Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Ένοχοι: για παράβαση καθήκοντος η δικαστής και για ηθική αυτουργία οι μοναχοί

Φωτό αρχείου από τις προηγούμενη δικάσιμο
ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΧΘΕΣ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΘΡΑΚΗΣ

Ψύχραιμη άκουσε την απόφαση της εξάμηνης φυλάκισης η Μαρία Ψάλτη ενώ …συμπαρέσυρε στην καταδίκη τους Εφραίμ και Αρσένιο

Ήταν μη αναμενόμενη στενάχωρη απόφαση είπαν στον «Χ» οι συνήγοροι υπεράσπισης που θα ασκήσουν αναίρεση

Εκδόθηκε χθες το απόγευμα  η απόφαση του 5μελούς Εφετείου Θράκης που αφορούσε την  διπλή κατηγορία της παράβασης καθήκοντος και την ηθική αυτουργία σε αυτή των  μοναχών του καθηγούμενου της μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ και του μοναχού Αρσένιου.


Σε φυλάκιση 6 μηνών με τριετή αναστολή καταδικάστηκαν όλοι  για την μία μόνο πράξη, ενώ αθωώθηκαν κρίθηκαν  παμψηφεί  για την διαρροή σκεπτικού διάσκεψης δικαστηρίου και τις υπόλοιπες πράξεις οι κατηγορούμενοι. Την απόφαση άκουσε ψύχραιμη η δικαστής Μαρία Ψάλτη  που είχε στο πλευρό της τον αδελφό και του συνηγόρους της καθηγητές πανεπιστημίου ενώ ο πατήρ Νήφων  υπεύθυνος του μετοχίου της μονής Βατοπαιδίου στην Βιστωνίδα, ενημέρωσε τηλεφωνικά  τον καθηγούμενο Εφραίμ  για την δικαστική  εξέλιξη. Αρχικά στην δικαστική αίθουσα επικρατούσε ένα κλίμα αισιοδοξίας μετά τα νομικά δεδομένα που παρουσίασαν οι δέκα συνήγοροι υπεράσπισης  υποστηρίζοντας ότι η απαλλαγή «ήταν ο μονόδρομος».

Δεν αποδείχθηκε όμως κάτι τέτοιο με την εκφώνηση της απόφασης.


ΘΑ ΑΣΚΗΘΕΙ ΑΝΑΙΡΕΣΗ ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ

Μιλώντας στον «Χ» ο δικηγόρος της Μονής  Σπύρος Αλεξανδρής τόνισε ότι για την απόφαση θα ασκηθεί αναίρεση. «Υπάρχουν και δικαστές στην Αθήνα, που θα αντιμετωπίσουν τις αιτιάσεις μας» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ όταν ζήτησε διευκρινήσεις για το επίδικο χρονικό διάστημα που καθορίζει την καθυστέρηση έκδοσης απόφασης και συνιστά παράβαση καθήκοντος, ο πρόεδρος του Εφετείου του είπε ότι είναι το διάστημα του ενός μηνός ενώ η πράξη υπολογίζεται από τις 21 Μαΐου μέχρι την υποβολή της δηλώσεως.

ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΝΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΘΕΙ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΩΝ ΧΡΥΣΟΒΟΥΛΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

Το ίδιο δικαστήριο αθώωσε την δικαστή και τους μοναχούς για την πράξη της διαρροής διάσκεψης του δικαστηρίου και την ηθική αυτουργία σε αυτή. Είναι χαρακτηριστικό ότι την δίκη παρακολούθησαν  ανελλιπώς και μουσουλμάνοι δικηγόροι που ήθελαν να δουν την αντιμετώπιση τίτλων ιδιοκτησίας, χρυσοβούλων κλπ από τα ελληνικά ποινικά δικαστήρια ενώ δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν ότι η Τουρκία είχε σαφές ενδιαφέρον  για την εξέλιξη της όλης υπόθεσης.

Οι περισσότεροι τίτλοι ιδιοκτησίας του πατριαρχείου αναφέρονται σε χρυσόβουλα κλπ. Πολλοί νέοι άνθρωποι που βρίσκονται δίπλα στην μονή ήταν και χθες στο ακροατήριο περιμένοντας καρτερικά την έκδοση αποφάσεως.

«Η απόφαση ήταν απρόσμενη με βάση το δικηγορικό μου αισθητήριο που αποδείχθηκε λανθασμένο. Με την έννοια ότι μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου  το σκεπτικό δεν άφηνε κανένα περιθώριο καταδίκης» ανέφερε ο δικηγόρος Στέργιος Γιαλάογλου.

Πάντως η απόφαση αυτή συνιστά σοβαρό λόγο που θα κριθεί από το πειθαρχικό συμβούλιο, για την καριέρα της δικαστού ενώ νομικές πηγές έλεγαν ότι  αν  βεβαίως ασκηθεί αναίρεση και μεσολαβήσει η παραγραφή,  παύει η καταδίκη. «Ήταν  περισσότερο ηθικό το θέμα για τον καθηγούμενο  Εφραίμ,  ήταν μια πολύ στενάχωρη καθ’  υμάς απόφαση με βάσει τις καταθέσεις των μαρτύρων  και το έγγραφο υλικό που υπάρχει στην δικογραφία δεν πιστεύαμε ότι  θα οδηγούμασταν σε καταδίκη» πρόσθεσε ο δικηγόρος Ξάνθης που τόνισε ότι η απόφαση δεν επηρεάζει την υπόλοιπη νομική εμπλοκή ή τις υποθέσεις των μοναχών. Μια νέα μέρα λοιπόν ξημέρωσε ενώ όπως φαίνεται η νομική εμπλοκή της υπόθεσης θα συνεχιστεί στα Αρεοπαγιτικά έδρανα.

Ο ηγούμενος Εφραίμ μπορεί να μην ήταν με την φυσική του παρουσία στην αίθουσα του δικαστηρίου  της Κομοτηνής αλλά όλο κι ακουγόταν  στα διαλειμματα από το ποίμνιο, από ανθρώπους που τον έχουν ως πνευματικό τους, οι καλύτερες κουβέντες για τον γέροντα που κρατείται στον Κορυδαλλό. Η παρουσία του είχε ευεργετικό χαρακτήρα αφού η μονή φρόντισε με το που βρέθηκε εκεί να συνεισφέρει με ρούχα κουβέρτες κι άλλο χρειαζούμενο υλικό στους κρατουμένους του Κορυδαλλού ενώ συνέβαλλε οικονομικά για την αποφυλάκιση και δύο νεαρών.

Μελαχροινή  Μαρτίδου

Πηγή: Χρόνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: