Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ. Πικραμμένος - Ποια ονόματα συζητώνται για τα κρίσιμα υπουργεία

Εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης έλαβε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Παναγιώτης Πικραμμένος. Κατά τη συνομιλία του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο εντολοδόχος πρωθυπουργός έθεσε ως κύριο στόχο να διαφυλάξουμε και το κύρος της πατρίδας και την ομαλή μετάβασή της σε νέα πολιτική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυβέρνηση θα μετέχουν ως υπουργός Αμυνας ο κ. Φραγκούλης Φράγκος, Οικονομικών ο κ. Τ. Γιαννίτσης, Εξωτερικών ο κ. Ι. Ζέπος, Προστασίας του Πολίτη ο κ. Λ. Οικονόμου, Εργασίας ο κ. Α. Ρουπακιώτης και Δικαιοσύνης ο κ. Χρ. Γεραρής, ενώ θα αξιοποιηθεί και ο κ. Γ. Σαββαΐδης.

Οι πρώτες δηλώσεις του υπηρεσιακού πρωθυπουργού

Παραλαμβάνοντας την εντολή, ο κ. Πικραμμένος αναγνώρισε πως είναι μεγάλος το βάρος που αναλαμβάνει και ευχαρίστησε για την εμπιστοσύνη.
Ελπίζω να φανώ αντάξιος, είπε και σημείωσε πως πρόκειται για μία καθαρά υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Ωστόσο, όπως επεσήμανε, «δεν διαφεύγει από κανέναν ότι η πατρίδα περνάει δύσκολες στιγμές» και απευθυνόμενος προς τον κ. Παπούλια, πρόσθεσε πως «υπό τη δική σας καθοδήγηση πρέπει να διαφυλάξουμε το κύρος της πατρίδας και την ομαλή μετάβαση σε μία νέα πολιτική κυβέρνηση».

Ο κ. Πικραμμένος αναμένεται να συγκροτήσει με τις υψηλές συμβουλές του Προέδρου της Δημοκρατίας τη σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης της οποίας σκοπός θα είναι να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές στις 17 Ιουνίου.

Ο κ. Πικραμμένος θα ορκιστεί σήμερα στις 8 το απόγευμα. Οι βουλευτές θα ορκιστούν, στη συνέχεια, ενώπιον του υπηρεσιακού πρωθυπουργού στις 11 το πρωί.

Ποιός είναι ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός

Ο Παναγιώτης Πικραμμένος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945 και είναι γιός του Όθωνα Πικραμμένου, ιδιοκτήτη της «Εταιρίας Ελληνικού και Ξένου Τύπου», με καταγωγή από την Πάτρα. Σπούδασε νομικά στην Νομική Σχολή Αθηνών του Πανεπιστημίου Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές με αντικείμενο το Δημόσιο Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Παρισίων ΙΙ (Paris II).

Η δικαστική του καριέρα άρχισε και τυπικά με τον διορισμό του στις 5 Ιουνίου 1976 ως εισηγητή του Συμβουλίου της Επικρατείας. Δύο χρόνια αργότερα προήχθη σε πρωτοδίκη, το 1981 σε πάρεδρο και το 1993 σε σύμβουλο. Το 2007 προήχθη σε αντιπρόεδρο υπαγόμενος στο Ε΄ τμήμα του ΣτΕ, ενώ το 2010 ανέλαβε την προεδρία του ανώτατου δικαστηρίου. Η θητεία του εκπνέει τον Ιούνιο του 2012 όταν και θα ακολουθήσει η συνταξιοδότησή του.

Ο Παναγιώτης Πικραμμένος την περίοδο 1992-1993 εργάστηκε στο νομικό γραφείο του πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη, ενώ την περίοδο 2005-2010 διετέλεσε γενικός διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δικαστών. Έχει πάρει μέρος σε αρκετές νομοπαρασκευαστικές επιτροπές καθώς και σε πολλές σημαντικές αποφάσεις του Ε' τμήματος του ΣτΕ.

Έκρινε αντισυνταγματική την προσωποκράτηση για χρέη, ενώ ήταν εισηγητής στην υπόθεση του δασικού νόμου (2003), στην υπόθεση του Μουσείου της Ακρόπολης και στην υπόθεση του γηπέδου της ΑΕΚ, απαγορεύοντας την κατασκευή του.

Παράλληλα, ήταν εισηγητής στην προστασία της Λαυρεωτικής από οικοδομικές επεκτάσεις, ενώ τέλος, στην υπόθεση των ταυτοτήτων είχε υποστηρίξει ότι το Σύνταγμα δεν επιβάλλει, αλλά ούτε απαγορεύει την υποχρεωτική ή προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος σε αυτές.

Πηγή: NewPost

Δεν υπάρχουν σχόλια: