Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Κινούμενη άμμος η συνοχή της συγκυβέρνησης

 «Υπάρχει κυβέρνηση τρικομματικής συνεργασίας;». Το δραματικό αυτό ερώτημα τέθηκε από την πλευρά εταίρων και πιστωτών αργά το απόγευμα της Πέμπτης, με αποτέλεσμα να δοθεί μία μικρή και τελευταία παράταση στη διαπραγμάτευση με την τρόικα για τα εργασιακά (ώς την Κυριακή το βράδυ), προκειμένου να καμφθούν οι ενστάσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Της Αγγελικής Σπανού

Το συμπέρασμα είναι ότι οι δανειστές δεν αρκούνται απλώς στην έγκριση του «πακέτου» από τη Βουλή την επόμενη εβδομάδα, με όποια κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά θεωρούν αναγκαία την ευρύτερη δυνατή πολιτική νομιμοποίηση. Ζητούν, δηλαδή, εγγυήσεις ότι η κυβέρνηση παραμένει αρραγής και συνεπώς θα υπάρξει η αναγκαία πολιτική σταθερότητα για να εφαρμοστούν τα μέτρα που θα ψηφιστούν, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη συνολική λύση του ελληνικού ζητήματος.

Διαπραγματεύσεις της τελευταίας στιγμής

Η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ την Πέμπτη το βράδυ κατέληξε στην απόφαση ότι οι ρυθμίσεις για τα εργασιακά ως έχουν δεν γίνονται δεκτές και ότι πρέπει να αποσυρθούν από το «πακέτο».

Από την άλλη πλευρά, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που συναντήθηκαν με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα ζήτησαν τέσσερις διορθωτικές παρεμβάσεις:

* Διατήρηση του επιδόματος γάμου για χαμηλόμισθους και διασφάλιση της επεκτασιμότητας των εθνικών συλλογικών συμβάσεων.
* Δικαιότερο επιμερισμός στις περικοπές των συντάξεων.
* Διατήρηση του αφορολογήτου.
* Έγκριση κάθε μίας από τις αποκρατικοποιήσεις από τη Βουλή.

Η ώρα της αλήθειας

Το Σαββατοκύριακο αναμένεται να γίνουν εντατικές διαβουλεύσεις, προκειμένου να κλειδώσει η συμφωνία κυβέρνησης - τρόικας με τη συναίνεση και των τριών κομμάτων, γιατί δεν υπάρχει άλλος χρόνος, καθώς τη Δευτέρα στο Euro Working Group ο πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Π. Τσακλόγλου πρέπει να παρουσιάσει το τελικό και οριστικό «πακέτο», ώστε να δρομολογηθεί η εκταμίευση της δόσης, το αργότερο, ώς τις 16 Νοεμβρίου, όταν το ελληνικό ταμείο θα είναι άδειο.

Την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί νομοσχέδιο στη Βουλή, στο οποίο θα περιλαμβάνονται όλα τα προαπαιτούμενα. Θα ψηφιστούν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος σε ένα μόνο άρθρο, προκειμένου να γίνει πολύ σκληρό το δίλημμα για τους βουλευτές που καλούνται, επί της ουσίας, να δώσουν ή να μη δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Η προσπάθεια είναι να κάνει ένα βήμα πίσω η τρόικα, να αποσύρει για παράδειγμα την αξίωση για κατάργηση του επιδόματος γάμου και να διασφαλιστεί ότι οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας θα δεσμεύουν όλους τους εργοδότες και όχι μόνο όσους τις υπογράψουν. Σε μια τέτοια περίπτωση, πιθανότατα, η ΔΗΜΑΡ θα βρει διέξοδο ώστε να υποχωρήσει από τη θέση της για καταψήφιση, προβάλλοντας ότι χάρη στην πίεση που άσκησε βελτιώθηκε σημαντικά το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης.

Τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στην Ιπποκράτους αισιοδοξούν ότι θα αποφευχθεί μια σοβαρή εμπλοκή όπως θα ήταν το «όχι» των βουλευτών της «Δημοκρατικής Αριστεράς» στη μητέρα των κοινοβουλευτικών μαχών.

Εύθραυστες σχέσεις

Η σχέση μεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων ποτέ μέχρι τώρα, στη διάρκεια τεσσάρων μηνών, δεν ήταν τόσο εύθραυστη. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται πλέον σε μεγάλη απόσταση από τον Φώτη Κουβέλη, ενώ αντίθετα φαίνεται πως έχει βρει modus operandi με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, μια και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έβαλε βέτο στα εργασιακά. Ο Γ. Στουρνάρας, που ποτέ δεν τα πήγαινε καλά με τον Ευ. Βενιζέλο, είναι στοχοποιημένος από πολλούς πλέον στη ΔΗΜΑΡ και, επιπροσθέτως, στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει ενόχληση για τη στάση του Φ. Κουβέλη, που επιχειρεί να εμφανιστεί ως η φωνή της συνείδησης της κυβέρνησης. Την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ (ο Ευ. Βενιζέλος θα επιστρέψει την Τρίτη από τις ΗΠΑ) προκειμένου να αποφασιστεί επίσημα και τελεσίδικα η θέση του κόμματος στην ψηφοφορία. Όπως είναι προφανές, κάποιοι βουλευτές θα επηρεαστούν από την τελική στάση της ΔΗΜΑΡ, από το αν δηλαδή θα εμμείνει ή όχι στο «όχι» αναλόγως της διαπραγμάτευσης που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη με την τρόικα.

Το βέβαιο είναι ότι γίνεται πολιτικό ταμείο παράλληλα με τη διαπραγμάτευση και αυτό κάνει ακόμη πιο θολή την εικόνα της κυβέρνησης, που απειλείται με διάρρηξη συνοχής την πιο κρίσιμη στιγμή μετά τον σχηματισμό της.

ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΕΡΓΙΕΣ Βαρόμετρο αντιδράσεων

Ακόμη και να βρεθεί συμβιβασμός με την τρόικα, ώστε να αλλάξει θέση ο Φώτης Κουβέλης και να ταχθεί υπέρ του «ναι», η αγωνία για τις διαρροές στην ψηφοφορία στη Βουλή θα παραμείνει εντονότατη.

Αρκετοί βουλευτές ψάχνονται και προσπαθούν να μετρήσουν τις κοινωνικές αντιδράσεις. Για τον λόγο αυτό πολλά θα κριθούν από τις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου και το κλίμα που θα αποτυπωθεί στις επετειακές εκδηλώσεις, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει ανοιχτά στις λαϊκές κινητοποιήσεις.

ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ προαναγγέλλουν ήδη απεργίες και διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, πολλές επαγγελματικές ομάδες θα βγουν στα χαρακώματα εναντίον των μέτρων και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβαίνει έξω από τη Βουλή την ημέρα της ψηφοφορίας.

Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ περιγράφεται παραστατικά με την έκφραση «καζάνι που βράζει», βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, όπως ο Οδυσσέας Βουδούρης, δεν θα ακολουθήσουν τη «γραμμή» εφόσον ο Φώτης Κουβέλης αποφασίσει τελικά «ναι», ενώ ούτε στη ΝΔ αποκλείονται οι εκπλήξεις, αν σκεφτεί κανείς ότι ο Ν. Σταυρογιάννης, που διεγράφη για παραδειγματισμό, εμφανίστηκε ως αντάρτης από το πουθενά...

Πηγή: Μακεδονία

Δεν υπάρχουν σχόλια: