Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Βουλευτές - Ποιους καταβρόχθισε ο Μινώταυρος στα χρόνια της τρόικας

 Ο Νίκος Σταυρογιάννης από τη ΝΔ και ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης από τη ΔΗΜΑΡ είναι τα πιο πρόσφατα θύματα του αχόρταγου… Μινώταυρου, ο οποίος τα τελευταία τρία χρόνια, μεταμφιεζόμενος πότε σε μνημόνιο 1, πότε σε μεσοπρόθεσμο και πότε σε μνημόνιο 2, έχει καταβροχθίσει δεκάδες βουλευτές, ακόμη και ολόκληρα κόμματα, θρυμματίζοντας το πολιτικό σκηνικό, όπως αυτό διαμορφώθηκε στα χρόνια της μεταπολίτευσης.

Του Νίκου Ηλιάδη

Το πολιτικό τέρας, όπως φαντάζει στα μάτια πολλών κοινοβουλευτικών, κυρίως της κυβερνητικής πλειοψηφίας, βρυχάται ξανά και απειλεί με νέα θύματα ενόψει της ψήφισης των επώδυνων μέτρων.

Από τον Οκτώβριο του 2009, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός, μέχρι και σήμερα δεκάδες πολιτικοί διαγράφηκαν από τα κόμματά τους, άλλοι παραιτήθηκαν εγκαταλείποντας την πολιτική καριέρα τους, ενώ αμέτρητοι ωθήθηκαν προς την έξοδο μετά την ετυμηγορία των ψηφοφόρων τους.

 Στο βωμό των δύο μνημονίων, του ενός μεσοπρόθεσμου και πολλών άλλων παρόμοιων νομοσχεδίων θυσιάστηκαν επίσης ένας πρωθυπουργός, ο Γ. Παπανδρέου, ένα κόμμα, ο ΛΑΟΣ, ο οποίος οδεύει προς εξαφάνιση, άλλα κόμματα όπως η Δημοκρατική Συμμαχία εξαϋλώθηκαν, ενώ αβέβαιο φαντάζει το μέλλον ακόμη και για πολιτικούς φορείς με μακρά ιστορική διαδρομή, όπως το ΠΑΣΟΚ.

Οι πρώτες θυσίες

Έπειτα από μία σύντομη περίοδο ανεμελιάς στο τέλος του 2009 ο Γιώργος Παπανδρέου συνειδητοποιεί ότι πρέπει να εγκαταλείψει το «λεφτά υπάρχουν» και να προχωρήσει στη λήψη σκληρών δημοσιονομικών μέτρων. Το πρώτο πακέτο, που αφορά το δημόσιο τομέα, ανακοινώνεται τελικώς στις 9 Φεβρουαρίου 2010 και ακολουθεί στις 3 Μαρτίου το δεύτερο και μεγαλύτερο. Όμως πολύ σύντομα ο τότε πρωθυπουργός συνειδητοποιεί πως αυτά δεν αρκούν και στις 23 Απριλίου εξαγγέλλει από το ακριτικό Καστελόριζο την προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης.

Το πρώτο μνημόνιο ψηφίζεται στη Βουλή στις 6 Μαΐου 2010. Υπέρ ψηφίζουν 157 από τους 160 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Οι Γιάννης Δημαράς, Σοφία Σακοράφα και Βασίλης Οικονόμου δηλώνουν «παρών». Ο Γ. Παπανδρέου αντιδρά και με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο τους διαγράφει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του. Την ίδια τύχη, διαγραφή από την Κ.Ο. και εν συνεχεία και από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, είχε και η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία σε αντίθεση με την επίσημη γραμμή του κόμματος υπερψήφισε επί της αρχής το μνημόνιο.

Λίγους μήνες μετά, το Σεπτέμβριο, με αφορμή τις αυτοδιοικητικές εκλογές οι τρεις διαγραφέντες από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ διαγράφονται και από το κόμμα, καθώς στηρίζουν «αντάρτες» υποψήφιους. Ο κ. Δημαράς μάλιστα είχε κατέλθει υποψήφιος περιφερειάρχης στην Αττική κόντρα στον επίσημο υποψήφιο Γιάννη Σγουρό. Την ίδια τύχη είχε και ο Αλέξης Μητρόπουλος, ο οποίος ήταν υποψήφιος με την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Το μεσοπρόθεσμο

Στις 9 Δεκεμβρίου 2010 η κυβέρνηση Παπανδρέου κατέθεσε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο για τα εργασιακά και τις ΔΕΚΟ, το οποίο περιλάμβανε ρυθμίσεις για υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών. Το πολυνομοσχέδιο υπερψηφίστηκε στις 15 Δεκεμβρίου από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με εξαίρεση τον Βαγγέλη Παπαχρήστου, ο οποίος διαγράφηκε από την Κ.Ο., που απέμεινε πλέον με 156 βουλευτές.

Στα μέσα Ιουνίου 2011 τα στοιχεία δείχνουν μεγάλη απόκλιση της ελληνικής οικονομίας από τους στόχους του πρώτου μνημονίου. Ο Γιώργος Παπανδρέου αναζητά στήριξη από τη ΝΔ και συζητά ακόμη και το ενδεχόμενο παραίτησης από το πρωθυπουργικό αξίωμα, γεγονός που προκαλεί σοβαρότατους τριγμούς στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. Σε αυτό το κλίμα στις 14 Ιουνίου ανεξαρτητοποιείται ο βουλευτής Φλώρινας Γιώργος Λιάνης. Την επομένη άρχισε στην πολιορκημένη από διαδηλωτές και «αγανακτισμένους» Βουλή η συζήτηση για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Στις 16 Ιουνίου παραιτήθηκαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Φλωρίδης και Έκτορας Νασιώκας και τις θέσεις τους κατέλαβαν οι Θόδωρος Παραστατίδης και Βάσω Αλεξανδρίδου. Η κατάσταση εκτονώνεται προσωρινά με τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, που φέρνει στη θέση του υπουργού Οικονομικών τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Στο μεταξύ το μεσοπρόθεσμο είχε άλλες δύο απώλειες. Μία από το ΠΑΣΟΚ, καθώς μετά την αρνητική ψήφο του ο Παναγιώτης Κουρουμπλής διαγράφηκε από την Κ.Ο. Την ίδια τύχη είχε και η βουλευτής της ΝΔ Έλσα Παπαδημητρίου, η οποία υπερψήφισε το μεσοπρόθεσμο, αν και είχε καταψηφίσει το πρώτο μνημόνιο.

Το πολυνομοσχέδιο

Στις 20 Οκτωβρίου 2011 υπερψηφίζεται στη Βουλή (με 154 «ναι» και 144 «όχι» σε σύνολο 298 ψήφων) το πολυνομοσχέδιο για το ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο, την εργασιακή εφεδρεία, τις συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις κ.ά. Υπέρ επί της αρχής ψηφίζει και η Λούκα Κατσέλη, η οποία όμως καταψηφίζει το άρθρο 37. Ο Γ. Παπανδρέου τη διαγράφει από την Κ.Ο., στην οποία επανήλθε λίγες ημέρες αργότερα, στις 4 Νοεμβρίου, όταν έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Την 1η Νοεμβρίου ωστόσο ανεξαρτητοποιείται η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη, επειδή διαφωνεί με την πρόταση του κ. Παπανδρέου για διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Οι εξελίξεις είναι πλέον δραματικές. Μετά το φιάσκο του δημοψηφίσματος ο Γ. Παπανδρέου ωθείται σε παραίτηση και στις 11 Νοεμβρίου ορκίζεται η νέα κυβέρνηση υπό τον Λουκά Παπαδήμο με τη στήριξη ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ. Η κρίση όμως εξακολουθεί να σοβεί, τα δημοσιονομικά διαρκώς χειροτερεύουν και η νέα κυβέρνηση προετοιμάζει το νέο, επώδυνο μνημόνιο 2.

Το μνημόνιο 2

Έπειτα από εβδομάδες δύσκολων διαπραγματεύσεων η κυβέρνηση καταλήγει στο νέο πακέτο μέτρων που θα έρθει προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή στις 12 Φεβρουαρίου. Ωστόσο οι τριγμοί στην κυβερνητική πλειοψηφία άρχισαν από τις προηγούμενες ημέρες. Στις 9 Φεβρουαρίου παραιτείται ο υφυπουργός Εργασίας Γιάννης Κουτσούκος. Την επομένη ακολουθούν την ίδια οδό η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, καθώς και όλα τα κυβερνητικά στελέχη του ΛΑΟΣ. Την ίδια ημέρα εγκαταλείπει τη βουλευτική έδρα του ο βουλευτής Άρτας του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Στασινός, ενώ μία ημέρα μετά τον ακολουθούν και οι Πέμη Ζούνη και Δημήτρης Βαρβαρίγος.

Η νύχτα της 12ης προς τη 13η Φεβρουαρίου χαρακτηρίστηκε «νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου» για το ελληνικό κοινοβούλιο. Ο λόγος ήταν η ψηφοφορία για το μνημόνιο 2, το οποίο υπερψήφισαν 199 βουλευτές, πέντε ψήφισαν «παρών» και 74 κατά, ενώ αρκετοί απουσίαζαν αδικαιολόγητα. Τη νύχτα εκείνη διαγράφηκαν ή παραιτήθηκαν συνολικά 48 βουλευτές από τρία διαφορετικά κόμματα. Πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία παραιτείται ο βουλευτής της ΝΔ Νίκος Λέγκας και οι συνάδελφοί του από το ΠΑΣΟΚ Μάγια Τσόκλη και Αργύρης Λαφαζάνης.

Από το ΠΑΣΟΚ κόντρα στην επίσημη γραμμή πήγαν 22, οι οποίοι διαγράφηκαν: Σπ. Κουβέλης, Β. Παπανδρέου, Βαγενά, Κατσέλη, Ξενογιαννακοπούλου, Τόγιας, Κασσάρας, Μιχελογιαννάκης, Κατσούρας, Παραστατίδης, Παπαμανώλης, Βουδούρης, Τσετίν Μάντατζη, Αμοιρίδης, Μαγκούφης, Αθανασιάδης, Μίχος, Τριανταφυλλόπουλος, Κυριακοπούλου, Καστανίδης, Τεκτονίδου και Θεοδωρίδης.

Άλλοι εννέα οι οποίοι καταψήφισαν το άρθρο 1 τέθηκαν (προσωρινά όπως απεδείχθη εν συνεχεία) εκτός συνδυασμών. Ήταν οι: Αντωνακόπουλος, Δημητρουλόπουλος, Κουτσούκος, Κεγκέρογλου, Αράπογλου, Κουσελάς, Καρύδης, Μίχου και Τζελέπης.

Από τη ΝΔ διαγράφηκαν 21: Κουντουρά, Σταμάτης, Γιαννάκης, Μαργαρίτης, Ιατρίδη, Μαρκόπουλος, Γκιουλέκας, Τζηκαλάγιας, Ζώης, Γαληνός, Μελάς, Καρασμάνης, Κόλλια, Βαγιωνάς, Βόζεμπεργκ, Δερμεντζόπουλος, Βλάχος, Παπασιώζος, Λεονταρίδης, Καρυπίδης και Κεφαλογιάννης.

Δύο διαγραφές υπήρξαν και στο ΛΑΟΣ, καθώς οι κύριοι Γεωργιάδης και Βορίδης υπερψήφισαν το μνημόνιο 2 κόντρα στην επίσημη κομματική γραμμή. Λίγο καιρό μετά οι δύο πρώην υπουργοί εντάχθηκαν στη ΝΔ.

Τα τελευταία θύματα

Στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις που ακολούθησαν, το Μάιο και τον Ιούνιο του 2012, δεκάδες βουλευτές, κυρίως από το ΠΑΣΟΚ, έμειναν εκτός κοινοβουλίου. Από τον κοινοβουλευτικό χάρτη έσβησε και ο ΛΑΟΣ, ενώ εξαϋλώθηκαν, προτού προλάβουν καν να συγκροτηθούν, το κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη και η Κοινωνική Συμφωνία των Κατσέλη και Καστανίδη. Απεναντίας εισήλθε με αξιώσεις στο πολιτικό σκηνικό η ΔΗΜΑΡ, στην οποία, όπως άλλωστε και στο ΣΥΡΙΖΑ, βρήκαν καταφύγιο αρκετοί από τους πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Η κρίση γέννησε επίσης τους Ανεξάρτητους Έλληνες, στους κόλπους των οποίων κατέφυγαν αρκετοί «αντάρτες» της ΝΔ, ενώ εκτίναξε και τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής.

Λίγες ημέρες μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης Σαμαρά και συγκεκριμένα στις 9 Ιουλίου σημειώθηκε η πρώτη απώλεια με την αμφιλεγόμενη παραίτηση του υφυπουργού Νίκου Νικολόπουλου, ο οποίος στις 3 Αυγούστου διαγράφηκε και από το κόμμα εξαιτίας προσβλητικών σχολίων του στο twitter. Την εβδομάδα που πέρασε η κυβερνητική πλειοψηφία μέτρησε άλλες δύο απώλειες, αυτές του Ν. Σταυρογιάννη και του Γ. Μιχελογιαννάκη. Μένει να δούμε πόσοι θα τους ακολουθήσουν κατά την κρίσιμη ψηφοφορία για το νέο πακέτο επώδυνων μέτρων.

Το χρονολόγιο των διαγραφών

9 Φεβρουαρίου 2010: Ανακοινώνεται το πρώτο πακέτο μέτρων που αφορά το δημόσιο τομέα.

3 Μαρτίου 2010: Ανακοινώνεται δεύτερο, μεγαλύτερο πακέτο οικονομικών μέτρων.

23 Απριλίου 2010: Η Ελλάδα προσφεύγει στο μηχανισμό στήριξης της τρόικας.

6 Μαΐου 2010: Ψηφίζεται το μνημόνιο 1 από ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ και Ντόρα Μπακογιάννη. «Παρών» δηλώνουν οι Γιάννης Δημαράς, Σοφία Σακοράφα και Βασίλης Οικονόμου, που διαγράφονται από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, η οποία μένει με 157 βουλευτές. Με διαγραφή τιμωρείται και η Ντόρα Μπακογιάννη.

15 Δεκεμβρίου 2010: Ψηφίζεται το πολυνομοσχέδιο για τα εργασιακά και τις ΔΕΚΟ. Καταψηφίζει ο Βαγγέλης Παπαχρήστος, ο οποίος διαγράφεται. Το ΠΑΣΟΚ μένει με 156.

14 Ιουνίου 2011: Ανεξαρτητοποιείται ο Γιώργος Λιάννης, το ΠΑΣΟΚ μένει με 155.

16 Ιουνίου 2011: Παραιτούνται οι Γιώργος Φλωρίδης και Έκτωρ Νασιώκας.

29 Ιουνίου 2011: Ψηφίζεται το μεσοπρόθεσμο με 155 ψήφους. Καταψηφίζει ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος διαγράφεται από το ΠΑΣΟΚ, που μένει με 154. Υπέρ ψηφίζει η Έλσα Παπαδημητρίου και διαγράφεται από τη ΝΔ.

25 Αυγούστου 2011: Παραιτείται από αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης ο Χάρης Παμπούκης.

17 Οκτωβρίου 2011: Παραιτείται ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Θωμάς Ρομπόπουλος. Τη θέση του καταλαμβάνει η Βούλα Τεκτονίδου.

20 Οκτωβρίου 2011: Ψηφίζεται το πολυνομοσχέδιο. Υπερψηφίζει επί της αρχής η Λούκα Κατσέλη, αλλά καταψηφίζει το άρθρο 37 και διαγράφεται από την Κ.Ο. Το ΠΑΣΟΚ μένει με 153.

1 Νοεμβρίου 2011: Ανεξαρτητοποιείται η Μιλένα Αποστολάκη, διαφωνώντας με την εξαγγελία Παπανδρέου για δημοψήφισμα.

4 Νοεμβρίου 2011: Η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης. Υπέρ ψηφίζει και η Λούκα Κατσέλη, που επανεντάσσεται στην Κ.Ο.

11 Νοεμβρίου 2011: Ορκίζεται η κυβέρνηση Λ. Παπαδήμου.

9 Φεβρουαρίου 2012: Παραιτείται ο υφυπουργός Εργασίας Γιάννης Κουτσούκος.

10 Φεβρουαρίου 2012: Παραιτούνται η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακούλου, οι υπουργοί του ΛΑΟΣ που συμμετείχαν στην κυβέρνηση αλλά και ο Παύλος Στασινός από τη βουλευτή έδρα του ΠΑΣΟΚ στην Άρτα.

11 Φεβρουαρίου 2012: Παραιτούνται της βουλευτικής έδρας οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Π. Ζούνη και Δ. Βαρβαρίγος.

12 Φεβρουαρίου 2012: Συζητείται στη Βουλή το μνημόνιο 2. Παραιτείται ο βουλευτής της ΝΔ Νίκος Λέγκας.

13 Φεβρουαρίου 2012: Υπερψηφίζεται με 199 ψήφους το μνημόνιο 2. Διαφωνούν και διαγράφονται 22 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και 21 της ΝΔ. Υπερψηφίζουν και διαγράφονται από το ΛΑΟΣ οι Μάκης Βορίδης και Άδωνις Γεωργιάδης. Παραιτούνται οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μάγια Τσόκλη και Αργύρης Λαφαζάνης.

21 Ιουνίου 2012: Ορκίζεται η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά.

3 Αυγούστου 2012: Διαγράφεται από τη ΝΔ ο Νίκος Νικολόπουλος. Νωρίτερα, στις 9 Ιουλίου, είχε παραιτηθεί από υφυπουργός.

22 Οκτωβρίου 2012: Διαγράφεται από την Κ.Ο. της ΝΔ ο βουλευτής Φθιώτιδας Νίκος Σταυρογιάννης. Η ΝΔ μένει με 127. Την ίδια ημέρα ανεξαρτητοποιείται από τη ΔΗΜΑΡ ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης.

Πηγή: Μακεδονία

Δεν υπάρχουν σχόλια: