμός Αλβανών - όχι όμως με πλειοψηφικούς όρους όπως στο Κόσοβο. Οι Αλβανοκοσοβάροι θεωρούν την κοιλάδα του Πρέσεβου ως... «Ανατολικό Κόσοβο» και ήταν απλώς θέμα χρόνου να τεθεί ζήτημα διεκδίκησής του. Οι καθοδηγητικοί εθνικιστικοί κύκλοι των Αλβανών, που έχουν εκπονήσει όλα τα εξτρεμιστικά σχέδια τα προηγούμενα χρόνια, δείχνουν ότι ξέρουν να περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για να προχωρούν σε τέτοιες διεκδικήσεις. Από το 1991 με το Κόσοβο, το οποίο απέσπασαν τελικά από τους Σέρβους με τη στρατιωτική επέμβαση των Δυτικών με τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς το 1999 και τη δράση του «Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου» (UCK), έως την ένοπλη δράση του άλλου αλβανικού «Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού» (UCK) στην ΠΓΔΜ το 2001, όπου απέσπασαν σημαντικές υποχωρήσεις από την κυβέρνηση των Σκοπίων, αλλά και την ίδια τη δράση «Απελευθερωτικού Στρατού του Πρέσεβου, της Μεντβεντια, του Μπουγιάνοβατς» (UCPMB) προ δεκαετίας, που έβαλε παρακαταθήκες για νέες διεκδικήσεις των όπου βαλκανικής γης Αλβανών. Όλες αυτές οι ένοπλες αλβανικές οργανώσεις καθοδηγούντο από το ίδιο εθνικιστικό κέντρο αλβανών δημογερόντων, έχοντας εκπονήσει διάφορα σχέδια προς επέκταση και δημιουργίας της «Μεγάλης Αλβανίας» και σενάρια ανάλογα με την έκβαση των εξελίξεων. Αυτόν τον χάρτη έχει στην προμετωπίδα των διακηρύξεών του το αλβανικό Δημοκρατικό Μέτωπο Εθνικής Ένωσης.

Αυτοί λοιπόν οι Αλβανοί πιστεύουν ότι η ιδέα για την κατασκευή ενός καναλιού που από τη Σερβία θα φθάνει μέχρι τη Θεσσαλονίκη είναι ένα «αντι-αλβανικό σχέδιο», που στόχο έχει να αποτελέσει το φυσικό όριο της «εθνικής κάθαρσης των Αλβανών», αλλά να δώσει και «στη Ρωσία την ευκαιρία να ελέγξει όλη την περιοχή». Το ΔΜΕΕ υπενθυμίζει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι το σχέδιο κατασκευής αυτού του καναλιού υπάρχει εδώ και πάνω από 100 χρόνια, ενώ αναφέρεται σε σχετικές αποκαλύψεις που είχαν γίνει από τους «Νιου Γιορκ Τάιμς» σχετικά με μια συμφωνία αμερικανών και ρώσων καπιταλιστών στην Αγία Πετρούπολη. «Η κοιλάδα του Πρέσεβου θα πρέπει να επιστρέψει στο επίκεντρο των αμερικανικών συμφερόντων σαν μια υπεράκτια εδαφική περιοχή των Αμερικανών, όντας τόσο σημαντική όσο η διώρυγα του Παναμά, η οποία είναι ξεχωριστή από το κράτος του Παναμά. Η περιοχή χρειάζεται την παρουσία των ΗΠΑ, όπως οι ανάλογες περιοχές», αναφέρεται στην επιστολή που παρέλαβε η Χίλαρι Κλίντον. Το ΔΜΕΕ θεωρεί πως η αρχή της αυτοδιάθεσης θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί στην επίλυση του ζητήματος του Πρέσεβου, οι κάτοικοι του οποίου θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα της έκφρασης. «Σε αυτούς τους ανθρώπους θα πρέπει να επιτραπεί να έχουν τον τελικό λόγο με ποιον επιθυμούν να ζήσουν και να θέσουν ένα τέλος στις πειραματικές πολιτικές στα Βαλκάνια».

Η περιοχή του Πρέσεβου ήρθε ξανά στην επικαιρότητα προ λίγων ημερών, όταν προκλήθηκε ένταση στην περιοχή από την τοποθέτηση στο κέντρο της πόλης ενός μνημείου πεσόντων αλβανών μαχητών του UCPMB στις συγκρούσεις των αρχών της δεκαετίας του 2000. Οι Αλβανοί αντέδρασαν έντονα για την αφαίρεση του μνημείου από τις σερβικές αρχές, αλλά το γεγονός ήρθε να θυμίσει... τις διεκδικήσεις των Αλβανών. Και μάλιστα σ’ αυτή τη συγκυρία, όπου μετά τις διαπραγματεύσεις Σέρβων και Αλβανοκοσοβάρων για τα τεχνικά ζητήματα στο Κόσοβο, εδώ και λίγο καιρό διεξάγεται ένας διάλογος ανάμεσα στους πρωθυπουργούς της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς (άλλοτε εκπρόσωπος του κόμματος του Μιλόσεβιτς) και του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι (κάποτε διοικητής του UCK) στις Βρυξέλλες, υπό την εποπτεία της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια Κάθριν Άστον.

Πολλά λέγονται τόσο σε Βελιγράδι όσο και σε Πρίστινα για το περιεχόμενο αυτών των συνομιλιών, με τις εκτιμήσεις να εστιάζουν στην πιθανότητα να επιτευχθεί μια συμφωνία διευθέτησης της διεθνούς υπόστασης και εκπροσώπησης του Κοσόβου. Άδηλο παραμένει ακόμη το πώς θα επιτευχθεί αυτό, διασφαλίζοντας από τη μια τα αλβανικά συμφέροντα με αναγνώριση εκ μέρους των Σέρβων της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου και από την άλλη τα σερβικά συμφέρονται με την αναγνώριση της εδαφικής κυριαρχίας επί του Κοσόβου, όπως άλλωστε αναφέρεται στο ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όταν τερματίστηκε ο πόλεμος του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας.

Ίσως κάποια στοιχεία που βγαίνουν στη δημοσιότητα, είτε από δηλώσεις αξιωματούχων είτε από δημοσιεύματα δίκην προθέσεων των κυβερνώντων και στις δύο πλευρές, δείχνουν προς τα πού μπορεί να εξελιχθούν τα πράγματα. Τη μία βγαίνει ο γερμανός πρεσβευτής στο Βελιγράδι και λέει ότι με το τέλος των συνομιλιών Ντάτσιτς - Θάτσι θα συζητηθεί το ζήτημα τις εκπροσώπησης και της έδρας στον ΟΗΕ, ενώ την άλλη ο ίδιος ο αλβανοκοσοβάρος πρωθυπουργός ότι έχει διαγνώσει από τον Ντάτσιτς τη σερβική πρόθεση να συζητήσει μια ανταλλαγή εδαφών, την οποία μάλιστα έχει αναφέρει και στις Βρυξέλλες. Το σενάριο αυτό υποστηρίζεται από κάποιους ως μια ρεαλιστική (κυνική) λύση στην αλβανο-σερβική διένεξη. Δηλαδή, το Βελιγράδι να παραχωρήσει κάτι από την περιοχή του Πρέσεβου στη νότια Σερβία στους Αλβανοκοσοβάρους κι αυτοί να αφήσουν στο Βελιγράδι το βόρειο Κόσοβο (όπου ζει ο εναπομείνας σερβικός πληθυσμός) διχοτομώντας το. Άλλωστε σήμερα οι Σέρβοι θα ήταν ευχαριστημένοι αν διχοτομούνταν το Κόσοβο και οι Αλβανοί αν έπαιρναν και το Πρέσεβο. Ίσως κάπου στη μέση επιδιωχθεί μια συμβιβαστική λύση.

Κάποιοι εξακολουθούν να βλέπουν περιοχές και λαούς ως ζητήματα προς... διευθέτηση επί χάρτου διαμοιράζοντάς τα εδώ κι εκεί ανάλογα με τα συμφέροντα των ισχυρών. Και όσο δεν υπάρχουν κοινωνικές αντιστάσεις, τόσο αυτοί οι λαοί θα εξακολουθούν να πέφτουν θύματα τέτοιων κυνικών σχεδίων από διάφορα σκοτεινά γεωπολιτικά κέντρα, κεντρικά και περιφερειακά.

Πηγή: Μακεδονία

Δεν υπάρχουν σχόλια: