Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Έκλεψαν κι άλλη προτομή οι κυνηγοί χαλκού!

Αυτή τη φορά στην Μάνη

Μανώλης Βάιας

Ακόμα μία μπρούντζινη προτομή βάρους τουλάχιστον 50 κιλών, άρπαξαν οι συμμορίες «κυνηγών» χαλκού που οργώνουν τη χώρα για να πουλήσουν τον χαλκό. Πρόκειται για την προτομή του συνταγματάρχη Κωνσταντίνου Δαβάκη που βρισκόταν στην κοινότητα Κούνου του δήμου Ανατολικής Μάνης.

Η προτομή του ήρωα του ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940 ήταν τοποθετημένη σε μαρμάρινο βάθρο, αλλά κανείς δεν αντιλήφθηκε πώς και πότε ακριβώς έκανε «φτερά». Για την αναζήτησή της και τον εντοπισμό των δραστών, έχουν ξεκινήσει οργανωμένη επιχείρηση οι άνδρες του αστυνομικού τμήματος Αρεόπολης. Ήταν η έκτη προτομή που βρέθηκε στο «στόχαστρο» κυνηγών χαλκού μέσα σε ακριβώς ένα χρόνο!

Η πρώτη κλοπή συνέβη στον Βόλο στις 19 Ιανουαρίου του 2012. Τότε, άγνωστοι είχαν αρπάξει από τον αύλειο χώρο της εκκλησίας του Αγίου Βασιλείου την χάλκινη προτομή του υποσμηναγού Δημήτρη Κωστόπουλου που είχε χάσει τη ζωή του στις 26 Ιουνίου 2002 μαζί με τον 31χρονο σμηναγό Κυριάκο Καρακίτσιο, όταν το Phantom που επέβαιναν συνετρίβη στην κορυφή του όρου Δίρφυς.

Ακολούθησε στις 13 Ιουνίου 2012 η μυστηριώδης εξαφάνιση της προτομής του Άρη Βελουχιώτη από την κεντρική πλατεία του χωριού Μεσούντα της Άρτας, τρεις ημέρες πριν από την επέτειο της συμπλήρωσης 67 χρόνων από τον θάνατό του! Στις 20 Σεπτεμβρίου καταγράφηκε η κλοπή της προτομής του ευεργέτη της Πάτρας Θεόδωρου Τριάντη από πολυσύχναστο σημείο της πόλης.

Στις 2 Δεκεμβρίου εκλάπη η προτομή του ήρωα πιλότου Κώστα Ηλιάκη από το σημείο όπου είχε τοποθετηθεί στα Χανιά, αλλά ο 18χρονος δράστης που εντοπίστηκε αργότερα την εγκατέλειψε μετά από δυο ημέρες σε υπαίθριο χώρο στην περιοχή Καλύβες Αποκορώνου και την Τρίτη επανατοποθετήθηκε στη θέση της.

Στις 5 Δεκεμβρίου, άγνωστοι είχαν επιχειρήσει να κλέψουν και την προτομή της Έλενας Βενιζέλου που βρίσκεται στο εθνικό στάδιο Χανίων κόβοντας τις μεταλλικές βίδες από τη βάσης της, αλλά εγκατέλειψαν για άγνωστους λόγους την προσπάθειά τους. Τέλος, στις 18 Ιανουαρίου έκανε «φτερά» η τεράστια προτομή του ευεργέτη και δωρητή των Δελερίων Τυρνάβου Τζάλιου Τζιλιαλή βάρους τουλάχιστον 200 κιλών από την κεντρική πλατεία του χωριού.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: