Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Θεσσαλονίκη: Μαζική πορεία σπουδαστών και καθηγητών του ΑΤΕΙ


«Ούτε στις Σέρρες ούτε πουθενά. Λέμε "όχι" στο σχέδιο "Αθηνά"»


Με κεντρικό σύνθημα «Όχι στη διάλυση του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης» πάνω από 3.000 σπουδαστές, διδάσκοντες και διοικητικοί υπάλληλοι του ΤΕΙ συγκεντρώθηκαν σήμερα το μεσημέρι μπροστά στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στο σχέδιο «Αθηνά».

Προηγήθηκε πορεία σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης με αφετηρία τον πεζόδρομο της οδού Αριστοτέλους, όπου έδωσαν ραντεβού τα μέλη της κοινότητας του ΤΕΙ στις 10 το πρωί. «Το ΤΕΙ καταστρέφεται», ανέφερε ο πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Εκπαιδευτικού Προσωπικού του ιδρύματος, Δημοσθένης Σταμάτης αναφερόμενος στην προτεινόμενη κατάργηση ή συγχώνευση 13 από τα 25 τμήματα.
Το σχέδιο «Αθηνά» προβλέπει την κατάργηση τριών τμημάτων, τη μεταφορά οκτώ τμημάτων στις Σέρρες και δύο στη Φλώρινα. «Έχουμε υπολογίσει ότι πάνω από 12.000 σπουδαστές θα μετακομίσουν στις Σέρρες και στη Φλώρινα, καθώς και πάνω από 160 καθηγητές και ειδικό τεχνικό προσωπικό», τόνισε ο κ. Σταμάτης επισημαίνοντας ότι θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις και οι διαμαρτυρίας, προκειμένου να ανατραπεί το σχέδιο «Αθηνά».

Μερικά από τα συνθήματα που κυριάρχησαν στην διάρκεια της σημερινής κινητοποίησης ήταν «Ούτε στις Σέρρες ούτε πουθενά. Λέμε "όχι" στο σχέδιο "Αθηνά"», «Θα γίνει χαμός θα γίνει πανικός. Δεν θα μας διαλύσει ο Αρβανιτόπουλος» και «Είμαστε άνθρωποι και όχι αριθμοί. Κάτω τα χέρια από τη Λογιστική».

«Μετακινούνται υγιή τμήματα»

Τα τμήματα που μετακινούνται σε άλλες πόλεις είναι υγιή και παρέχουν ποιοτικές σπουδές, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων του ΑΤΕΙ, Νικόλαος Τσίτσης, ενώ πολλοί σπουδαστές δήλωσαν ότι θα αναγκαστούν να διακόψουν τις σπουδές τους για οικονομικούς λόγους. «Από τους 182 σπουδαστές του β΄ έτους μόνο οι 82 μας είπαν ότι μπορούν να μετακομίσουν. Εγώ ήθελα να περάσω στη Σίνδο όταν έδωσα πανελλήνιες εξετάσεις και όχι σε άλλη πόλη», είπε ο Θανάσης Καραγιαντσίδης, φοιτητής του Τμήματος Ζωικής Παραγωγής. «Το Τμήμα Λογιστικής του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης έχει βάση τα 14.000 μόρια και των Σερρών 9.500 μόρια. Το 80% των σπουδαστών προέρχεται από τη Θεσσαλονίκη», υποστήριξε ο σπουδαστής Κωνσταντίνος Πέττας. «Προσπάθησα σκληρά, διάβασα πολύ για να εισαχθώ στο Τμήμα Λογιστικής στη Θεσσαλονίκη. Τώρα ξαφνικά μου λένε ότι θα πάω στις Σέρρες», έσπευσε να προσθέσει η Λέντα Ντούμα.

Στη διάρκεια της συγκέντρωσης απηύθυνε χαιρετισμό, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη ανοιχτή πόλη», Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ο οποίος κάλεσε τους σπουδαστές στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τη Δευτέρα για να ζητήσουν στήριξη «από τον φίλο του κ. Φούχτελ και του κ. Ράιχενμπαχ δήμαρχο Θεσσαλονίκης».

Αντιπροσωπεία των διαδηλωτών συναντήθηκαν σήμερα με τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρο Καράογλου και παρουσίασαν τις θέσεις τους. Αισιόδοξος εμφανίστηκε μετά το τέλος της συνάντησης ο πρόεδρος των διοικητικών υπαλλήλων του ΤΕΙ, ο οποίος δήλωσε: «Είμαστε σε καλό δρόμο για να έχουμε θετικά αποτελέσματα. Ο αγώνας συνεχίζεται και νομίζω ότι θα νικήσουμε. Το ΤΕΙ θα σωθεί».

Αύριο το πρωί, στις 10 π.μ., καθηγητές και φοιτητές δίνουν νέο ραντεβού στην είσοδο του ΤΕΙ, όπου θα πραγματοποιήσουν συνέλευση και θα καθορίσουν τη μορφή των κινητοποιήσεων τους. Στο μεταξύ, το ίδρυμα παραμένει κλειστό από την περασμένη Δευτέρα, καθώς η διοίκηση έχει πάρει απόφαση για αναστολή λειτουργίας επ΄ αόριστον.

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: