Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Εορτασμός Μητροπολιτικού Ναού στην Αρναία


Με μεγαλοπρέπεια γιορτάσθηκε η μνήμη του Πρωτομάρτυρος και Πρωτοδιακόνου Στεφάνου στον εορτάζοντα Μητροπολιτικόν Ναόν Αγίου Στεφάνου της Αρναίας καθώς και τα 200 χρόνια από την ανέγερση του Ναού (1812-2012).

Αφ’εσπέρας Τετάρτη 26/12 κατά τον Πανηγυρικόν Εσπερινόν χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου και εκήρυξε τον λόγον ο Παν/τος Πρωτοσύγκελλος Αρχιμ. Χρυσόστομος Μαϊδώνης.

Μετά τον Εσπερινό πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημαρχείου εκδήλωση για τα 200 χρόνια του ναού του Αγίου Στεφάνου Αρναίας. Στην εκδήλωση μίλησαν:


α) Ο κ.Δημ. Κύρου εκπαιδευτικός-ιστορικός με θέμα: «Ιστορικά και Εκκλησιαστικά στιγμιότυπα από την ζωή 200 χρόνων του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Στεφάνου Αρναίας».


β) Ο Παν/τος Πρωτοσύγκελλος Αρχιμ. Χρυσόστομος Μαϊδώνης με θέμα: «Η τιμή του Αγίου Πρωτομάρτυρος Στεφάνου στην Αρναία».

Στη συνέχεια προβλήθηκαν ιστορικές φωτογραφίες του Ναού καθώς και βίντεο από την ζωή του Ναού, πανυγήρεις, επισκέψεις του Πατριάρχου Βαρθολομαίου, των Αρχιεπισκόπων Χριστοδούλου και Ιερωνύμου και την καταστροφή του Ναού από πυρκαϊά στις 5/9/2005.


Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβ. κ. Θεόκλητος, ο οποίος τόνισε «την ανάγκη να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση του Ναού με την βοήθεια όλων».


Την κυριώνυμη ημέρα της Εορτής του Αγίου Στεφάνου , Πέμπτη 27/12/2012 το πρωί τελέσθηκε ο Όρθρος και πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Μιλήτου κ. Αποστόλου και συλλειτουργούντων των Σεβ. Αρχιερέων Κασσανδρείας Νικοδήμου, Λαγκαδά Ιωάννου, Θεουπόλεως Παντελεήμονος και Ιερισσού Θεοκλήτου.


Τον πανυγηρικόν της ημέρας  κήρυξε ο Σεβ. Λαγκαδά κ. Ιωάννης. Μετά την Θεία Λειτουργία ακολούθησε μεγαλοπρεπής Λιτανεία της Ιεράς Εικόνος του Πρωτομάρτυρος Στεφάνου στους δρόμους της Αρναίας με την συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Αριστοτέλη. 

Πηγή: Romfea

Δεν υπάρχουν σχόλια: