Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Δέσμευση Σαμαρά στη Μέρκελ

Ο Αντώνης Σαμαράς με την Ανγκελα Μέρκελ. Στην συνάντηση ο πρόεδρος της ΝΔ επέμενε στην ανάγκη προσφυγής στις κάλπες στην Ελλάδα για να εκτονωθεί η ένταση που υπάρχει στη χώρα

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟ

Ο πρόεδρος της ΝΔ διαβεβαίωσε πως θα τηρήσει τα συμπεφωνημένα, στην κατ' ίδιαν τους συνάντηση, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΕΛΚ και επέμεινε στην ανάγκη προσφυγής στις κάλπες

Τη ρητή διαβεβαίωση ότι θα τηρήσει απολύτως τα συμπεφωνημένα, έτσι όπως αυτά περιγράφονται στη δανειακή σύμβαση, έδωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς, τόσο στον πρόεδρο του Εurogroup όσο και στην καγκελάριο της Γερμανίας, έτσι ώστε να τους καθησυχάσει και σε ό,τι αφορά τον χρόνο των εκλογών.

Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΕΛΚ είδε κατ' ιδίαν τον κ. Ζ. Κ. Γιούνκερ και την κ. Ανγκ. Μέρκελ, θέλησε να διασφαλίσει το γεγονός ότι δεν θα υπάρξει νύξη για αναβολή του χρόνου των εκλογών και γι΄αυτό έσπευσε να πει ότι θα τιμήσει την υπογραφή του από όποια θέση και εάν βρεθεί την επομένη της αναμέτρησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συνομιλίες του ο κ. Σαμαράς επέμεινε στην ανάγκη των εκλογών, με το επιχείρημα ότι θα εκτονώσουν την ένταση, σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο και ότι η πολιτική σταθερότητα που θα υπάρξει θα βοηθήσει στην καλύτερη και ταχύτερη υλοποίηση του προγράμματος.

Μετά τις δύο συναντήσεις, στενοί συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ απέρριπταν τις πληροφορίες που έφεραν τους συνομιλητές του να του ζητούν επιμήκυνση του βίου της κυβέρνησης Παπαδήμου.

Σημείωσαν ότι ο ίδιος ο κ. Σαμαράς στις συζητήσεις του μίλησε ευθέως για τις εκλογές του Απριλίου και δεν υπήρξε αντίδραση από καμία πλευρά.

Τέλος, παρέπεμπαν στον πρόεδρο του ΕΛΚ Β. Μαρτένς, ο οποίος στο τέλος της ομιλίας του ευχήθηκε καλή επιτυχία στον κ. Σαμαρά για τις «εκλογές του Απριλίου».

Αλλαγή κλίματος
Ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει ότι το κλίμα για τον ίδιο έχει αλλάξει στις Βρυξέλλες μετά την εγκατάλειψη του έωλου επιχειρήματος περί επαναδιαπραγμάτευσης, έθεσε με έμφαση το θέμα της ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, στις κατ' ιδίαν συνομιλίες του υπογράμμισε ότι «χωρίς ανάκαμψη, ούτε οι δημοσιονομικοί στόχοι θα επιτευχθούν, ούτε το χρέος θα καταστεί βιώσιμο». Σε δηλώσεις του, μετά τέλος των σημαντικών επαφών, ιεράρχησε ως εξής τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που πρέπει -όπως είπε- να ληφθούν άμεσα:

  •     Να ενεργοποιηθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια (ΕΣΠΑ).
  •     Να αξιοποιηθούν οι πόροι της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
  •     Να δημιουργηθεί μια Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.
  •     Να τονωθεί η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, να χρηματοδοτηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να ενισχυθούν οι εξαγωγές.
  •     Να απεμπλακούν, επιτέλους, τα μεγάλα έργα υποδομής.
Γιάννης Σαραντάκος

Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: