Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Επιδρομή ακρίδων στην Πέλλα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΤΟΝΙΑ ΚΑΝΙΤΣΑΚΗ

Ο αντιπεριφερειάρχης συγκάλεσε χτες επείγουσα σύσκεψη για τη λήψη μέτρων μετά την επιδρομή των ακρίδων σε αγροτικές περιοχές, στην οποία συμμετείχαν ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Τρύφων Τσαντάκης, γεωπόνοι της υπηρεσίας και ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας.

Οπως περιγράφει ο αντιπεριφερειάρχης, το πρόβλημα με τις ακρίδες δεν είναι τόσο έντονο όσο άλλες χρονιές και ήδη αντιμετωπίζεται πριν να υπάρξει καταστροφή. «Είμαστε σε επαφή με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ζητήσαμε πιστώσεις προκειμένου, σε συνεργασία με τους δήμους, να διαθέσουμε το φάρμακο για την καταπολέμηση των ακρίδων», περιγράφει ο κ. Θεοδωρίδης.

«Προχωράμε στην πλήρη αποτύπωση του προβλήματος. Εχουμε ενημερώσει όλους τους δήμους του νομού, αλλά και τους τοπικούς παραγωγούς, ώστε, όταν βλέπουν εστίες του συγκεκριμένου εντόμου,
να επεμβαίνουν αμέσως», αναφέρει ο γεωπόνος στην περιφερειακή ενότητα Πέλλας, Συμεών Μαρνασίδης.

Εγκαιρη παρέμβαση

Στο νομό Πέλλας, πάντως, ο εντοπισμός των συγκεκριμένων εντόμων και η επιδρομή τους στις καλλιέργειες δεν αποτελεί πρωτόγνωρο φαινόμενο, ενώ ακριδόπληκτες χαρακτηρίζονται οι περιοχές στις οποίες εμφανίζονται ακρίδες, έστω και αν δεν είναι μεγάλος ο αριθμός τους.

Αυτό που κάνουν σε αυτήν τη φάση οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι η έγκαιρη παρέμβαση, αφού ο πληθυσμός των συγκεκριμένων εντόμων είναι νεαρός σε ηλικία. Οι επεμβάσεις γίνονται σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, που οι ακρίδες δεν πετούν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αντιπεριφέρειας Πέλλας, στα ενδεδειγμένα μέτρα συγκαταλέγεται η εφαρμογή εντομοκτόνου, ενώ επισημαίνεται ότι ο αρμόδιος, σε κάθε περιοχή, δήμος, σε συνεργασία με την περιφερειακή ενότητα Πέλλας, θα λάβει μέριμνα για την καταπολέμηση των ακρίδων στις κοινόχρηστες-χέρσες περιοχές, η οποία θα πρέπει να διενεργηθεί με ειδικά συνεργεία.

«Αμέσως μόλις εντοπίζονται ακριδοκηλίδες, πρέπει να ειδοποιείται το αρμόδιο τμήμα του οικείου δήμου ώστε να λαμβάνονται άμεσα όλα τα προβλεπόμενα μέτρα καταπολέμησης και να μην εξαπλώνονται οι πληθυσμοί των ακρίδων σε μεγάλες εκτάσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση, ενώ υπογραμμίζεται ότι οι ψεκασμοί πρέπει να γίνονται τις πολύ πρωινές ώρες (5 – 6 τα ξημερώματα), που οι ακρίδες έχουν μικρή κινητικότητα και δεν πετούν μέλισσες.

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: