Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Ο χρυσός χωρίζει στα δύο τη Χαλκιδική

Μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ μεταλλωρύχων και κατοίκων κοντά στο χωριό της Μεγάλης Παναγιάς

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΚΟΥΜΑΚΑΣ

Στο πυκνό δρυόδασος πάνω από το χωριό της Μεγάλης Παναγιάς στη Βορειοανατολική Χαλκιδική έχει μεταφερθεί το σκηνικό της αντιπαράθεσης με αφορμή τη λειτουργία νέων μεταλλείων και την εξόρυξη χρυσού.

Μεταλλωρύχοι κατέλαβαν τη δασική περιοχή Σκουριές, όπου πρόκειται να γίνει το νέο μεταλλείο της Ελληνικός Χρυσός, φυλούν με βάρδιες το βουνό και δηλώνουν ότι θα αποχωρήσουν όταν βεβαιωθούν ότι η επένδυση θα προχωρήσει. Στον αντίποδα, κάτοικοι των κοντινών χωριών αντιδρούν στην εξόρυξη χρυσού, μιλούν για περιβαλλοντικό έγκλημα και προσπαθούν να μπλοκάρουν το έργο. Ο χρυσός χωρίζει ξανά στα δύο τη Χαλκιδική κι ενώ μέχρι σήμερα η αντιπαράθεση γινόταν με ανταλλαγή επιχειρημάτων για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της επένδυσης και τις νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, η κατάσταση είναι πλέον έκρυθμη.


Ο νέος γύρος έντασης άρχισε την περασμένη εβδομάδα, όταν μέλη της επιτροπής αγώνα κατά των μεταλλείων έκλεισαν τον δρόμο σε συνεργεία της εταιρείας στις Σκουριές. Μόλις η πληροφορία έφτασε στο μεταλλείο του Στρατωνίου, περίπου 450 μεταλλωρύχοι ανέβηκαν στο βουνό με λεωφορεία της εταιρείας, με αποτέλεσμα να σημειωθούν συμπλοκές. Την Κυριακή μετά την παρέλαση, κάτοικοι από χωριά της Χαλκιδικής και άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας που αντιδρούν στην εξόρυξη χρυσού προσπάθησαν να πλησιάσουν στις Σκουριές, όμως αστυνομικοί τους εμπόδισαν - είχαν προηγηθεί πετροπόλεμος και ρίψη δακρυγόνων.

Κατάληψη στο βουνό. «Παραμένουμε στο βουνό γιατί θέλουμε να υπερασπιστούμε τη δουλειά μας. Οι απλοί εργάτες ήμασταν για χρόνια στη γωνία και ακούγονταν μόνο όσοι διαφωνούν», λέει ο μεταλλωρύχος Γιώργος Μακαβός στον καταυλισμό των Σκουριών. «Δεν παρακινούμαστε από την εταιρεία. Αντιδράσαμε αυθόρμητα όλοι οι μεταλλωρύχοι και αποφασίσαμε να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας», σημειώνει ο συνάδελφός του Νίκος Ζαγοράκης. Οι μεταλλωρύχοι, οι περισσότεροι από τους οποίους διαδέχθηκαν τους πατεράδες τους στις στοές, χαρακτηρίζουν όσους αντιδρούν στην επένδυση «ψευτοοικολόγους» και «επαγγελματίες διαδηλωτές».

Στην Ιερισσό, μέλη της επιτροπής αγώνα ετοιμάζουν τις επόμενες κινήσεις τους ώστε να μπλοκάρουν το έργο. «Την πρώτη ημέρα η Αστυνομία δεν εμπόδισε τους μεταλλωρύχους να ανέβουν στο βουνό. Η κατάληψη στις Σκουριές είναι παράνομη. Ηταν αναμενόμενο ότι θα φτάναμε ώς εδώ», λέει ο Τόλης Παπαγεωργίου.

Πριν από τα Χριστούγεννα, η καναδική εταιρεία Eldorado Gold ανακοίνωσε την πρόθεσή της να επενδύσει στη Χαλκιδική 1,3 δισ. ευρώ, ώστε να εξορύξει 9,6 εκατ. ουγκιές χρυσού από τα κοιτάσματα των Σκουριών και της Ολυμπιάδας.

Πηγή: Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια: