Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Ο Αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Μαϊδώνης υποψήφιος για Μητροπολίτης Ιερισσού


-ΚΛΗΡΟΣ ΚΑΙ ΛΑΟΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΤΟΥ π.ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ

-ΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΤΗ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΙΕΡΙΣΣΟΥ

Ο πρωτοσύγκελος Αρχιμανδρίτης π.Χρυσόστος Μαϊδώνης θα είναι ένας εκ των υποψηφίων για την χηρεύσασα θέση της Μητρόπολης Ιερισσού, μετά την εκδημία του Μακαριστού κυρού Νικοδήμου.  Ο π.Χρυσόστομος έλαβε την ευλογία του Μακαριοτάτου  κ.κ. Ιερωνύμου, με τον οποίο είχε συνάντηση την περασμένη Παρασκευή.

Ο πατήρ Χρυσόστομος που αγαπήθηκε για το πολυσήμαντο έργο του και την προσφορά του, έχει την υποστήριξη κλήρου και λαού όχι μόνο της Μητρόπολης Ιερισσού, αλλά και ολόκληρης της Χαλκιδικής.


Στην τακτική συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος που θα διεξαχθεί στις αρχές Οκτώβρη, θα πραγματοποιηθεί η εκλογή δύο νέων Μητροπολιτών, των Μητροπόλεων Πρεβέζης και Ιερισσού.

Οι διεκδικητές

Σύμφωνα με πληροφορίες του halkidikinews.gr εκτός από την υποψηφιότητα του πατρός Χρυσοστόμου, έχει κατατεθεί υποψηφιότητα του πρωτοσύγκελου της Μητρόπολης Μαντινείας και Κυνουρίας π.Θεόκλητου Αθανασόπουλου, του οποίου ο διακαής πόθος να ηγηθεί μιας Μητρόπολης κρατάει από το 2005 που το όνομά του «έπαιζε» δυνατά για τη Μητρόπολη Κυθήρων και Αντικηθύρων.  Το 2009 εμφανίζεται διεκδικητής της Μητρόπολης Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας, αλλά στην εκλογική διαδικασία ήταν τελευταίος λαμβάνοντας μόλις 15 ψήφους. Το 2010 βρίσκεται εκ νέου σε άλλη λίστα, για την κενή θέση της Μητρόπολης Ιλίου, Πετρουπόλεως και Αχαρνών, αλλά λαμβάνει μόλις 18 ψήφους. Τότε τα πράγματα δεν ήρθαν όπως τα ήθελε ο πατήρ Θεόκλητος, αλλά τώρα θεωρεί κατάλληλη τη συγκυρία για να διεκδικήσει μια Μητρόπολη, που είναι μεν άγνωστη για αυτόν, αλλά πολλά υποσχόμενη.


Ο Αρχιμανδρίτης π.Χρυσόστος Μαϊδώνης διεκδικεί τη θέση στη Μητρόπολη Ιερισσού πάνω απ’όλα ως γνώστης των ιδιαιτεροτήτων της περιοχής και των τοπικών προβλημάτων και αναγκών στη βόρεια Χαλκιδική. Τις τελευταίες ημέρες άνθρωποι του πνεύματος, διάφορες προσωπικότητες της Χαλκιδικής, πολιτικοί, σύλλογοι και φορείς της περιοχής έχουν εκφραστεί υπέρ της υποψηφιότητας του π.Χρυσοστόμου και μάλιστα έχουν αποστείλει σχετικές επιστολές στον Μακαριότατο, εξηγώντας  τους λόγους που υποστηρίζουν και ζητούν στη θέση του Μητροπολίτη Ιερισσού τον π. Χρυσόστομο.

Το θέμα έχει απασχολεί τις τελευταίες μέρες όλα τα τοπικά ΜΜΕ της Χαλκιδικής καθώς πληθαίνουν οι φωνές που υποστηρίζουν ότι ο νέος Μητροπολίτης Ιερισσού θα πρέπει να γνωρίζει και τον τόπο και τους ανθρώπους του. Ο πρόεδρος των Ιεροψαλτών της Μητρόπολης Ιερισσού, Γιαννης Κέκερης, μιλώντας στην εκπομπή του XTV «Τα Νέα της Περιφέρειας» και στη Μαρία Παπαδημητρίου, ξεκαθάρισε ότι προς όφελος των πιστών και της ενότητας του ποιμνίου -λόγω και των ιδιαιτέρων αναγκών της περιοχής ευθύνης της Μητρόπολης- ο π.Χρυσόστομος είναι ο καταλληλότερος άνθρωπος και αυτό αποτελεί πάνδημη απαίτηση των πιστών.

Την ίδια ώρα, την υποψηφιότητα του πατρός Χρυσοστόμου, υποστηρίζουν και αρκετοί Ιεραράρχες, που γνωρίζουν τις σκληρές δοκιμασίες του κατά την εκκλησιαστική του διαδρομή αλλά και το πολυσχιδές έργο του τόσο στη Μητρόπολη Ιερισσού, όσο και στην Εκκλησία της Αλβανίας και στην εξωτερική Ιεραποστολή.

Η διαδικασία

Η τακτική συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος θα ξεκινήσει την Τρίτη 2 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου, οπότε και την ημέρα αυτή θα διεξαχθεί η ψηφοφορία των Ιεραρχών για την ανάδειξη Μητροπολίτη Ιερισσού. Σύμφωνα με τους κανόνες της Εκκλησίας, θα διεξαχθούν δύο ψηφοφορίες. Η πρώτη θα αφορά την εκλογή του τριπροσώπου, δηλαδή των τριών επικρατεστέρων, γεγονός που σημαίνει ότι θα υπάρξουν κι άλλες προτάσεις υποψηφίων από Ιεράρχες, και η δεύτερη ψηφοφορία θα αναδείξει το νέο Μητροπολίτη Ιερισσού.

Ο νέος Μητροπολίτης  θα ενθρονιστεί στην Αρναία μόλις ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη διαδικασία έκδοσης του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος και η σχετική ημερομηνία θα γνωστοποιηθεί από τον Τοποτηρητή Μητροπολίτη Κασσανδρείας κ.Νικόδημο.

του Θοδωρή Δούκα

Πηγή: HalkidikiNews

Δεν υπάρχουν σχόλια: