Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Παρουσίαση του βιβλίου «Τα Αγιορειτικά Μνημεία της Φύσεως»

Καστανιές, αγριόλευκες, πλατάνια, δρύες, σφενδάμια, οξιές και έλατα, φυλλοβόλα και αειθαλή δέντρα υψώνονται επί αιώνες ανάμεσα στα μοναστηριακά συγκροτήματα, τα κελιά και τις σκήτες του Αγίου Ορους, αποτελώντας εξαιρετικά δείγματα όχι μόνο της σπάνιας χλωρίδας του αλλά και του μνημειακού του πλούτου.

Κι αν γενικότερα για το φυσικό περιβάλλον του Αγίου Ορους έχουν γραφτεί ως σήμερα αρκετά βιβλία, για τα αιωνόβια δέντρα του δεν υπήρχαν σχετικές μελέτες. Το κενό αυτό στη βιβλιογραφία ανέλαβε να συμπληρώσει ένας Αγιορείτης μοναχός, ο Μάξιμος Ιβηρίτης, συνηθισμένος χρόνια να περιηγείται στα αγιορείτικα δάση και να τ' αγκαλιάζει με το βλέμμα του.

Στο βιβλίο «Τα Αγιορείτικα Μνημεία της Φύσεως», η προσέγγιση του Μάξιμου Ιβηρίτη συνδέει το προσωπικό και κοπιαστικό ενδιαφέρον ενός γνωστού για τις έρευνες και τις δημοσιεύσεις του Αγιορείτη μοναχού, με την Ιστορία, τις μνήμες και τις παραδόσεις των Ιερών Μονών. Στις σελίδες της έκδοσης καταγράφει και αναδεικνύει πολλά από τα αιωνόβια και υπεραιωνόβια δέντρα της χερσονήσου.

«Τα Αγιορείτικα Μνημεία της Φύσεως» που βεβαιώνουν «την δική τους ιστορία εις τον παραδείσιον Ιερόν ημών Τόπον», αναφέρει στο προλογικό του σημείωμα ο συγγραφέας, είναι το αποτέλεσμα αγάπης, προς τον Ιερόν Τόπον και συνεργασίας πολλών Μοναχών, με άξονα την καταγραφή και ανάδειξη αιωνόβιων δέντρων. «Αι ιδιαιτερότητες του φυσικού περιβάλλοντος του "Κρυσταλλωμένου Αθωνος", με το γεωμορφολογικόν ανάγλυφον, την μεγάλην βιοποικιλότητα και το ποικιλόμορφον μωσαϊκόν των ειδών της βλαστήσεως, "το ίδιον αρχέγονον όπως και η μοναχική ζωή", κατά τας μαρτυρίας των ειδικών, αποτελούν αναμφιβόλως μοναδικόν θησαυρόν και αναπόσπαστον στοιχείον της πολιτιστικής κληρονομιάς του», σημειώνει.

Στο τέλος του τόμου παρατίθεται παράρτημα με άρθρα για τα φυτά και την αθωνική φύση, καθώς και για τα μέτρα που έλαβε η Ιερά Κοινότητα για την πυροπροστασία του Αγίου Ορους το 2008 και 2009.

Το βιβλίο «Τα Αγιορειτικά Μνημεία της Φύσεως», προσφορά του σωματείου και εκδοτικού οίκου «Ενωμένη Ρωμιοσύνη», θα παρουσιαστεί σε εκδήλωση που θα γίνει τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου (19.00) στο Βιβλιοπωλείο της Αγιορειτικής Εστίας (Εγνατία 109).

Την έκδοση θα παρουσιάσουν ο καθηγητής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος ΑΠΘ, Παναγιώτης Εσκίογλου, ο καθηγητής Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας ΑΠΘ, Θανάσης Καραθανάσης, ο πρωτοπρεσβύτερος Αναστάσιος Παρούτογλου, πρωτοσύγγελος Ι. Μ. Λαγκαδά, και ο μοναχός Μάξιμος Ιβηρίτης, συγγραφέας του έργου. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης θα προβληθούν εικόνες από την πολυετή σχετική έρευνα του συγγραφέα στο Αγιον Ορος.

Πηγή: Το Φράγμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: