Με 167 ναι, 128 όχι, 4 "παρών" και με έναν βουλευτή απόντα, υπερψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής ο νέος κρατικός προϋπολογισμός 2013.
Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) ενώ τον καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ.
Διαφοροποιήθηκαν ένας βουλευτής της ΝΔ, και δύο της ΔΗΜΑΡ ενώ ένας ακόμα βουλευτής της απουσίαζε από την ψηφοφορία.
Οι διαγραφέντες από το ΠΑΣΟΚ, ανεξάρτητοι βουλευτές Μιχάλης Κασσής και Θεόδωρος Παραστατίδης καταψήφισαν, ενώ "παρών" δήλωσαν οι Μάρκος Μπόλαρης, Άντζελα Γκερέκου, Γιάννης Κουτσούκος καθώς και ο Μίμης Ανδρουλάκης που έχει ανεξαρτητοποιηθεί.
Όχι σε όλα, πλην των δαπανών της Προεδρίας ψήφισαν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Πάρις Μουτσινάς και Οδυσσέας Βουδούρης ενώ απουσίαζε από τη ψηφοφορία ο Γιάννης Πανούσης.
Όχι στα έξοδα του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ο διαγραφείς από τη ΝΔ ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Κασαπίδης.
Τέλος, ο βουλευτής της ΝΔ Θεόδωρος Σολδάτος ψήφισε ναι σε όλα, και "παρών" στα κονδύλια των υπουργείων Ανάπτυξης και Εργασίας.
Νωρίτερα οι πολιτικοί αρχηγοί διασταύρωσαν τα ξίφη τους, με τον Αλ. Τσίπρα να δηλώνει ότι μόνη λύση είναι η κατάργηση με νόμο όλων των μέτρων λιτότητας και τον πρωθυπουργό να τον κατηγορεί ότι δεν εκπροσωπεί το μέλλον αλλά τις συντεχνίες που καταρρέουν.
Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε άμεση καθαρή πολιτική λύση από τους ευρωπαίους, ενώ ο Φώτης Κουβέλης ζήτησε αμέσως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού να αποδεσμευθεί ολόκληρη η δόση.
Στο ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε και η γραμματέας του ΚΚΕ. Η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει στην Ελλάδα ένα τμήμα επιχειρηματιών, το λεγόμενο λόμπι της δραχμής, ενώ επιτέθηκε και στην τρικομματική κυβέρνηση «για την υπηρέτηση των συμφερόντων των μονοπωλίων ».
Διανθισμένη με αποσπάσματα από έργα του Όσβαλτ Σπένγκλερ και του Νόαμ Τσόμσκι, ήταν η ομιλία του Ν. Μιχαλολιάκου ο οποίος προέβαλε την άποψη πως η συντριπτική πλειοψηφία των κεφαλαίων που αφορούν διεθνείς συναλλαγές αφορούν κερδοσκοπικές επιχειρηματικές δραστηριότητες και όχι δραστηριότητες πραγματικής οικονομίας.
Για προϋπολογισμό που προσομοιάζει με τον Τιτανικό και για πρωθυπουργό που θυμίζει τον καπετάνιο του, που όταν βυθιζόταν το καράβι αυτός έπαιζε μουσική, έκανε λόγο ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος και χαρακτήρισε «παραμύθι» ότι η Ελλάδα αν δεν πάρει την δόση θα πτωχεύσει.
Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών
Α. Σαμαράς : Τα χρήματα της δόσης θα έρθουν έγκαιρα
«Η χώρα ή θα βγει ενωμένη από την κρίση ή δεν θα βγει καθόλου», διακήρυξε απόψε από τη βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς καλώντας σε πανστρατιά ενότητας όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις του τόπου.
Ο πρωθυπουργός επετέθη στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ διότι υπονομεύει, όπως τον κατηγόρησε, την ενότητα, υιοθετώντας στις πιο κρίσιμες στιγμές για τον τόπο διχαστικά συνθήματα. «Εμείς αυτό κάνουμε. Όχι όπως κάποιοι άλλοι που επιχειρούν να διχάσουν την κοινωνία γιατί δεν έχουν πρόγραμμα. Ούτε μέσα στο κόμμα τους δεν έχουν την ίδια γραμμή. Θα ενώσουν τους παραέξω;», αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός επικρίνοντας τον κ. Τσίπρα ότι υιοθετεί άκριτα τα αιτήματα όλων των συντεχνιακών ομάδων. «Χαϊδεύετε αφτιά προνομιούχων ομάδων. Εκμεταλλεύεστε τον πόνο των ανθρώπων. Λέτε σε όσους περάσουν την πόρτα του γραφείου σας ναι. Και λέτε όχι σε όλα μέσα σε αυτή την αίθουσα. Δεν θέλετε να κυβερνήσετε. Τα συνθήματά σας είναι δύο. Όχι σε όλα και γαία πυρί μιχθήτω», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρωθυπουργός ήταν καθησυχαστικός ότι η χρηματοδοτική στήριξη του νέου Μεσοπρόθεσμου προγράμματος θα συνεχιστεί απρόσκοπτα. «Τα χρήματα της δόσης που πρόκειται να πάρουμε, θα έρθουν έγκαιρα», είπε και πρόσθεσε: «τα χρήματα θα έρθουν στο ακέραιο και με το παραπάνω και γι΄αυτό το παραπάνω δουλεύω συνεχώς».
«Κάποιοι ανησυχούν αν θα έρθουν τα χρήματα. Εγώ δουλεύω για το παραπάνω», επέμεινε ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας όμως ότι «τώρα ήρθε πλέον η ώρα των δανειστών να κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν. Τα λεφτά θα τα πάρουμε και ας προεξοφλείτε το αντίθετο».
Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στον προϋπολογισμό του 2013, είπε ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος για να γίνει το χρέος βιώσιμο και να επανέλθει η χώρας μας στις αγορές. Επισπεύδουμε την ανάκαμψη της οικονομίας, είπε ο κ. Σαμαράς υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση προσπαθεί η ύφεση την επόμενη χρονιά να είναι μικρότερη από αυτήν που προβλέπει ο προϋπολογισμός.
Για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είπε ότι μέσω αυτής θα φύγει η αβεβαιότητα και θα ξανανοίξουν οι κάνουλες του δανεισμού. Αυτό θα δώσει πρόσθετη ανάσα και τότε θα γίνει και η ρύθμιση προκειμένου να διευκολυνθούν οι δανειολήπτες στην αποπληρωμή των δανείων τους.
Θεωρώντας δεδομένη την εκταμίευση της δόσης, ο πρωθυπουργός στρέφει από αύριο το ενδιαφέρον του στην ανάκαμψη της οικονομίας και την προσέλκυση επενδύσεων. «Από αύριο γυρίζω κεφάλαιο. Δεν θα περιμένω τις επενδύσεις. Θα τις κυνηγήσω και μέσα και έξω. Προτεραιότητα μας είναι, ολοκληρώνοντας τη μάχη για το δάνειο, να ξεκινήσουμε τη μάχη για την ανάκαμψη. Λύσεις αναζητούμε και λύσεις δίνουμε. Σφάλματα εντοπίσαμε και σφάλματα τώρα διορθώνουμε».
Αλ. Τσίπρας : Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έρθει ως κορμός κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας
«Η μόνη εναλλακτική και σωτήρια πρόταση, είναι η κατάργηση με ένα νόμο και σε ένα άρθρο, όπως ακριβώς τα ψηφίσατε προχθές, όλων των μέτρων λιτότητας που εξαθλιώνουν την κοινωνία» διατράνωσε στην καταληκτική συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2013, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, υποστηρίζοντας παράλληλα, πως οι πιστωτές χρησιμοποιούν την «υπάκουη» παρούσα ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να περάσουν ό,τι προλάβουν, πριν την λαϊκή έκρηξη που αναπόφευκτα και σύντομα θα έρθει.
«Πρέπει να σταματήσουμε την καταστροφική λιτότητα και τότε να κάτσουμε επί ίσοις όροις στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Γιατί τότε ναι, - θα υπάρξει διαπραγμάτευση! Για συνολική ευρωπαϊκή λύση, αναδιάρθρωση του χρέους, και αποπληρωμή του εναπομείναντος χρέους με ρήτρα ανάπτυξης, όπως ακριβώς συνέβη με την Γερμανία το '53» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας. «Η ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση είναι το κλειδί για να βγούμε απ' την κρίση, αλλά ένα τέτοιο σχέδιο αδυνατείτε να πραγματοποιήσετε».
Τι θα γίνει, εάν οι πιστωτές δεν καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αν δεν συνεχίσουν την χρηματοδότηση; «Το διευκρινίσαμε προεκλογικά: Αλλαγές στη φορολογία που θα ισοσκελίσουν δημόσια έσοδα και δαπάνες - αλλά ακόμα και αν αιφνιδιαζόμασταν, τα μέτρα που θα λαμβάναμε θα ήταν ύψους 2,5 δις και όχι 13,5 δις. Αλλά τέτοια μονομερής από πλευράς δανειστών αθέτηση, δεν θα μείνει αναπάντητη και οι δανειστές θα ξέρουν πως θα πρέπει να κάνουν τα κουμάντα τους με τα ομόλογά τους...»
Ο κ. Τσίπρας τοποθέτησε τα παραπάνω, στο πλαίσιο μιας ανάλυσης που θέλει την κρίση πανευρωπαϊκή, και την διαιώνισή της, επιλογή της Άγγελα Μέρκελ. «Η κα Μέρκελ θέλει την Ελλάδα αποικία χρέους - και τον ευρωπαϊκό Νότο, Ειδική Οικονομική Ζώνη φθηνής και ανασφάλιστης εργασίας» υποστήριξε. «Οι πάντες καταλαβαίνουν πως το ευρωπαϊκό μνημονιακό πείραμα δεν βγαίνει - με εξαίρεση την κα Μέρκελ και την τρικομματική κυβέρνηση, που τηρεί την στρατηγική του καλού και υπάκουου μαθητή».
Η τακτική αυτή της κυβέρνησης, δεν αποδίδει. «Σκεφτήκατε πως «αφού είμαστε αδύναμοι, ας πάμε πλάι στον ισχυρό για να έχουμε την εύνοιά του, να ζητήσουμε άφεση αμαρτιών και να μην αφήσουμε κανένα περιθώριο να φτιαχτεί άξονας των χωρών του Νότου». Δεν καταλάβατε, πως ακόμα και αν σας αγαπούσε η κα Μέρκελ, δεν θα μπορούσε να κάνει για σας κάτι, που δεν θα ζήταγε η καταρρέουσα Ισπανία και η Ιταλία που έχει χρέος 2 τρισεκ. ευρώ. Τώρα ο καλός ο μαθητής, δεν παίρνει τη βάση. Την δόση δεν φαίνεται πως θα την πάρουμε…».
Ο κ. Τσίπρας, επισκόπησε στη συνέχεια τις δυσμενείς προβλέψεις που είχε διατυπώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο Αντώνης Σαμαράς πριν αλλάξει στρατηγική - προβλέψεις που, όπως υπογράμμισε, επιβεβαιώνονται. Παρά ταύτα, η κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια εκβιαστική τακτική απέναντι στην κοινωνία και την διαστρέβλωση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ. «Απ' την συνέντευξή μου στην γερμανική εφημερίδα, δεν σας ενόχλησε που αντιταχθήκαμε στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Σας ενόχλησε που είπα στο γερμανικό κοινό την αλήθεια - πως το πρόγραμμα δεν βγαίνει, και πως το πλιάτσικο θα αποτραπεί» ανέφερε.
«Πριν 5 μήνες, καταφέρατε «στο παρά πέντε» να αποσοβήσετε μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη φορά, δεν θα έρθει με οριακή πλειοψηφία, ούτε ως άθροισμα συνιστωσών, αλλά ως κορμός της κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας. Ακόμα και αν αναδιατάξετε την ΝΔ παίρνοντας μέρος του ΠΑΣΟΚ, δεν σώζεται η παρτίδα. Το έχουν καταλάβει και οι πιστωτές σας και προσπαθούν να περάσουν ό,τι περισσότερο μπορούν, για να καταστήσουν δυσχερέστερη την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ. Μάταιος ο κόπος. Η λαϊκή αξίωση για ανατροπή θα γίνει ποτάμι που θα ματαιώσει τα σχέδιά τους. Η μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας θα δώσει λύση κυριαρχίας και αξιοπρέπειας για να ξαναχτίσουμε την Ελλάδα» κατέληξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Άμεση καθαρή πολιτική λύση από τους ευρωπαίους ζήτησε ο Ευ. Βενιζέλος
«Η ψήφος στον κρατικό προϋπολογισμό επιβεβαιώνει τη δεδηλωμένη εμπιστοσύνη τη κυβέρνηση. Δίνουν τη δυνατότητα στη χώρα να ολοκληρώσει την πολιτική διαπραγμάτευση για να φθάσουμε σε μια αξιόπιστη συμφωνία» επεσήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στη Βουλή.
Παράλληλα προανήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία, που αναλαμβάνει το κόμμα του από αύριο, όπως είπε, για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ενώ παρουσίασε ένα «πολιτικό, οδικό χάρτη», για την ανάκαμψη της οικονομίας.
Ο κ. Βενιζέλος, επανέλαβε τα μηνύματα που έστειλε πριν λίγες μέρες, τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς την Ευρώπη τονίζοντας ότι «περιθώρια καθυστερήσεων δεν υπάρχουν.
«Ο αργός θάνατος της Ελλάδος είναι η οριστική διάλυση της Ευρώπης
Εμείς κάναμε ότι μπορούσαμε. Δεν μπορεί τίποτα άλλο από δημοσιονομικής πλευράς να κάνουμε», σημείωσε.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ζήτησε και πάλι άμεση καθαρή πολιτική λύση από τους ευρωπαίους που δεν θα επιτρέπει, είπε, παράταση της εκκρεμότητας.
«Ζητάμε άμεση εκταμίευση όλων των ποσών των 31,5 δις συν 5 δις συν 8 δις ευρώ. Ζητάμε διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους μέχρι η Ελλάδα να μπορέσει να ανακάμψει», σημείωσε.
Μηνύματα έστειλε και προς το εσωτερικό του κόμματος του τονίζοντας μεταξύ άλλων:
«Είμαι απόλυτα απελευθερωμένος από οποιαδήποτε σκοπιμότητα. Η επιλογή μου είναι εθνική. Αυτή θα κρατήσει όρθια την παράταξη. Είμαι ισχυρός και ως άτομο και ως ομάδα».
Παράλληλα, επιτέθηκε κυρίως στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και σε όσους επενδύουν «σε αδιέξοδη, ανεξέλεγκτη έκρηξη και στο χάος της χώρας», τονίζοντας ότι θα ευτυχώς για τη χώρα θα διαψευστούν».
Πρόσθεσε δε, ότι η εκλογική έφοδος του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνιο απέτυχε και πρόσθεσε ότι μετά την οριστική στροφή, δεν θα ξαναβρεί ακροατήριο.
«Δεν είστε καν της μόδας. Τώρα είναι η Χρυσή Αυγή», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Και ο κ Βενιζέλος συνέχισε λέγοντας: «Πρέπει να σταματήσει η αδράνεια. Αυτό πρέπει να συμβεί τώρα. Κάθε δισταγμός υπονομεύει το μέλλον της χώρας. Πρέπει να ξανακερδίσουμε την αξιοπιστία της χώρας που τέθηκε εν αμφιβόλω, λόγω παρατεταμένων εκλογών και από ένα μακρύ τετράμηνο διαπραγματεύσεων.
Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε μεν «ευπρόσδεκτη την ψήφο των βουλευτών» που δεν ψήφισαν το πολυνομοσχέδιο και τώρα δίνουν θετική ψήφο στον προϋπολογισμό σημείωσε ωστόσο ότι «η στάση αυτή είναι αντιφατική και ενίοτε προσχηματική».
«Εμείς στηρίζουμε την κυβέρνηση παρά τις επιμέρους διαφωνίες μας και παρά το δυσανάλογο μέρος ευθύνης που αναλαμβάνουμε. Ξέρουμε τη μοίρα μας. Περιμένουμε να ανέβει η χώρα. Μαζί της θα ανέβει και το ΠΑΣΟΚ» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος ενώ σε άλλο σημείο τόνισε: «Ως χώρα και δείξαμε ότι θέλουμε και ότι μπορούμε να ολοκληρώσουμε την επιλογή επιβίωσης της χώρας μέσα σε ευρωπαϊκούς συντηρητισμούς. Πολύ σύντομα μπορεί η Ελλάδα από αποδιοπομπαίος τράγος να γίνει παράδειγμα προς μίμηση, να περάσει από μια ιδιόρρυθμη κατάσταση σε μια κανονική κατάσταση. Μόνο έτσι θα αποδεσμευτούμε από το μνημόνιο και όχι γιατί θα το καταγγέλλουμε ρητορικά. Μόνο έτσι μπορούμε να κάνουμε την Ελλάδα ισχυρή», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
«Οι Έλληνες είχαν αισθανθεί την γη να χάνεται κάτω από τα πόδια τους. Η ασφάλεια 10ετιών για πρώτη φορά κατέρρευσε. Το ρολόι γύρισε πίσω. Η χρυσή εποχή αποδείχτηκε επίχρυση. Οι ευθύνες είναι πρωτίστως πολιτικές αλλά και επιχειρηματικές και πνευματικές. Πρέπει να ξαναγράψουμε τους όρους κράτους κοινωνίας» επεσήμανε.
Φ. Κουβέλης: Αμέσως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού να αποδεσμευθεί ολόκληρη η δόση
«Η ψήφος στον προϋπολογισμό του 2013 είναι ψήφος καθοριστικής σημασίας για να συνεχιστούν οι προσπάθειες για τη δημοσιονομική εξυγίανση, τη σταθερότητα, την ανάπτυξη της χώρας. Είναι ένας διαρκής αγώνας για αλλαγή και βελτίωση των όρων της δανειακής σύμβασης. Για την προώθηση μεταρρυθμίσεων στο κράτος και την οικονομία».
Με αυτά την αποστροφή έκλεισε την ομιλία του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή του νέου κρατικού προϋπολογισμού, τονίζοντας ότι «με την ψήφιση του προϋπολογισμού, αμέσως πρέπει να ζητηθεί η αποδέσμευση ολόκληρης της δόσης των 31,5 δις και των όσων προβλέπονται από το πρόγραμμα δόσεων».
Ο κ. Κουβέλης, έκανε λόγο για πολύ κρίσιμες συνθήκες κάτω από τις οποίες γίνεται η συζήτηση και τόνισε ότι είναι «απαραίτητο να πετύχουμε τις περισσότερες δυνατές βελτιωτικές παρεμβάσεις στη δανειακή σύμβαση».
«Αναγνωρίζουμε ότι η δανειακή σύμβαση αποτελεί δεσμευτικό πλαίσιο για τη χώρα, το οποίο παλεύουμε να το αλλάξουμε σταδιακά. Έχουμε πει ξεκάθαρα τη θέση μας ότι η σταθεροποίηση μπορεί να επέλθει μόνο με ισχυρές αναπτυξιακές παρεμβάσεις, στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού συντονισμού, που θα βλέπει προς την οικονομική ενοποίηση και την συνανάπτυξη, μαζί με την ταχεία προώθηση διαδικασιών πολιτικής ενοποίησης», τόνισε ο κ. Κουβέλης ενώ υπογράμμισε: «Το πρόγραμμα προσαρμογής πρέπει να αλλάξει. Η κυβέρνηση αλλά και το ευρύτερο μπλοκ των πολιτικών δυνάμεων πρέπει να συμβάλλουν στην προσπάθεια διεκδίκησης αλλαγών στο πρόγραμμα. Διεκδίκηση που θα είναι διαρκής και δύσκολη».
Στη συνέχεια, ο κ. Κουβέλης μίλησε για αναγκαίες αλλαγές που πρέπει να γίνουν με πρώτη την «αλλαγή της νοοτροπίας και του τρόπου που μας αντιμετωπίζουν οι εταίροι και οι δανειστές μας».
«Η Ελλάδα δεν μπορεί να αφήνετε στη διελκυστίνδα των διαφορετικών προσεγγίσεων και απόψεων μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας σε σχέση με τη βιωσιμότητα του χρέους. Κατανοούμε ότι υπάρχουν θέματα χειρισμών, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει σύνδεση της συνέχισης χρηματοδότησης με τη λήψη της συνολικής απόφασης για τη βιωσιμότητα του χρέους. Με την ψήφιση του προϋπολογισμού , αμέσως πρέπει να ζητηθεί η αποδέσμευση ολόκληρης της δόσης των 31,5 δισεκ. και των όσων προβλέπονται από το πρόγραμμα δόσεων», υπογράμμισε.
«Είναι απαραίτητο, μαζί με τα όσα διεκδικούμε από τους ευρωπαίους εταίρους μας, να πετύχουμε και τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα παρεμβάσεων στο εσωτερικό της χώρας, στο κράτος και την οικονομία» σημείωσε ο κ. Κουβέλης.
Έμφαση έδωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, στην αλλαγή του προγράμματος προσαρμογής, ιδιαίτερα στα εργασιακά θέματα, τονίζοντας ότι η στάση του κόμματος του παραμένει ίδια.
«Η αντιπαράθεση που έγινε γύρω από τα εργασιακά αφορά και αυτό το ζήτημα. Το αν δηλαδή η τρόικα, οι εταίροι και οι δανειστές μας, αποδέχονται ότι σε ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής μπορούν να υπάρξουν αλλαγές.
Η επιμονή μας μέχρι το τέλος δεν ήταν μια εμμονή. Ήταν κάτι που πρέπει να κρατήσουμε ως πολιτικό μήνυμα και διεκδίκηση: Ότι ναι, ως κράτος, αναλαμβάνουμε την ευθύνη μας, δεν μπορούμε όμως να κάνουμε πίσω από τη θέση ότι πρέπει να δίνει ελπίδα στους πολίτες, ότι θα έχουν μερίδιο στις ωφέλειες από τη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη», επεσήμανε ο κ Κουβέλης και συμπλήρωσε: «Ανεξάρτητα από την ψήφιση των αλλαγών στα εργασιακά, πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες ώστε να υπάρχει πίεση για επανατοποθέτηση του ζητήματος στη διαδικασία για τον ορισμό του κατώτατου μισθού και ενόψει της εκπνοής της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας».
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, ανέφερε ακόμα ότι το κόμμα του, αγωνίζεται ώστε το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής να έχει κυρίως στοιχεία εξυγίανσης και εξορθολογισμού.
«Το πακέτο μέτρων είναι βαρύ. Θέσαμε ζητήματα που μπορούν να μειώσουν τις επιπτώσεις του, όπως: Η χρονική επιμήκυνση. Η ένταξη της ρήτρας αντικατάστασης μέτρων, έτσι ώστε αν έχουμε απόδοση εσόδων να μην υλοποιούνται τα ιδιαιτέρως επαχθή μέτρα. Η παράλληλη λήψη αναπτυξιακών πρωτοβουλιών. Η συνέχιση της χρηματοδότησης και η επανατοποθέτηση του ζητήματος του χρέους, ώστε να δημιουργείται ένα πλαίσιο βιώσιμης λύσης από οικονομική και κοινωνική άποψη, είναι αναγκαία στοιχεία μιας πολιτικής συμφωνίας με τους εταίρους. Πρέπει να εργασθούμε για να υπάρξει» υπογράμμισε ο κ. Κουβέλης.
Α. Παπαρήγα : Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει το λόμπι της δραχμής
Η καταγγελία της Γενικής Γραμματέως του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει στην Ελλάδα ένα τμήμα επιχειρηματιών, το λεγόμενο λόμπι της δραχμής και η επίθεση στην τρικομματική κυβέρνηση για την υπηρέτηση των συμφερόντων των μονοπωλίων κυριάρχησαν στην ομιλία της απόψε κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού.
«Οι όποιες διαφορές υπάρχουν ανάμεσα στον πόλο της ΝΔ και στον πόλο του ΣΥΡΙΖΑ, θα ελαχιστοποιούνται το επόμενο διάστημα», εκτίμησε η κ. Παπαρήγα διότι, όπως τόνισε αιτία είναι η επιλογή που έχουν κάνει για τη διαχείριση ενός συστήματος υπέρ των μονοπωλίων.
«Το επικίνδυνο είναι στο βωμό της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην τρικομματική κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, ένα τμήμα του λαού να ταυτιστεί με ένα τμήμα των συμφερόντων της αστικής τάξης και να σηκώσει μια ξένη σημαία, τη σημαία ενός τμήματος της αστικής τάξης», είπε ο Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ.
Υποστήριξε, δε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη συμφωνήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να διευκολύνει το δανεισμό. «Μα είναι δυνατό όταν είσαι μέσα στην ΕΕ να έχεις ποτέ τη δυνατότητα της δημοσιονομικής ευελιξίας;», αναρωτήθηκε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ και κατήγγειλε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει ένα τμήμα επιχειρηματιών στην Ελλάδα, το λεγόμενο λόμπι της δραχμής. Διότι υπάρχουν συμφέροντα που θα ευνοηθούν με την επιστροφή στη δραχμή, όπως για παράδειγμα επιχειρηματικά συμφέροντα που αναμένουν ότι θα κερδίσουν με τα κρουαζιερόπλοια από τον τουρισμό ή ενδεχομένως και ο κλάδος των κατασκευαστών, οι τσιμεντάδες που τους συμφέρει η επιστροφή στη δραχμή».
Εμείς προτείνουμε αποδέσμευση από την ΕΕ, διαγραφή του χρέους και κοινωνικοποίηση, είπε ο κ. Παπαρήγα και χαρακτήρισε επικίνδυνες τις τοποθετήσεις που αναφέρονται στην αξιοποίηση της γεωστρατηγικής θέσης της Ελλάδας.
Ειδικά για την τοποθέτηση που θα έχει ο κάθε βουλευτής, η κ. Παπαρήγα είπε ότι το πρόβλημα είναι θέμα στρατηγικής κατεξοχήν και όχι αν η τρικομματική κυβέρνηση τήρησε ή όχι την προγραμματική συμφωνία. «Το πρόβλημα είναι στρατηγικό και όχι αν και ποια σημεία τηρήθηκαν από την προγραμματική συμφωνία. Επί 30 χρόνια ζούσαμε την αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, μια αντιπαράθεση που κυριάρχησε στην ελληνική κοινωνία διαστρεβλώνοντας και κρύβοντας την πραγματική αντιπαράθεση του λαού με τα μονοπώλια. Τώρα η αντιπαράθεση αυτή αντικαταστάθηκε από την αντιπαράθεση της ΝΔ μετά των δορυφόρων και τον ΣΥΡΙΖΑ», είπε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ.
Με παραπομπές στον… Τσόμσκι η ομιλία Μιχαλολιάκου
Την καταψήφιση του Προϋπολογισμού του 2013, όπως επίσης και των αμυντικών δαπανών, ως ανεπαρκών, ανακοίνωσε από πλευράς «Χρυσής Αυγής», ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου, Νίκος Μιχαλολιάκος.
Σε μια ομιλία διανθισμένη με αποσπάσματα από έργα του Όσβαλτ Σπένγκλερ και του Νόαμ Τσόμσκι, ο κος Μιχαλολιάκος προέβαλε την άποψη πως η συντριπτική πλειοψηφία των κεφαλαίων που αφορούν διεθνείς συναλλαγές αφορούν κερδοσκοπικές επιχειρηματικές δραστηριότητες και όχι δραστηριότητες πραγματικής οικονομίας.
«Σας λένε, πως αν η Ελλάδα βγει απ' την ευρωζώνη, θα πληγεί με 17 τρις η παγκόσμια οικονομία. Πώς γίνεται αυτό; Η απάντηση είναι πάρα πολύ απλή: Τα κεφάλαια αυτά είναι μια φούσκα χωρίς σχέση με την πραγματική οικονομία. Και η Ελλάδα αν θέλει, κρατά την καρφίτσα για να την σκάσει. Το όπλο αυτό ωστόσο, δεν το χρησιμοποιούμε» παρατήρησε ο κος Μιχαλολιάκος. Στο ίδιο δε, πλαίσιο, υποστήριξε πως ο Αντώνης Σαμαράς «έχει στο αυριανό Eurogroup μια λαμπρή ευκαιρία: Να τους πει, «η μας δίνετε τη δόση, ή αύριο φεύγουμε και εσείς τρέχετε»...».
Άλλο τόσο, ο κος Μιχαλολιάκος τόνισε πως θα έπρεπε να είχε ήδη τεθεί εκ μέρους της κυβέρνησης «κόκκινη γραμμή» απέναντι στην Τρόικα, σε ό,τι αφορά τους προϋπολογισμούς για την εθνική άμυνα και την δημόσια ασφάλεια. «Πρέπει να τους πείτε πως από πλευράς Τουρκίας έχουμε εν ισχύ casus belli, επιθετικότητα. Έχουμε το πρόβλημα δημόσιας τάξης από τους εκατοντάδες χιλιάδες λαθρομετανάστες, οι οποίοι είναι όντως πρόσφυγες των τυχοδιωκτικών πολέμων της Ουάσιγκτον και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τι φταίει όμως η Ελλάδα για όλους αυτούς; Γιατί δεν μοιράζονται οι ευρωπαίοι εταίροι μας αυτό το πρόβλημα; Η εθνική άμυνα και η δημόσια τάξη θα έπρεπε να αποτελούν τις κόκκινες γραμμές του μνημονίου!» υποστήριξε.
«Εμείς στη Χρυσή Αυγή, είμαστε εθνικιστές, αντικαπιταλιστές και αντιμαρξιστές. Δηλώνουμε πως η Γερμανία σκάβει και η ίδια το λάκκο στον οποίο θα πέσει» παρατήρησε ο κος Μιχαλολιάκος. Ο γγ της Χρυσής Αυγής υποβάθμισε τον κίνδυνο από μια ενδεχόμενη έξοδο απ' το ευρώ: «Τι είναι η δραχμή και μιλάμε για «συμμορία της δραχμής»; Καταραμένη λέξη; 4.000 χρόνια εθνικής ιστορίας είχαμε χωρίς το ευρώ. Αν το δίλημμα είναι «ευρώ ή δραχμή» να το συζητήσουμε. Αν το δίλημμα είναι «ευρώ ή Ελλάδα», εμείς οι εθνικιστές είμαστε με την Ελλάδα (…) Και ο νεολογισμός του «οικονομικού πατριωτισμού», είναι εξαιρετικά επικίνδυνος. Δηλαδή εσείς είστε οι οικονομικοί πατριώτες και εμείς του «όχι» είμαστε οι οικονομικοί προδότες; Τα περί σωτηρίας της πατρίδος, ως μόνιμη επωδός και κρεσέντο δεν πείθουν κανέναν».
Τέλος, ο κος Μιχαλολιάκος υπενθύμισε παλαιότερη πρόταση της Αριστεράς, για τη σύσταση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του χρέους και κατηγόρησε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για την καταψήφισή της - μαζί με το ΛΑΟΣ. «Γιατί δεν εξετάζετε ποιες είναι οι διεθνείς τιμές για τα δημόσια έργα, για τα εξοπλιστικά προγράμματα, τις προμήθειες των νοσοκομείων - και πόσο στοίχισαν στην Ελλάδα; Αυτοί που τα έφαγαν, δεν είναι φαντομάδες: Εδώ βρίσκονται και κυριαρχούν!» τόνισε ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής.
Π. Καμμένος : "Παραμύθι" η πτώχευση της Ελλάδας εάν δεν πάρει τη δόση
Για προϋπολογισμό που προσομοιάζει με τον Τιτανικό και για πρωθυπουργό που θυμίζει τον καπετάνιο του, που όταν βυθιζόταν το καράβι αυτός έπαιζε μουσική, έκανε λόγο ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος κατά την ομιλία του επί του κρατικού προϋπολογισμού 2013.
Ο κ. Καμμένος κάλεσε μάλιστα τους βουλευτές που έχουν «καθαρό μέτωπο», δεν περιλαμβάνονται στις «μαύρες λίστες Λαγκάρντ» και δεν συναλλάχθηκαν στην υπόθεση των υποβρυχίων να καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό.
«Όποιος θέλει να ακούει το ρέκβιεμ του θανάτου ας τον ψηφίσει, όποιος όμως θέλει ένα πρελούδιο μιας νέας συμφωνικής που θα βασίζεται στην παραγωγή κι όχι σε χρέη ας βροντοφωνάξει μαζί μας όχι», είπε και προσέθεσε: «Αρκετά πήρατε κύριοι. Η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα που μπορεί να προχωρήσει με γεωστρατηγικές συμφωνίες εκτός από την μπότα της Γερμανίας και την πολιτική της κυρίας Μέρκελ και του κ. Σόιμπλε».
Ο κ. Καμμένος χαρακτήρισε «παραμύθι» ότι η Ελλάδα αν δεν πάρει την δόση θα πτωχεύσει, ανέφερε ότι πρόκειται για εκβιασμό που ο κ. Σαμαράς χρησιμοποιεί για να πείσει τους βουλευτές ενώ τόνισε πως η Ελλάδα έχει ελπίδα όσο υπάρχουν έλληνες που αρνούνται να υποταχθούν στα γερμανικά σχέδια.
Κάλεσε ακόμη τον πρωθυπουργό να απαντήσει αν το χρέος είναι βιώσιμο, αν αυτά τα μέτρα θα είναι τα τελευταία, και τι θα περιλαμβάνει το μνημόνιο που θα προκύψει μετά την έκθεση της τρόικας. Τον επέκρινε επίσης ότι κρύβεται για να μην απαντήσει. Επανέλαβε πάντως ότι η μόνη λύση για την χώρα μας είναι πολιτική λύση και μονομερή διαγραφή του χρέους και ζήτησε από τον πρωθυπουργό «αντί να κάνει τον κομματάρχη της Μέρκελ και τον βλαχοδήμαρχο του Σόιμπλε» να πάει στην Ουάσινγκτον, την Ρωσία, την Αγγλία, το Παρίσι, την Λισσαβώνα και να βρει στήριξη προς αυτή την κατεύθυνση.
«Λειτουργήστε ως πρωθυπουργός των Ελλήνων κι όχι ως υπάλληλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος» είπε απευθυνόμενος προς τον κ. Σαμαρά. Πηγή: Αγγελιοφόρος
Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) ενώ τον καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ.
Διαφοροποιήθηκαν ένας βουλευτής της ΝΔ, και δύο της ΔΗΜΑΡ ενώ ένας ακόμα βουλευτής της απουσίαζε από την ψηφοφορία.
Οι διαγραφέντες από το ΠΑΣΟΚ, ανεξάρτητοι βουλευτές Μιχάλης Κασσής και Θεόδωρος Παραστατίδης καταψήφισαν, ενώ "παρών" δήλωσαν οι Μάρκος Μπόλαρης, Άντζελα Γκερέκου, Γιάννης Κουτσούκος καθώς και ο Μίμης Ανδρουλάκης που έχει ανεξαρτητοποιηθεί.
Όχι σε όλα, πλην των δαπανών της Προεδρίας ψήφισαν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Πάρις Μουτσινάς και Οδυσσέας Βουδούρης ενώ απουσίαζε από τη ψηφοφορία ο Γιάννης Πανούσης.
Όχι στα έξοδα του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ο διαγραφείς από τη ΝΔ ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Κασαπίδης.
Τέλος, ο βουλευτής της ΝΔ Θεόδωρος Σολδάτος ψήφισε ναι σε όλα, και "παρών" στα κονδύλια των υπουργείων Ανάπτυξης και Εργασίας.
Νωρίτερα οι πολιτικοί αρχηγοί διασταύρωσαν τα ξίφη τους, με τον Αλ. Τσίπρα να δηλώνει ότι μόνη λύση είναι η κατάργηση με νόμο όλων των μέτρων λιτότητας και τον πρωθυπουργό να τον κατηγορεί ότι δεν εκπροσωπεί το μέλλον αλλά τις συντεχνίες που καταρρέουν.
Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε άμεση καθαρή πολιτική λύση από τους ευρωπαίους, ενώ ο Φώτης Κουβέλης ζήτησε αμέσως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού να αποδεσμευθεί ολόκληρη η δόση.
Στο ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε και η γραμματέας του ΚΚΕ. Η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει στην Ελλάδα ένα τμήμα επιχειρηματιών, το λεγόμενο λόμπι της δραχμής, ενώ επιτέθηκε και στην τρικομματική κυβέρνηση «για την υπηρέτηση των συμφερόντων των μονοπωλίων ».
Διανθισμένη με αποσπάσματα από έργα του Όσβαλτ Σπένγκλερ και του Νόαμ Τσόμσκι, ήταν η ομιλία του Ν. Μιχαλολιάκου ο οποίος προέβαλε την άποψη πως η συντριπτική πλειοψηφία των κεφαλαίων που αφορούν διεθνείς συναλλαγές αφορούν κερδοσκοπικές επιχειρηματικές δραστηριότητες και όχι δραστηριότητες πραγματικής οικονομίας.
Για προϋπολογισμό που προσομοιάζει με τον Τιτανικό και για πρωθυπουργό που θυμίζει τον καπετάνιο του, που όταν βυθιζόταν το καράβι αυτός έπαιζε μουσική, έκανε λόγο ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος και χαρακτήρισε «παραμύθι» ότι η Ελλάδα αν δεν πάρει την δόση θα πτωχεύσει.
Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών
Α. Σαμαράς : Τα χρήματα της δόσης θα έρθουν έγκαιρα
«Η χώρα ή θα βγει ενωμένη από την κρίση ή δεν θα βγει καθόλου», διακήρυξε απόψε από τη βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς καλώντας σε πανστρατιά ενότητας όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις του τόπου.
Ο πρωθυπουργός επετέθη στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ διότι υπονομεύει, όπως τον κατηγόρησε, την ενότητα, υιοθετώντας στις πιο κρίσιμες στιγμές για τον τόπο διχαστικά συνθήματα. «Εμείς αυτό κάνουμε. Όχι όπως κάποιοι άλλοι που επιχειρούν να διχάσουν την κοινωνία γιατί δεν έχουν πρόγραμμα. Ούτε μέσα στο κόμμα τους δεν έχουν την ίδια γραμμή. Θα ενώσουν τους παραέξω;», αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός επικρίνοντας τον κ. Τσίπρα ότι υιοθετεί άκριτα τα αιτήματα όλων των συντεχνιακών ομάδων. «Χαϊδεύετε αφτιά προνομιούχων ομάδων. Εκμεταλλεύεστε τον πόνο των ανθρώπων. Λέτε σε όσους περάσουν την πόρτα του γραφείου σας ναι. Και λέτε όχι σε όλα μέσα σε αυτή την αίθουσα. Δεν θέλετε να κυβερνήσετε. Τα συνθήματά σας είναι δύο. Όχι σε όλα και γαία πυρί μιχθήτω», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρωθυπουργός ήταν καθησυχαστικός ότι η χρηματοδοτική στήριξη του νέου Μεσοπρόθεσμου προγράμματος θα συνεχιστεί απρόσκοπτα. «Τα χρήματα της δόσης που πρόκειται να πάρουμε, θα έρθουν έγκαιρα», είπε και πρόσθεσε: «τα χρήματα θα έρθουν στο ακέραιο και με το παραπάνω και γι΄αυτό το παραπάνω δουλεύω συνεχώς».
«Κάποιοι ανησυχούν αν θα έρθουν τα χρήματα. Εγώ δουλεύω για το παραπάνω», επέμεινε ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας όμως ότι «τώρα ήρθε πλέον η ώρα των δανειστών να κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν. Τα λεφτά θα τα πάρουμε και ας προεξοφλείτε το αντίθετο».
Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στον προϋπολογισμό του 2013, είπε ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος για να γίνει το χρέος βιώσιμο και να επανέλθει η χώρας μας στις αγορές. Επισπεύδουμε την ανάκαμψη της οικονομίας, είπε ο κ. Σαμαράς υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση προσπαθεί η ύφεση την επόμενη χρονιά να είναι μικρότερη από αυτήν που προβλέπει ο προϋπολογισμός.
Για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είπε ότι μέσω αυτής θα φύγει η αβεβαιότητα και θα ξανανοίξουν οι κάνουλες του δανεισμού. Αυτό θα δώσει πρόσθετη ανάσα και τότε θα γίνει και η ρύθμιση προκειμένου να διευκολυνθούν οι δανειολήπτες στην αποπληρωμή των δανείων τους.
Θεωρώντας δεδομένη την εκταμίευση της δόσης, ο πρωθυπουργός στρέφει από αύριο το ενδιαφέρον του στην ανάκαμψη της οικονομίας και την προσέλκυση επενδύσεων. «Από αύριο γυρίζω κεφάλαιο. Δεν θα περιμένω τις επενδύσεις. Θα τις κυνηγήσω και μέσα και έξω. Προτεραιότητα μας είναι, ολοκληρώνοντας τη μάχη για το δάνειο, να ξεκινήσουμε τη μάχη για την ανάκαμψη. Λύσεις αναζητούμε και λύσεις δίνουμε. Σφάλματα εντοπίσαμε και σφάλματα τώρα διορθώνουμε».
Αλ. Τσίπρας : Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έρθει ως κορμός κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας
«Η μόνη εναλλακτική και σωτήρια πρόταση, είναι η κατάργηση με ένα νόμο και σε ένα άρθρο, όπως ακριβώς τα ψηφίσατε προχθές, όλων των μέτρων λιτότητας που εξαθλιώνουν την κοινωνία» διατράνωσε στην καταληκτική συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2013, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, υποστηρίζοντας παράλληλα, πως οι πιστωτές χρησιμοποιούν την «υπάκουη» παρούσα ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να περάσουν ό,τι προλάβουν, πριν την λαϊκή έκρηξη που αναπόφευκτα και σύντομα θα έρθει.
«Πρέπει να σταματήσουμε την καταστροφική λιτότητα και τότε να κάτσουμε επί ίσοις όροις στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Γιατί τότε ναι, - θα υπάρξει διαπραγμάτευση! Για συνολική ευρωπαϊκή λύση, αναδιάρθρωση του χρέους, και αποπληρωμή του εναπομείναντος χρέους με ρήτρα ανάπτυξης, όπως ακριβώς συνέβη με την Γερμανία το '53» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας. «Η ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση είναι το κλειδί για να βγούμε απ' την κρίση, αλλά ένα τέτοιο σχέδιο αδυνατείτε να πραγματοποιήσετε».
Τι θα γίνει, εάν οι πιστωτές δεν καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αν δεν συνεχίσουν την χρηματοδότηση; «Το διευκρινίσαμε προεκλογικά: Αλλαγές στη φορολογία που θα ισοσκελίσουν δημόσια έσοδα και δαπάνες - αλλά ακόμα και αν αιφνιδιαζόμασταν, τα μέτρα που θα λαμβάναμε θα ήταν ύψους 2,5 δις και όχι 13,5 δις. Αλλά τέτοια μονομερής από πλευράς δανειστών αθέτηση, δεν θα μείνει αναπάντητη και οι δανειστές θα ξέρουν πως θα πρέπει να κάνουν τα κουμάντα τους με τα ομόλογά τους...»
Ο κ. Τσίπρας τοποθέτησε τα παραπάνω, στο πλαίσιο μιας ανάλυσης που θέλει την κρίση πανευρωπαϊκή, και την διαιώνισή της, επιλογή της Άγγελα Μέρκελ. «Η κα Μέρκελ θέλει την Ελλάδα αποικία χρέους - και τον ευρωπαϊκό Νότο, Ειδική Οικονομική Ζώνη φθηνής και ανασφάλιστης εργασίας» υποστήριξε. «Οι πάντες καταλαβαίνουν πως το ευρωπαϊκό μνημονιακό πείραμα δεν βγαίνει - με εξαίρεση την κα Μέρκελ και την τρικομματική κυβέρνηση, που τηρεί την στρατηγική του καλού και υπάκουου μαθητή».
Η τακτική αυτή της κυβέρνησης, δεν αποδίδει. «Σκεφτήκατε πως «αφού είμαστε αδύναμοι, ας πάμε πλάι στον ισχυρό για να έχουμε την εύνοιά του, να ζητήσουμε άφεση αμαρτιών και να μην αφήσουμε κανένα περιθώριο να φτιαχτεί άξονας των χωρών του Νότου». Δεν καταλάβατε, πως ακόμα και αν σας αγαπούσε η κα Μέρκελ, δεν θα μπορούσε να κάνει για σας κάτι, που δεν θα ζήταγε η καταρρέουσα Ισπανία και η Ιταλία που έχει χρέος 2 τρισεκ. ευρώ. Τώρα ο καλός ο μαθητής, δεν παίρνει τη βάση. Την δόση δεν φαίνεται πως θα την πάρουμε…».
Ο κ. Τσίπρας, επισκόπησε στη συνέχεια τις δυσμενείς προβλέψεις που είχε διατυπώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο Αντώνης Σαμαράς πριν αλλάξει στρατηγική - προβλέψεις που, όπως υπογράμμισε, επιβεβαιώνονται. Παρά ταύτα, η κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια εκβιαστική τακτική απέναντι στην κοινωνία και την διαστρέβλωση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ. «Απ' την συνέντευξή μου στην γερμανική εφημερίδα, δεν σας ενόχλησε που αντιταχθήκαμε στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Σας ενόχλησε που είπα στο γερμανικό κοινό την αλήθεια - πως το πρόγραμμα δεν βγαίνει, και πως το πλιάτσικο θα αποτραπεί» ανέφερε.
«Πριν 5 μήνες, καταφέρατε «στο παρά πέντε» να αποσοβήσετε μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη φορά, δεν θα έρθει με οριακή πλειοψηφία, ούτε ως άθροισμα συνιστωσών, αλλά ως κορμός της κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας. Ακόμα και αν αναδιατάξετε την ΝΔ παίρνοντας μέρος του ΠΑΣΟΚ, δεν σώζεται η παρτίδα. Το έχουν καταλάβει και οι πιστωτές σας και προσπαθούν να περάσουν ό,τι περισσότερο μπορούν, για να καταστήσουν δυσχερέστερη την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ. Μάταιος ο κόπος. Η λαϊκή αξίωση για ανατροπή θα γίνει ποτάμι που θα ματαιώσει τα σχέδιά τους. Η μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας θα δώσει λύση κυριαρχίας και αξιοπρέπειας για να ξαναχτίσουμε την Ελλάδα» κατέληξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Άμεση καθαρή πολιτική λύση από τους ευρωπαίους ζήτησε ο Ευ. Βενιζέλος
«Η ψήφος στον κρατικό προϋπολογισμό επιβεβαιώνει τη δεδηλωμένη εμπιστοσύνη τη κυβέρνηση. Δίνουν τη δυνατότητα στη χώρα να ολοκληρώσει την πολιτική διαπραγμάτευση για να φθάσουμε σε μια αξιόπιστη συμφωνία» επεσήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στη Βουλή.
Παράλληλα προανήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία, που αναλαμβάνει το κόμμα του από αύριο, όπως είπε, για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ενώ παρουσίασε ένα «πολιτικό, οδικό χάρτη», για την ανάκαμψη της οικονομίας.
Ο κ. Βενιζέλος, επανέλαβε τα μηνύματα που έστειλε πριν λίγες μέρες, τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς την Ευρώπη τονίζοντας ότι «περιθώρια καθυστερήσεων δεν υπάρχουν.
«Ο αργός θάνατος της Ελλάδος είναι η οριστική διάλυση της Ευρώπης
Εμείς κάναμε ότι μπορούσαμε. Δεν μπορεί τίποτα άλλο από δημοσιονομικής πλευράς να κάνουμε», σημείωσε.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ζήτησε και πάλι άμεση καθαρή πολιτική λύση από τους ευρωπαίους που δεν θα επιτρέπει, είπε, παράταση της εκκρεμότητας.
«Ζητάμε άμεση εκταμίευση όλων των ποσών των 31,5 δις συν 5 δις συν 8 δις ευρώ. Ζητάμε διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους μέχρι η Ελλάδα να μπορέσει να ανακάμψει», σημείωσε.
Μηνύματα έστειλε και προς το εσωτερικό του κόμματος του τονίζοντας μεταξύ άλλων:
«Είμαι απόλυτα απελευθερωμένος από οποιαδήποτε σκοπιμότητα. Η επιλογή μου είναι εθνική. Αυτή θα κρατήσει όρθια την παράταξη. Είμαι ισχυρός και ως άτομο και ως ομάδα».
Παράλληλα, επιτέθηκε κυρίως στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και σε όσους επενδύουν «σε αδιέξοδη, ανεξέλεγκτη έκρηξη και στο χάος της χώρας», τονίζοντας ότι θα ευτυχώς για τη χώρα θα διαψευστούν».
Πρόσθεσε δε, ότι η εκλογική έφοδος του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνιο απέτυχε και πρόσθεσε ότι μετά την οριστική στροφή, δεν θα ξαναβρεί ακροατήριο.
«Δεν είστε καν της μόδας. Τώρα είναι η Χρυσή Αυγή», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Και ο κ Βενιζέλος συνέχισε λέγοντας: «Πρέπει να σταματήσει η αδράνεια. Αυτό πρέπει να συμβεί τώρα. Κάθε δισταγμός υπονομεύει το μέλλον της χώρας. Πρέπει να ξανακερδίσουμε την αξιοπιστία της χώρας που τέθηκε εν αμφιβόλω, λόγω παρατεταμένων εκλογών και από ένα μακρύ τετράμηνο διαπραγματεύσεων.
Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε μεν «ευπρόσδεκτη την ψήφο των βουλευτών» που δεν ψήφισαν το πολυνομοσχέδιο και τώρα δίνουν θετική ψήφο στον προϋπολογισμό σημείωσε ωστόσο ότι «η στάση αυτή είναι αντιφατική και ενίοτε προσχηματική».
«Εμείς στηρίζουμε την κυβέρνηση παρά τις επιμέρους διαφωνίες μας και παρά το δυσανάλογο μέρος ευθύνης που αναλαμβάνουμε. Ξέρουμε τη μοίρα μας. Περιμένουμε να ανέβει η χώρα. Μαζί της θα ανέβει και το ΠΑΣΟΚ» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος ενώ σε άλλο σημείο τόνισε: «Ως χώρα και δείξαμε ότι θέλουμε και ότι μπορούμε να ολοκληρώσουμε την επιλογή επιβίωσης της χώρας μέσα σε ευρωπαϊκούς συντηρητισμούς. Πολύ σύντομα μπορεί η Ελλάδα από αποδιοπομπαίος τράγος να γίνει παράδειγμα προς μίμηση, να περάσει από μια ιδιόρρυθμη κατάσταση σε μια κανονική κατάσταση. Μόνο έτσι θα αποδεσμευτούμε από το μνημόνιο και όχι γιατί θα το καταγγέλλουμε ρητορικά. Μόνο έτσι μπορούμε να κάνουμε την Ελλάδα ισχυρή», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
«Οι Έλληνες είχαν αισθανθεί την γη να χάνεται κάτω από τα πόδια τους. Η ασφάλεια 10ετιών για πρώτη φορά κατέρρευσε. Το ρολόι γύρισε πίσω. Η χρυσή εποχή αποδείχτηκε επίχρυση. Οι ευθύνες είναι πρωτίστως πολιτικές αλλά και επιχειρηματικές και πνευματικές. Πρέπει να ξαναγράψουμε τους όρους κράτους κοινωνίας» επεσήμανε.
Φ. Κουβέλης: Αμέσως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού να αποδεσμευθεί ολόκληρη η δόση
«Η ψήφος στον προϋπολογισμό του 2013 είναι ψήφος καθοριστικής σημασίας για να συνεχιστούν οι προσπάθειες για τη δημοσιονομική εξυγίανση, τη σταθερότητα, την ανάπτυξη της χώρας. Είναι ένας διαρκής αγώνας για αλλαγή και βελτίωση των όρων της δανειακής σύμβασης. Για την προώθηση μεταρρυθμίσεων στο κράτος και την οικονομία».
Με αυτά την αποστροφή έκλεισε την ομιλία του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή του νέου κρατικού προϋπολογισμού, τονίζοντας ότι «με την ψήφιση του προϋπολογισμού, αμέσως πρέπει να ζητηθεί η αποδέσμευση ολόκληρης της δόσης των 31,5 δις και των όσων προβλέπονται από το πρόγραμμα δόσεων».
Ο κ. Κουβέλης, έκανε λόγο για πολύ κρίσιμες συνθήκες κάτω από τις οποίες γίνεται η συζήτηση και τόνισε ότι είναι «απαραίτητο να πετύχουμε τις περισσότερες δυνατές βελτιωτικές παρεμβάσεις στη δανειακή σύμβαση».
«Αναγνωρίζουμε ότι η δανειακή σύμβαση αποτελεί δεσμευτικό πλαίσιο για τη χώρα, το οποίο παλεύουμε να το αλλάξουμε σταδιακά. Έχουμε πει ξεκάθαρα τη θέση μας ότι η σταθεροποίηση μπορεί να επέλθει μόνο με ισχυρές αναπτυξιακές παρεμβάσεις, στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού συντονισμού, που θα βλέπει προς την οικονομική ενοποίηση και την συνανάπτυξη, μαζί με την ταχεία προώθηση διαδικασιών πολιτικής ενοποίησης», τόνισε ο κ. Κουβέλης ενώ υπογράμμισε: «Το πρόγραμμα προσαρμογής πρέπει να αλλάξει. Η κυβέρνηση αλλά και το ευρύτερο μπλοκ των πολιτικών δυνάμεων πρέπει να συμβάλλουν στην προσπάθεια διεκδίκησης αλλαγών στο πρόγραμμα. Διεκδίκηση που θα είναι διαρκής και δύσκολη».
Στη συνέχεια, ο κ. Κουβέλης μίλησε για αναγκαίες αλλαγές που πρέπει να γίνουν με πρώτη την «αλλαγή της νοοτροπίας και του τρόπου που μας αντιμετωπίζουν οι εταίροι και οι δανειστές μας».
«Η Ελλάδα δεν μπορεί να αφήνετε στη διελκυστίνδα των διαφορετικών προσεγγίσεων και απόψεων μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας σε σχέση με τη βιωσιμότητα του χρέους. Κατανοούμε ότι υπάρχουν θέματα χειρισμών, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει σύνδεση της συνέχισης χρηματοδότησης με τη λήψη της συνολικής απόφασης για τη βιωσιμότητα του χρέους. Με την ψήφιση του προϋπολογισμού , αμέσως πρέπει να ζητηθεί η αποδέσμευση ολόκληρης της δόσης των 31,5 δισεκ. και των όσων προβλέπονται από το πρόγραμμα δόσεων», υπογράμμισε.
«Είναι απαραίτητο, μαζί με τα όσα διεκδικούμε από τους ευρωπαίους εταίρους μας, να πετύχουμε και τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα παρεμβάσεων στο εσωτερικό της χώρας, στο κράτος και την οικονομία» σημείωσε ο κ. Κουβέλης.
Έμφαση έδωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, στην αλλαγή του προγράμματος προσαρμογής, ιδιαίτερα στα εργασιακά θέματα, τονίζοντας ότι η στάση του κόμματος του παραμένει ίδια.
«Η αντιπαράθεση που έγινε γύρω από τα εργασιακά αφορά και αυτό το ζήτημα. Το αν δηλαδή η τρόικα, οι εταίροι και οι δανειστές μας, αποδέχονται ότι σε ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής μπορούν να υπάρξουν αλλαγές.
Η επιμονή μας μέχρι το τέλος δεν ήταν μια εμμονή. Ήταν κάτι που πρέπει να κρατήσουμε ως πολιτικό μήνυμα και διεκδίκηση: Ότι ναι, ως κράτος, αναλαμβάνουμε την ευθύνη μας, δεν μπορούμε όμως να κάνουμε πίσω από τη θέση ότι πρέπει να δίνει ελπίδα στους πολίτες, ότι θα έχουν μερίδιο στις ωφέλειες από τη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη», επεσήμανε ο κ Κουβέλης και συμπλήρωσε: «Ανεξάρτητα από την ψήφιση των αλλαγών στα εργασιακά, πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες ώστε να υπάρχει πίεση για επανατοποθέτηση του ζητήματος στη διαδικασία για τον ορισμό του κατώτατου μισθού και ενόψει της εκπνοής της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας».
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, ανέφερε ακόμα ότι το κόμμα του, αγωνίζεται ώστε το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής να έχει κυρίως στοιχεία εξυγίανσης και εξορθολογισμού.
«Το πακέτο μέτρων είναι βαρύ. Θέσαμε ζητήματα που μπορούν να μειώσουν τις επιπτώσεις του, όπως: Η χρονική επιμήκυνση. Η ένταξη της ρήτρας αντικατάστασης μέτρων, έτσι ώστε αν έχουμε απόδοση εσόδων να μην υλοποιούνται τα ιδιαιτέρως επαχθή μέτρα. Η παράλληλη λήψη αναπτυξιακών πρωτοβουλιών. Η συνέχιση της χρηματοδότησης και η επανατοποθέτηση του ζητήματος του χρέους, ώστε να δημιουργείται ένα πλαίσιο βιώσιμης λύσης από οικονομική και κοινωνική άποψη, είναι αναγκαία στοιχεία μιας πολιτικής συμφωνίας με τους εταίρους. Πρέπει να εργασθούμε για να υπάρξει» υπογράμμισε ο κ. Κουβέλης.
Α. Παπαρήγα : Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει το λόμπι της δραχμής
Η καταγγελία της Γενικής Γραμματέως του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει στην Ελλάδα ένα τμήμα επιχειρηματιών, το λεγόμενο λόμπι της δραχμής και η επίθεση στην τρικομματική κυβέρνηση για την υπηρέτηση των συμφερόντων των μονοπωλίων κυριάρχησαν στην ομιλία της απόψε κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού.
«Οι όποιες διαφορές υπάρχουν ανάμεσα στον πόλο της ΝΔ και στον πόλο του ΣΥΡΙΖΑ, θα ελαχιστοποιούνται το επόμενο διάστημα», εκτίμησε η κ. Παπαρήγα διότι, όπως τόνισε αιτία είναι η επιλογή που έχουν κάνει για τη διαχείριση ενός συστήματος υπέρ των μονοπωλίων.
«Το επικίνδυνο είναι στο βωμό της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην τρικομματική κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, ένα τμήμα του λαού να ταυτιστεί με ένα τμήμα των συμφερόντων της αστικής τάξης και να σηκώσει μια ξένη σημαία, τη σημαία ενός τμήματος της αστικής τάξης», είπε ο Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ.
Υποστήριξε, δε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη συμφωνήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να διευκολύνει το δανεισμό. «Μα είναι δυνατό όταν είσαι μέσα στην ΕΕ να έχεις ποτέ τη δυνατότητα της δημοσιονομικής ευελιξίας;», αναρωτήθηκε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ και κατήγγειλε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει ένα τμήμα επιχειρηματιών στην Ελλάδα, το λεγόμενο λόμπι της δραχμής. Διότι υπάρχουν συμφέροντα που θα ευνοηθούν με την επιστροφή στη δραχμή, όπως για παράδειγμα επιχειρηματικά συμφέροντα που αναμένουν ότι θα κερδίσουν με τα κρουαζιερόπλοια από τον τουρισμό ή ενδεχομένως και ο κλάδος των κατασκευαστών, οι τσιμεντάδες που τους συμφέρει η επιστροφή στη δραχμή».
Εμείς προτείνουμε αποδέσμευση από την ΕΕ, διαγραφή του χρέους και κοινωνικοποίηση, είπε ο κ. Παπαρήγα και χαρακτήρισε επικίνδυνες τις τοποθετήσεις που αναφέρονται στην αξιοποίηση της γεωστρατηγικής θέσης της Ελλάδας.
Ειδικά για την τοποθέτηση που θα έχει ο κάθε βουλευτής, η κ. Παπαρήγα είπε ότι το πρόβλημα είναι θέμα στρατηγικής κατεξοχήν και όχι αν η τρικομματική κυβέρνηση τήρησε ή όχι την προγραμματική συμφωνία. «Το πρόβλημα είναι στρατηγικό και όχι αν και ποια σημεία τηρήθηκαν από την προγραμματική συμφωνία. Επί 30 χρόνια ζούσαμε την αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, μια αντιπαράθεση που κυριάρχησε στην ελληνική κοινωνία διαστρεβλώνοντας και κρύβοντας την πραγματική αντιπαράθεση του λαού με τα μονοπώλια. Τώρα η αντιπαράθεση αυτή αντικαταστάθηκε από την αντιπαράθεση της ΝΔ μετά των δορυφόρων και τον ΣΥΡΙΖΑ», είπε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ.
Με παραπομπές στον… Τσόμσκι η ομιλία Μιχαλολιάκου
Την καταψήφιση του Προϋπολογισμού του 2013, όπως επίσης και των αμυντικών δαπανών, ως ανεπαρκών, ανακοίνωσε από πλευράς «Χρυσής Αυγής», ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου, Νίκος Μιχαλολιάκος.
Σε μια ομιλία διανθισμένη με αποσπάσματα από έργα του Όσβαλτ Σπένγκλερ και του Νόαμ Τσόμσκι, ο κος Μιχαλολιάκος προέβαλε την άποψη πως η συντριπτική πλειοψηφία των κεφαλαίων που αφορούν διεθνείς συναλλαγές αφορούν κερδοσκοπικές επιχειρηματικές δραστηριότητες και όχι δραστηριότητες πραγματικής οικονομίας.
«Σας λένε, πως αν η Ελλάδα βγει απ' την ευρωζώνη, θα πληγεί με 17 τρις η παγκόσμια οικονομία. Πώς γίνεται αυτό; Η απάντηση είναι πάρα πολύ απλή: Τα κεφάλαια αυτά είναι μια φούσκα χωρίς σχέση με την πραγματική οικονομία. Και η Ελλάδα αν θέλει, κρατά την καρφίτσα για να την σκάσει. Το όπλο αυτό ωστόσο, δεν το χρησιμοποιούμε» παρατήρησε ο κος Μιχαλολιάκος. Στο ίδιο δε, πλαίσιο, υποστήριξε πως ο Αντώνης Σαμαράς «έχει στο αυριανό Eurogroup μια λαμπρή ευκαιρία: Να τους πει, «η μας δίνετε τη δόση, ή αύριο φεύγουμε και εσείς τρέχετε»...».
Άλλο τόσο, ο κος Μιχαλολιάκος τόνισε πως θα έπρεπε να είχε ήδη τεθεί εκ μέρους της κυβέρνησης «κόκκινη γραμμή» απέναντι στην Τρόικα, σε ό,τι αφορά τους προϋπολογισμούς για την εθνική άμυνα και την δημόσια ασφάλεια. «Πρέπει να τους πείτε πως από πλευράς Τουρκίας έχουμε εν ισχύ casus belli, επιθετικότητα. Έχουμε το πρόβλημα δημόσιας τάξης από τους εκατοντάδες χιλιάδες λαθρομετανάστες, οι οποίοι είναι όντως πρόσφυγες των τυχοδιωκτικών πολέμων της Ουάσιγκτον και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τι φταίει όμως η Ελλάδα για όλους αυτούς; Γιατί δεν μοιράζονται οι ευρωπαίοι εταίροι μας αυτό το πρόβλημα; Η εθνική άμυνα και η δημόσια τάξη θα έπρεπε να αποτελούν τις κόκκινες γραμμές του μνημονίου!» υποστήριξε.
«Εμείς στη Χρυσή Αυγή, είμαστε εθνικιστές, αντικαπιταλιστές και αντιμαρξιστές. Δηλώνουμε πως η Γερμανία σκάβει και η ίδια το λάκκο στον οποίο θα πέσει» παρατήρησε ο κος Μιχαλολιάκος. Ο γγ της Χρυσής Αυγής υποβάθμισε τον κίνδυνο από μια ενδεχόμενη έξοδο απ' το ευρώ: «Τι είναι η δραχμή και μιλάμε για «συμμορία της δραχμής»; Καταραμένη λέξη; 4.000 χρόνια εθνικής ιστορίας είχαμε χωρίς το ευρώ. Αν το δίλημμα είναι «ευρώ ή δραχμή» να το συζητήσουμε. Αν το δίλημμα είναι «ευρώ ή Ελλάδα», εμείς οι εθνικιστές είμαστε με την Ελλάδα (…) Και ο νεολογισμός του «οικονομικού πατριωτισμού», είναι εξαιρετικά επικίνδυνος. Δηλαδή εσείς είστε οι οικονομικοί πατριώτες και εμείς του «όχι» είμαστε οι οικονομικοί προδότες; Τα περί σωτηρίας της πατρίδος, ως μόνιμη επωδός και κρεσέντο δεν πείθουν κανέναν».
Τέλος, ο κος Μιχαλολιάκος υπενθύμισε παλαιότερη πρόταση της Αριστεράς, για τη σύσταση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του χρέους και κατηγόρησε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για την καταψήφισή της - μαζί με το ΛΑΟΣ. «Γιατί δεν εξετάζετε ποιες είναι οι διεθνείς τιμές για τα δημόσια έργα, για τα εξοπλιστικά προγράμματα, τις προμήθειες των νοσοκομείων - και πόσο στοίχισαν στην Ελλάδα; Αυτοί που τα έφαγαν, δεν είναι φαντομάδες: Εδώ βρίσκονται και κυριαρχούν!» τόνισε ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής.
Π. Καμμένος : "Παραμύθι" η πτώχευση της Ελλάδας εάν δεν πάρει τη δόση
Για προϋπολογισμό που προσομοιάζει με τον Τιτανικό και για πρωθυπουργό που θυμίζει τον καπετάνιο του, που όταν βυθιζόταν το καράβι αυτός έπαιζε μουσική, έκανε λόγο ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος κατά την ομιλία του επί του κρατικού προϋπολογισμού 2013.
Ο κ. Καμμένος κάλεσε μάλιστα τους βουλευτές που έχουν «καθαρό μέτωπο», δεν περιλαμβάνονται στις «μαύρες λίστες Λαγκάρντ» και δεν συναλλάχθηκαν στην υπόθεση των υποβρυχίων να καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό.
«Όποιος θέλει να ακούει το ρέκβιεμ του θανάτου ας τον ψηφίσει, όποιος όμως θέλει ένα πρελούδιο μιας νέας συμφωνικής που θα βασίζεται στην παραγωγή κι όχι σε χρέη ας βροντοφωνάξει μαζί μας όχι», είπε και προσέθεσε: «Αρκετά πήρατε κύριοι. Η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα που μπορεί να προχωρήσει με γεωστρατηγικές συμφωνίες εκτός από την μπότα της Γερμανίας και την πολιτική της κυρίας Μέρκελ και του κ. Σόιμπλε».
Ο κ. Καμμένος χαρακτήρισε «παραμύθι» ότι η Ελλάδα αν δεν πάρει την δόση θα πτωχεύσει, ανέφερε ότι πρόκειται για εκβιασμό που ο κ. Σαμαράς χρησιμοποιεί για να πείσει τους βουλευτές ενώ τόνισε πως η Ελλάδα έχει ελπίδα όσο υπάρχουν έλληνες που αρνούνται να υποταχθούν στα γερμανικά σχέδια.
Κάλεσε ακόμη τον πρωθυπουργό να απαντήσει αν το χρέος είναι βιώσιμο, αν αυτά τα μέτρα θα είναι τα τελευταία, και τι θα περιλαμβάνει το μνημόνιο που θα προκύψει μετά την έκθεση της τρόικας. Τον επέκρινε επίσης ότι κρύβεται για να μην απαντήσει. Επανέλαβε πάντως ότι η μόνη λύση για την χώρα μας είναι πολιτική λύση και μονομερή διαγραφή του χρέους και ζήτησε από τον πρωθυπουργό «αντί να κάνει τον κομματάρχη της Μέρκελ και τον βλαχοδήμαρχο του Σόιμπλε» να πάει στην Ουάσινγκτον, την Ρωσία, την Αγγλία, το Παρίσι, την Λισσαβώνα και να βρει στήριξη προς αυτή την κατεύθυνση.
«Λειτουργήστε ως πρωθυπουργός των Ελλήνων κι όχι ως υπάλληλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος» είπε απευθυνόμενος προς τον κ. Σαμαρά. Πηγή: Αγγελιοφόρος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου