Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Η Google αντίθετη με τον κοινοτικό νόμο

Νέα πολιτική: Βορά στη διαφήμιση τα προσωπικά δεδομένα

Μέτωπο αντιπαράθεσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανοίγει η Google O αμερικανικός διαδικτυακός κολοσσός αποφάσισε να θέσει σε εφαρμογή τη νέα πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων, παρά τις αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει τα σχέδιά της ανά τον κόσμο, αλλά και κόντρα στη σαφή προειδοποίηση της Κομισιόν για παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας.

Από χθες η Google συγκεντρώνει ουσιαστικά 60 διαφορετικές πολιτικές προστασίας δεδομένων σε μία και μοναδική, με την εταιρεία να υποστηρίζει ότι οι αλλαγές είχαν ως στόχο να απλοποιηθεί η πολιτική της και δεν θα έχουν ουσιαστικές επιπτώσεις στους χρήστες, καθώς αφορούν, κυρίως κωδικοποιήσεις πρακτικών που εφαρμόζονται εδώ και καιρό.


Κεντρικό στοιχείο στη νέα πολιτική, όμως, είναι η δυνατότητα της εταιρείας να μοιράζεται τα προσωπικά δεδομένα, που συλλέγει μία υπηρεσία της, με άλλες πλατφόρμες της.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι παρόλο που δεν της επιτρέπεται να συγκεντρώσει περισσότερα προσωπικά δεδομένα των χρηστών, μπορεί να επεξεργαστεί με περισσότερους τρόπους τις πληροφορίες, που έχει στη διάθεσή της και να διαμορφώσει πιο σύνθετα προφίλ για τους χρήστες της. Για τη Google πρωταρχικός στόχος βεβαίως είναι η προσέλκυση διαφημίσεων- πεδίο εντονότατου ανταγωνισμού με τους άλλους διαδικτυακούς κολοσσούς.

Οι διαφημιστές είναι φυσικό να προτιμήσουν τις ιστοσελίδες, που τους προσφέρουν όσο το δυνατόν πιο λεπτομερές προφίλ του καταναλωτή. Όπως, όμως, επισημαίνουν οι επικριτές της η εταιρεία θα έχει ουσιαστικά πρόσβαση σε όλες τις διαδικτυακές συνήθειες των χρηστών, με αποτέλεσμα να μπορεί να σκιαγραφήσει όχι μόνο την καταναλωτική τους συμπεριφορά, αλλά ευρύτερες πτυχές του χαρακτήρα και των πεποιθήσεών τους. Δεν έχουν λείψει δε τα καυστικά σχόλια, όπως ότι πρόκειται περισσότερο για "πολιτική κατασκοπίας".

Αμφιβολίες για τη νομιμότητα των κινήσεων της εταιρείας, οι οποίες είχαν προαναγγελθεί από τον Ιανουάριο, εξέφρασε πρώτη η αρμόδια ρυθμιστική αρχή της Γαλλίας, CNIL, η οποία και ζήτησε τη διεξαγωγή πανευρωπαϊκής έρευνας.

Κληθείσα να εξηγήσει με ποιό τρόπο η Google παραβιάζει την κοινοτική νομοθεσία, η κ. Ρέντινγκ απάντησε: "Από πολλές απόψεις (υπάρχει παραβίαση). Καταρχήν δεν έχει διαβουλευθεί κανέναν, η πολιτική της δεν συνάδει με το νομοθετικό πλαίσιο για τη διαφάνεια και χρησιμοποιεί τα προσωπικά δεδομένα ατόμων προκειμένου να τα παραδώσει σε τρίτα μέρη- κάτι στο οποίο οι χρήστες δεν έχουν συμφωνήσει'' ανέφερε και διεμήνυσε: «Η προστασία των προσωπικών δεδομένων είναι βασικός κανόνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν πρόκειται για ''αν'', αλλά για ''πρέπει''».

Ανησυχίες

Η Επίτροπος Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Βίβιαν Ρέντινγκ, ανακοίνωσε χθες πως οι αρχές προστασίας δεδομένων ανά την Ευρώπη κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η νέα πολιτική της Google εγείρει σοβαρότατες ανησυχίες σχετικά με τη συμβατότητά της με το κοινοτικό Δίκαιο.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια: