Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Γιγάντια καλαμάρια πιάστηκαν σε Σάμο και Λειψούς

Καλαμάρι-γίγας στη Σάμο

Δύο καλαμάρια που ανήκουν στο σπάνιο για τις θάλασσες μας, είδος Ommastrephes bartramii, εντοπίστηκαν με διαφορά μιας μέρας σε Σάμο και Λειψούς αντίστοιχα.Το είδος αυτό το βρίσκουμε συνήθως στον Ειρηνικό Ωκεανό και σπάνια το συναντάμε στη Μεσόγειο.

Καλαμάρι του σπάνιου είδους Ommastrephes bartramii εντοπίστηκε κοντά στην παραλία «Κοκκάρι» της Σάμου από μέλη της ομάδας Αυτοδυτών του νησιού.

Συγκεκριμένα στις 8 Μαρτίου δύτες της Σάμου, εντόπισαν στην παραλία Κοκκάρι,ένα καλαμάρι μήκους 1,63 μέτρων και βάρους 9 κιλών.


Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι μόλις μια μέρα πριν, ένας ψαράς ειδοποίησε το ινστιτούτο παρατήρησης Αρχιπέλαγος για γιγάντιο καλαμάρι του ίδιου είδους που πιάστηκε στα δίχτυα του.

Ωστόσο, η αυτοψία δεν ήταν δυνατή, καθώς το καλαμάρι είχε ήδη φαγωθεί στο μεγαλύτερο μέρος του, μάλλον από σμέρνα.Τα πλοκάμια του ήταν ακέραια ώστε να αναγνωριστεί το είδος του αλλά δεν ήταν δυνατό να εξακριβωθούν περισσότερες πληροφορίες όπως το βάρος ή το μέγεθος του.

Το καλαμάρι Ommastrephes bartramii ζει σε πολύ βαθιά νερά (200 – 250 μέτρα βάθος), με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολη η μελέτη γύρω από τη φυσιολογία του.

Καλαμάρι-γίγας στη Σάμο

Πηγή: athenspress

Δεν υπάρχουν σχόλια: