Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Στη Βουλή η πρωτότυπη λίστα Λαγκάρντ

ΤΟΥ ΙΩΝΑ ΤΣΩΧΟΥ

itsoxos@ekdotiki.gr

Η «νέα» λίστα, που δόθηκε επίσημα στη χώρα μας από τη γαλλική κυβέρνηση, πάντα κατά τις ίδιες πληροφορίες, διαφέρει από εκείνη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Hot Doc» ως προς τη μορφή αλλά και τα ονόματα των δικαιούχων λογαριασμών στην τράπεζα HSBC της Ελβετίας. Γεγονός που «δικαιώνει» τις κατηγορίες ότι η λίστα που γνωρίζαμε έως τώρα «πειράχτηκε».

Χτες το μεσημέρι οι οικονομικοί εισαγγελείς Πεπόνης και Μουζακίτης ολοκλήρωσαν και διαβίβασαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου την αξιολόγησή τους και λεπτομερή στοιχεία σχετικά με τις διαφορές μεταξύ των δύο καταλόγων. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου θα αποστείλει όλα τα σχετικά έγγραφα στη Βουλή σήμερα ή το αργότερο τη Δευτέρα. Το νέο υλικό αποστέλλεται ως συμπληρωματικό της δικογραφίας που ήδη έχει δοθεί στη Βουλή για τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων. Ομως, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Πόθεν Εσχες της Βουλής, Θ. Νάκος, που θα παραλάβει υπηρεσιακά τη λίστα, σκοπεύει να την... κρατήσει κλειδωμένη στο γραφείο του και να συγκαλέσει συνεδρίαση της Επιτροπής μετά τις 7 Ιανουαρίου, με το αιτιολογικό ότι έως τότε έχουμε... xριστουγεννιάτικες διακοπές!

Σε τρεις εκπροσώπους

Η «επίσημη» λίστα Λαγκάρντ παραδόθηκε την περασμένη Πέμπτη σε τρεις εκπροσώπους της ελληνικής Πολιτείας (ένας του υπουργείου Οικονομικών, ένας του ΣΔΟΕ και ένας του τμήματος Οικονομικών Εισαγγελέων), οι οποίοι ταξίδεψαν ειδικά γι' αυτόν το σκοπό στο Παρίσι. Εφόσον η λίστα έχει γνωστοποιηθεί υπηρεσιακά στη χώρα μας, το υλικό της μπορεί πλέον να αξιοποιηθεί προς κάθε κατεύθυνση. Το υλικό αυτό είναι σε μορφή αρχείων. Σε πολλά από αυτά εμφανίζονται ως δικαιούχοι ενός λογαριασμού περισσότερα πρόσωπα απ' ό,τι στην «πρώτη» λίστα. Μάλιστα, σε κάθε αρχείο, εκτός από τα προσωπικά στοιχεία, περιέχεται και το φορολογικό προφίλ καθενός από τους καταθέτες. Προς το παρόν, παραμένει «θολό» πόσοι είναι οι «καινούργιοι» λογαριασμοί, όσοι δεν αναφέρονται, δηλαδή, καθόλου στην «πρώτη» λίστα.

Πολιτικός σεισμός

Οπως είναι λογικό, η νέα τροπή της υπόθεσης προκαλεί σεισμό στο πολιτικό σκηνικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά και πάλι ευθέως για σύσταση προανακριτικής επιτροπής και η ΔΗΜΑΡ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και να στηρίξει αυτήν την πρόταση. Στο Μέγαρο Μαξίμου έχει σημάνει συναγερμός, όπως και στην Ιπποκράτους, όπου φοβούνται πως η όλη εξέλιξη θα φέρει το ΠΑΣΟΚ σε ιδιαίτερα δύσκολή θέση. Πάντως, συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου αναφέρουν ότι η υπόθεση «δεν αφορά», όπως τονίζουν, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και «δείχνουν» προς την πλευρά του Γιώργου Παπακωντανστίνου. Ειδικότερα, επισημαίνουν με νόημα ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε παραλάβει CD ROM, ενώ στα χέρια του κ. Βενιζέλου έφτασε στικάκι... Προσθέτουν δε πως ο κ. Βενιζέλος δεν άνοιξε ποτέ το USB που του έδωσε ο Ι. Διώτης, καθότι ήταν προϊον υποκλοπής και το παρέδωσε, όταν το ζήτημα επανήλθε στην επιφάνεια, τους τελευταίους μήνες.

Ηδη, πάντως, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ζ. Κωνσταντοπούλου, Θ. Δρίτσας, Στ. Κοντονής, Π. Λαφαζάνης και Π. Κουρουμπλής κατέθεσαν ερώτηση με την οποία ζητούν από τον υπουργό Οικονομικών να καταθέσει στη Βουλή όλα τα έγγραφα που σχετίζονται με την υπόθεση. «Τα ψέματα τέλειωσαν, ο λαός μας ζητάει να μάθει την αλήθεια, η ώρα της κρίσης πλησιάζει», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης.

Πάντως, η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη, που σε τηλεοπτική συνέντευξή της είχε μιλήσει για 600 διαφορετικά ονόματα ανάμεσα στις δύο λίστες, με χτεσινή δήλωσή της υποστηρίζει ότι στην επίμαχη εκπομπή είχε απλώς συμφωνήσει με τους υπολογισμούς που είχαν κάνει παριστάμενοι δημοσιογράφοι και όποτε της ζητήθηκε δήλωση αναφερόταν σε δημοσιογραφικές πληροφορίες. «Δεν έχω ούτε θα μπορούσα να έχω σε αυτήν τη φάση κάποια ιδιαίτερη πληροφόρηση για το θέμα», προσθέτει.

Η ΔΗΜΑΡ

Με ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά αξιώνει «την άμεση διερεύνηση της λίστας Λαγκάρντ και την πλήρη δημοσιοποίηση των στοιχείων της» και επισημαίνει: «Πρέπει να ελεγχθούν όσοι παρανόμησαν, να αποδοθούν οι ευθύνες που προβλέπονται από το νόμο και το ελληνικό Δημόσιο να λάβει εκείνα που του ανήκουν».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Γιακουμάτος, ο οποίος δήλωσε: «Η λίστα Λαγκάρντ πρέπει να έρθει -και η νέα και η παλιά- άμεσα στη Βουλή. Δεν υπάρχει περίπτωση να συγκαλυφθεί το θέμα. Δεν κάνουμε ανθρωποθυσίες ούτε κυνηγάμε χίμαιρες. Αυτό που κυνηγάμε είναι να αποκατασταθεί το κύρος της πολιτικής».

«Για να σταματήσει η κοροϊδία γύρω από τις λίστες Λαγκάρντ, να δοθούν στη δημοσιότητα αμέσως τα ονόματα που περιλαμβάνουν και η παλιά και η νέα λίστα, ώστε να διαπιστώσει ο λαός περί τίνος πρόκειται», υπογραμμίζει το ΚΚΕ.

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: