Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Η αρχαία Ισμάρα και το μεγαλείο της


ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

Κατά τον Όμηρο, στην πόλη Ισμάρα ο Οδυσσέας συνάντησε τον Μάρωνα, ιερέα του Θεού Απόλλωνα.
Η Ισμάρα έχει ταυτιστεί με την ισχυρή ακρόπολη του Αγίου Γεωργίου στην περιοχή της Μαρώνειας

Απόδραση σ΄ένα τοπίο που παραπέμπει στο μύθο και την ιστορία από μόνο του που αποτελεί πηγή για να νοιώσει κανείς την ευεργετική επίδραση της φύσης και της απόλυτης αρμονίας των όγκων των βουνών των τοπίων με τις ελιές και τα αγέρωχα γρανιτένια βράχια σε κάθε σχηματισμό, έχουμε να σας προτείνουμε εντός της Ροδόπης. Είναι το επιβλητικό τοπίο της αρχαίας Ισμάρας στην Μαρώνεια, όπου το μόνο που θα χρειαστεί κανείς για να το επισκεφθεί, είναι καλή διάθεση κι ένα αξιόπιστο μεταφορικό μέσο που θα τον οδηγήσει στο δρόμο του αρχαίου θεάτρου.



Εκεί όταν περάσει το θέατρο και την πινακίδα της Μαρμαρίτσας, θα συνεχίσει ευθεία για να βρεθεί σε μια μεγάλη μπλε πινακίδα που δείχνει ότι αριστερά βρίσκονται τα «τείχη της αρχαίας Ισμάρας» . Μπορεί να αφήσει κάπου κοντά εκεί το αυτοκίνητό του και να ακολουθήσει το χωμάτινο μονοπάτι για να βρεθεί σ΄ένα συγκλονιστικής ομορφιάς χώρο όπου συνυπάρχουν ζώα ελεύθερης βοσκής που κινούνται στο γρασίδι της φύσης ανάμεσα σε αιωνόβιες ελιές, δημιουργήματα τέχνης της φύσης, αλλά και γρανιτένια συμπλέγματα που βγαίνουν σαν φυσικό σκηνικό από παντού. 


Η διαδρομή με βέλη, βοηθά τον επισκέπτη να μην χαθεί αλλά να βρεθεί στην μεγαλιθική πύλη, ή στο λαξευτό λινό δηλαδή τα αρχαία πατητήρια, να αφουγκραστεί την απόλυτη ησυχία, να ξεκουραστεί με τη νομοτέλεια της φύσης να αισθανθεί την απόλυτη ηρεμία σ΄ ένα περιβάλλον προστατευμένο που σπάνια μπορεί να συναντήσει κανείς σε άλλο μέρος της Ελλάδας. Εκεί τα κυκλώπεια τείχη, οι αρχαίοι οικισμοί που δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ήταν εκεί χτισμένοι με το υλικό που υπάρχει εκατομμύρια χρόνια αλλά με τα ερωτηματικά μας να πλανώνται αναπάντητα και σήμερα για το πώς λειάνθηκαν οι γρανίτες και κόπηκαν με απόλυτη ακρίβεια όπως εξ άλλου τετραγωνισμένοι όγκοι είναι και στην πύλη της φωτογραφίας.

Κατά τον 'Ομηρο, στην πόλη Ισμάρα ο Οδυσσέας συνάντησε τον Μάρωνα, ιερέα του Θεού Απόλλωνα.


Η Ισμάρα έχει ταυτιστεί με την οχυρή ακρόπολη του Αγίου Γεωργίου στην περιοχή της Μαρώνειας ως η γη των Κικόνων. Οι Κίκονες βέβαια αναφέρονται κι από τον Όμηρο, που περιγράφει την επίθεση του Οδυσσέα εναντίον της πόλης Ισμάρου και τη σφαγή των κατοίκων της, με εξαίρεση τον Μάρωνα, τον οποίον ο Οδυσσέας σεβάστηκε επειδή ήταν ιερέας του Απόλλωνα. Η πόλη Ίσμαρος έχει ταυτιστεί από τους αρχαιολόγους με τη σημερινή ορεινή τοποθεσία Άγιος Γεώργιος, κοντά στη Μαρώνεια, όπου εντοπίστηκαν ακρόπολη με κυκλώπεια τείχη και άλλα κτίσματα, προγενέστερα του 8ου αι. π.Χ.

ΥΠΗΡΧΑΝ ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΩΝ ΚΙΚΟΝΩΝ

Εκτός όμως από την Ίσμαρο, υπήρχαν και άλλες πόλεις των Κικόνων στην περιοχή, όπως δείχνουν για παράδειγμα τα επίσης μεγαλιθικά μνημεία στην τοποθεσία Ασάρ τεπέ -δηλαδή Κρεμαστός βράχος, που βρίσκεται κοντά στο χωριό Εργάνη, στην περιοχή της Ξυλαγανής που θα σας τους παρουσιάσουμε σε άλλο οδοιπορικό μας.

Για τους αρχαίους Θράκες γνωρίζουμε δυστυχώς λίγα πράγματα, ενώ κι αυτά ακόμη πολλές φορές επικαλύπτονται από τον μύθο. Όλες οι πληροφορίες μάλιστα που έχουμε γι' αυτούς προέρχονται από τους Έλληνες, αφού οι ίδιοι οι Θράκες δεν γνώριζαν τη γραφή κι έτσι δεν άφησαν πίσω τους γραπτά μνημεία.

Μ.Μ.

Πηγή: Χρόνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: