Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Στον εισαγγελέα ο φάκελος του ΣΔΟΕ για το πολιτικό χρήμα

Η ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ… ΕΜΠΛΟΥΤΙΖΕΤΑΙ

Παρέμβαση του πρωθυπουργού προκάλεσε ο θόρυβος και η φημολογία γύρω από τα πολιτικά πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται σε πράξεις διαφθορά και πολιτικού χρήματος.

Ο Α. Σαμαράς ζήτησε από τον υπουργό των Οικονομικών Γ. Στουρνάρα να αποστείλει στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές τον φάκελο που έχει καταρτίσει το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

Όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών, ο φάκελος του ΣΔΟΕ με τα στοιχεία των πολιτικών προσώπων, θα διαβιβαστεί στον εισαγγελέα, μαζί με πλήρη περιγραφή της κατάστασης.

Ανακοινώθηκε επίσης ότι το ΣΔΟΕ θα παράσχει στον εισαγγελέα κάθε δυνατή βοήθεια που θα ζητηθεί για το θέμα αυτό.


Σε σχετικό έγγραφό του που διαβιβάστηκε την Πέμπτη στη Βουλή, ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε πως το ΣΔΟΕ διερευνά τη μεταβολή των περιουσιακών στοιχείων 32 πολιτικών προσώπων, τα οποία παρουσιάζουν «περίεργο πλουτισμό».

Ο κ. Στουρνάρας, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκου Τσούκαλη, επισήμανε ότι στην τρέχουσα χρονική περίοδο το ΣΔΟΕ διερευνά τους φακέλους «πόθεν έσχες» 32 πολιτικών προσώπων, στο πλαίσιο ελέγχου πολιτικών, στελεχών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και -πρώην και νυν- δημόσιων λειτουργών.

Ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι ο αριθμός των ελεγχόμενων προσώπων «δεν είναι κλειστός και σταθερός, αλλά μεταβάλλεται προϊόντος του χρόνου» και υπογράμμισε ότι το ΣΔΟΕ διενεργεί ελέγχους, οι οποίοι έχουν ως στόχο την αποκάλυψη και την πάταξη των κρουσμάτων διαφθοράς και συναλλαγής «σε κάθε επίπεδο εξουσίας και όχι μόνο».

Στο μεταξύ, σύσκεψη πραγματοποιείται σήμερα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για την υπόθεση της λίστας με τα ονόματα των 33 νυν και πρώην βουλευτών, οι οποίοι ελέγχονται για αδικαιολόγητο πλουτισμό.

Ο αρμόδιος για το οικονομικό έγκλημα αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Παντελή για την άφιξη τις λίστας, κάλεσε τους κ.κ. Πεπόνη και Μουζακίτη σε σύσκεψη στον Αρειο Πάγο, για να δουν από κοινού τα ονόματα της λίστας, τα οικονομικά δεδομένα που υπάρχουν και για να ελέγξουν εάν σε βάρος κάποιων από τους 33 έχουν δρομολογηθεί ήδη ποινικές διαδικασίες. Επίσης, θα προγραμματίσουν τα επόμενα βήματά τους, καθώς η εμπλοκή βουλευτών και υπουργών θέλει «λεπτούς» χειρισμούς.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από τέσσερις μέρες ο κ. Παντελής παρενέβη στο θέμα της λίστας και έδωσε εντολή στους συναδέλφους του κ.κ. Πεπόνη και Μουζακίτη να ερευνηθεί εάν όντως υπάρχει αυτή η λίστα με τα ονόματα των βουλευτών, όπως ανέφεραν δημοσιεύματα του Τύπου.

Σε καταφατική περίπτωση, ζήτησε ο κ. Παντελής, να διενεργηθεί προκαταρκτική έρευνα κατά παντός υπευθύνου προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν διαπραχθεί και από ποιους τα αδικήματα της φοροδιαφυγής, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δράση (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) ή οποιοδήποτε άλλο έγκλημα το οποίο σχετίζεται με παράνομο πλουτισμό.

Ο κ. Παντελής στην παραγγελία προς τους δύο οικονομικούς εισαγγελείς υπενθύμιζε ότι εάν διαπιστώσουν ποινικά κολάσιμες πράξεις, οι οποίες έχουν τελεστεί από υπουργούς, τότε θα πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Αντίθετα, σημείωνε ο κ. Παντελής, για τους εν ενεργεία βουλευτές επιτρέπεται η διενέργεια όλων εκείνων των ανακριτικών πράξεων που είναι απαραίτητες για την βεβαίωση του εγκλήματος «όχι όμως και εκείνων που θίγουν το πρόσωπο των βουλευτών», καθώς προηγουμένως θα πρέπει να ζητηθεί η άρση της ασυλίας τους από τη Βουλή.

Πηγή: Ελεύθερη Ζώνη

Δεν υπάρχουν σχόλια: