Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Εντολή Σαμαρά σε Αθανασίου για νέο νομό περί ιθαγένειας

Ειδικές ρυθμίσεις, επί το αυστηρότερο, για την απόδοση ελληνικής ιθαγένειας σε αλλοδαπούς σχεδιάζει το υπουργείο Εσωτερικών.

Μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίνονται ως αντισυνταγματικές διατάξεις του υφιστάμενου νόμου για τη χορήγηση ιθαγένειας, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ζήτησε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, κ. Χαράλαμπο Αθανασίου, να διαμορφώσει και προωθήσει σχέδιο νόμου, και να προωθηθούν οι απαιτούμενες αλλαγές στο νόμο για την ιθαγένεια, ώστε αυτός να συμβαδίζει με τις αποφάσεις του ΣτΕ και την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Άλλωστε, αποτελεί και προγραμματική δέσμευση της Κυβέρνησης η προσαρμογή του θεσμικού πλαισίου απόδοσης Ιθαγένειας στις σύγχρονες ευρωπαϊκές απαιτήσεις και στις ιδιαίτερες συνθήκες του Ευρωπαϊκού νότου.

Πιο αυστηρό πλαίσιο

Ειδικές ρυθμίσεις, επί το αυστηρότερο, για την απόδοση ελληνικής ιθαγένειας σε αλλοδαπούς σχεδιάζει το υπουργείο Εσωτερικών, μετά την οριστική απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας να κριθούν αντισυνταγματικές οι βασικές διατάξεις του «νόμου Ραγκούση».

Οι συνέπειες της απόφασης αυτής αναμένεται να είναι η ακύρωση όλων των πράξεων απονομής ιθαγένειας από το 2010 έως σήμερα σε όσους είτε γεννήθηκαν στην Ελλάδα από αλλοδαπούς γονείς είτε φοίτησαν σε ελληνικά σχολεία, ενώ θα συζητηθεί η τύχη των δημοτικών εκλογών του 2010 στα συγκεκριμένα εκλογικά τμήματα όπου είχαν εγγραφεί αλλοδαποί στους εκλογικούς καταλόγους.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου εσωτερικών,  θα ληφθεί μέριμνα ώστε τα γεννημένα στην Ελλάδα παιδιά μεταναστών να μην είναι όμηροι της νόμιμης άδειας διαμονής των γονιών τους. «Θα αποκτούν αυτοτελή άδεια διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους» επισημαίνουν από το υπουργείο Εσωτερικών και προσθέτουν ότι μέχρι την ενηλικίωση θα έχουν την ιθαγένεια των γονιών τους.

Στη συνέχεια θα μπορούν να καταθέσουν αίτημα πολιτογράφησης και ανάλογα με την κατηγορία -εάν δηλαδή πρόκειται για γεννημένους στη χώρα μετανάστες ή για παιδιά που αποφοίτησαν από ελληνικά σχολεία- να αποκτήσουν υπηκοότητα έπειτα από σχετικές εξετάσεις ή ιθαγένεια.

Οι προωθούμενες ρυθμίσεις θα πρέπει να εγκριθούν και από τα κόμματα της συγκυβένρησης και αποκτά ενδιαφέρον πως θα υποδεχθούν τις νέες αλλαγές το  ΠΑΣΟΚ και η  ΔΗΜΑΡ.

Πηγή: News247

Δεν υπάρχουν σχόλια: