Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Δημήτρης Πάχτας: Προτάσεις για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους πολιτικούς

Σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε είναι επιτακτική ανάγκη να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη του πολίτη προς την πολιτική και τους πολιτικούς. Αυτό μπορεί να δείχνει πλέον δύσκολο έως και ακατόρθωτο, πλην όμως δεν παύει ν’ αποτελεί το βασικότερο συστατικό της συνταγής μιας υγιούς δημοκρατίας. Θα πρέπει επιτέλους οι πολιτικοί να προβούν σε συγκεκριμένες ενέργειες, εγκαταλείποντας την στείρα ρητορεία και τις αόριστες υποσχέσεις, περί δήθεν αλλαγής του πολιτικού συστήματος. Οι Έλληνες «χόρτασαν» όλα αυτά τα χρόνια με υποσχέσεις κενές ουσίας και νοήματος. Αυτό που τώρα απαιτούν με επίταση και δυναμισμό είναι πράξεις στοχευμένες για διαφάνεια στην άσκησης της πολιτικής και για απαγκίστρωση του πολιτικού συστήματος από κάθε είδους συμφέροντα, εντός και εκτός Ελλάδας.


Απαιτούνται λοιπόν άμεσα θαρραλέες πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή. Ιδέες και προτάσεις δεν λείπουν, όπως :

• Να μειωθεί ο αριθμός των βουλευτών.
• Να τροποποιηθεί ο νόμος για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και τις εκλογικές δαπάνες των βουλευτών και των κομμάτων και να υπάρξει ουσιαστικός έλεγχος του πολιτικού χρήματος.
• Να καθιερωθεί το ασυμβίβαστο της ιδιότητας του υπουργού με εκείνη του βουλευτή.
• Να περιορισθεί δραστικά ο αριθμός των ειδικών συμβούλων και συνεργατών των υπουργών και βουλευτών.
• Να είναι διαρκώς διαθέσιμο στο διαδίκτυο το «πόθεν έσχες», με προσανατολισμό στο «πόθεν», όλων όσων ασκούν ή άσκησαν δημόσια εξουσία.
• Να συζητηθούν εξ αρχής και να τεθούν σε νέα βάση ο νόμος «περί βουλευτικής ασυλίας» και ο νόμος «περί ευθύνης υπουργών».
• Να καταργηθούν οι εξεταστικές επιτροπές της Βουλής και να αντικατασταθούν από επιτροπές ελέγχου που θα απαρτίζονται από ανεξάρτητους δικαστές.

Παράλληλα, όμως, πρέπει να τονισθεί πως η απαξίωση του πολιτικού κόσμου δεν είναι άσχετη με την αποδυνάμωση του παραδοσιακού βουλευτικού χαρτοφυλακίου.

Το τελευταίο διάστημα μειώθηκε στο ελάχιστο η ουσιαστική συμμετοχή του βουλευτή στο νομοθετικό έργο σε βαθμό που δεν έχει προηγούμενο. Οι βουλευτές ψήφιζαν με διαδικασίες κατεπείγοντος χωρίς ακριβή εικόνα του περιεχομένου των νομοσχεδίων. Συχνά μάλιστα εκ των υστέρων εξανίσταντο για διατάξεις που οι ίδιοι εν αγνοία τους είχαν εγκρίνει.

Με τους ίδιους ρυθμούς αποδυναμώθηκε η διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Παράλληλα, αποσαρθρώθηκε και η λειτουργία της αντιπροσώπευσης. Ο βουλευτής μετατράπηκε σε σύμβολο μισητό ενός χαμένου πελατειακού παρελθόντος και δυσκολεύεται πια να εκπροσωπήσει την περιφέρειά του. Συχνά δεν μπορεί καν να την επισκεφτεί.

Γι' αυτό, σε επίπεδο προσώπων και σε επίπεδο διαδικασιών ανάγκη αδήριτη είναι να επανεφεύρουμε τον κοινοβουλευτισμό.
Πρέπει να ανακαλύψουμε τη γέφυρα που θα μας περάσει από τη σημερινή συλλήβδην απόρριψη του πολιτικού προσωπικού, στην ελπιδοφόρα πεποίθηση ότι, η λήψη των αποφάσεων επιστρέφει με σοβαρότητα στην αίθουσα του Κοινοβουλίου.

Η μετάβαση αυτή όμως μπορεί να καταστεί δυνατή μόνο με την ενεργή συμμετοχή των πολιτών στο πολιτικό γίγνεσθαι. Μόνο εμείς οι πολίτες έχουμε τη δύναμη να αξιώσουμε και να πετύχουμε τις αναγκαίες αλλαγές, ώστε να αποκατασταθεί η βαριά τραυματισμένη υπόληψη του κοινοβουλευτισμού. Για το λόγο αυτό σας ζητώ να με ακολουθήσετε στον αγώνα μου.

Δημήτρης Πάχτας
Υποψήφιος Βουλευτής

Δεν υπάρχουν σχόλια: