Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Το Σουδάν έχει πιο πολλές πυραμίδες από την Αίγυπτο!

Το Σουδάν είναι η μεγαλύτερη σε έκταση χώρα της Αφρικής, η χώρα της απέραντης ερήμου ανάμεσα στην Αίγυπτο και την Αιθιοπία και ένας από τους πιο «αδικημένους» προορισμούς του πλανήτη εξαιτίας των πολυτάραχων πολιτικών συγκρούσεων αλλά και του δύσβατου εδάφους…

Παρόλα αυτά η γη των «μαύρων Φαραώ» έχει την τύχη να παρουσιάζει φοβερές εναλλαγές τοπίων, με ερήμους, οάσεις, δάση και θάλασσες σε σχέση με τους γείτονές της, ενώ ναοί και νεκροπόλεις συνθέτουν την ιστορική και πολιτιστική «φυσιογνωμία» της χώρας.


Αυτό, όμως, που θα τραβήξει την προσοχή του επισκέπτη δεν είναι άλλο από το μεγάλο αριθμό των πυραμίδων που θα συναντήσει σε όλη τη χώρα – πάνω από 1.000 σε ολόκληρο το Σουδάν και περίπου 223 στις πόλεις Ναπάτα, Μερόε, Κούρου και Νούρι.

Αυτός ο απίστευτος αριθμός καθιστά βέβαια το Σουδάν πρώτο στη λίστα των χωρών με τις περισσότερες πυραμίδες, αφήνοντας πολύ πίσω τη γνωστή σε όλους μας Αίγυπτο και εμάς… έκπληκτους!

Τις γνώσεις μας για τις πυραμίδες του Σουδάν τις οφείλουμε στον Αμερικανό αρχαιολόγο George A. Reisner, ο οποίος εκ μέρους του μουσείου Καλών Τεχνών της Βοστώνης και του πανεπιστημίου Χάρβαρντ πέρασε αρκετούς χειμώνες μεταξύ του 1916 και 1923 κάνοντας ανασκαφές στις πυραμίδες της Ναπάτα και του Μερόε.

Ένα κοινό χαρακτηριστικό όλων των σουδανικών πυραμίδων –εκτός του ότι είναι νεότερες από αυτές της Αιγύπτου- αποτελεί το γεγονός ότι έχουν χτιστεί σε ψηλό έδαφος, σαν να προσπαθούσαν οι κατασκευαστές με τον τρόπο αυτό να διορθώσουν τη «μειονεξία» τους έναντι των αιγυπτιακών πυραμίδων.

Είναι χτισμένες από αμμόλιθο, έχουν λείες πλευρές και το ύψος τους ποικίλλει από 20-30 μέτρα, ενώ οι ταφικοί θάλαμοι, που ήταν κάτω από την πυραμίδα, προσεγγίζονταν μέσω μιας σκάλας που υπήρχε στο εσωτερικό των πυραμίδων.

Αναθήματα, κτερίσματα, ανάγλυφες παραστάσεις και ζωγραφικές διακοσμήσεις στο εσωτερικό θυμίζουν κατά πολύ τα αντίστοιχα των αιγυπτιακών πυραμίδων, παρόλο που πολλά έχουν αφρικανικό χαρακτήρα.

Άλλωστε, οι Νούβιοι Φαραώ συνέχιζαν να χτίζουν πυραμίδες σαν ταφικά μνημεία τουλάχιστον για 500 χρόνια μετά, αφότου οι Αιγύπτιοι είχαν σταματήσει τις κατασκευές, επιδεικνύοντας -ίσως- έναν… παράδοξο ανταγωνισμό!

Πηγή: Tragiko

Δεν υπάρχουν σχόλια: