Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Ραντεβού για αύριο έδωσαν οι πολιτικοί αρχηγοί - Εξοργιστικοί εκβιασμοί από την τρόικα

Ολοληρώθηκε η κρισιμότερη ίσως σύσκεψη των τελευταίων ετών του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Σε κρίσιμη καμπή η συζήτηση για τη χώρα, νέο ραντεβού έδωσαν οι πολιτικοί αρχηγοί για αύριο. Ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς αποχώρησε πρώτος από τη σύσκεψη, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου και ο αρχηγός του ΛΑ.ΟΣ., Γιώργος Καρατζαφέρης έμειναν λίγα λεπτά στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό. Μάλιστα, ο κ. Καρατζαφέρης δήλωσε μετά τη σύσκεψη « Αύριο η συνέχεια. Δεν θα συμβάλλω στην έκρηξη επανάστασης από εξαθλίωση που θα καταστρέψει στη συνέχεια την Ευρώπη».

Διαφωνούν οι πολιτικοί αρχηγοί, ενώ οι διαβουλεύσεις κράτησαν πέντε ώρες. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι πολιτικοί αρχηγοί επιμένουν στις θέσεις τους. Στο τραπέζι των συζητήσεων το εργασιακό καθεστώς σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα (απολύσεις και κατώτατος μισθός), το ασφαλιστικό και οι δαμάνες σε Υγεία και Άμυνα.


Στο Μαξίμου προσήλθε πριν από λίγο και ο διευθύνων σύμβουλος του IIF, Τσαρλς Νταλάρα καθώς και ο ειδικός σύμβουλος, Ζαν Λεμιέρ για την σύσκεψή τους με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Γιώργο Κουτρουμάνη.

Οι πολιτικοί αρχηγοί έφτασαν στις 4 το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου με τελευταία την άφιξη του προέδρου του ΛΑ.ΟΣ., Γιώργου Καρατζαφέρη. Αρκετά νωρίτερα έφτασε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, ενώ δεύτερος προσήλθε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου. Σημειώνεται ότι η τρόικα αποχώρησε από τα γραφεία της Ζαλοκώστα. Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος ολοκλήρωσε λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι την συνάντησή του με το κλιμάκιο της τρόικας χωρίς να προβεί σε δηλώσεις.
Στη συνάντηση του πρωθυπουργού με την τρόικα συμμετείχε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υπουργός Εργασίας, κ. Κουτρουμάνης, ενώ παρών θα είναι ο υπουργός Οικονομίας και στη σύσκεψη των αρχηγών των τριών κομμάτων.

Αν και πληροφορίες ανέφεραν ότι πιθανόν στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών να παρεβρεθούν και οι επικεφαλείς της τρόικας για μία απευθείας ενημέρωση των απαιτήσεών τους, οι επικεφαλείς του ΔΝΤ αποχώρησαν από το Μέγαρο Μαξίμου μετά την συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό. Ο πρόεδρος του ΛΑ.ΟΣ., Γιώργος Καρατζαφέρης, αντέδρασε έντονα στην εν λόγω είδηση δηλώνοντας χαρακτηριστικά «Δεν πάμε στη σύσκεψη αν δεν φύγουν οι μουσαφήρηδες».

Κρίσιμη σύσκεψη

Η διαπραγμάτευση τρόικας – κυβέρνησης για το PSI, τη δανειακή σύμβαση και το νέο οικονομικό πρόγραμμα 2012-2015 που περιλαμβάνει και νέα δυσβάσταχτα μέτρα υπό τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας μοιάζει έτσι με σχοινί έτοιμο να σπάσει.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποκάλυψε χθες εξάλλου ότι σημείο συμφωνίας πλέον αποτελεί ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η ανακεφαλαίωση των τραπεζών. Σύμφωνα με πληροφορίες,ο κ. Παπαδήμος και οι πολιτικοί αρχηγοί επέμειναν για κοινές μετοχές με δικαίωμα ψήφου που σημαίνει πέραν των οικονομικών δεδομένων για το τραπεζικό σύστημα ότι μια τέτοια πρόταση, περνά από τη Βουλή.

Η πίεση αυξάνεται εξαιτίας του εξαιρετικά περιορισμένου χρονικού περιθωρίου των δύο ή τριών ημερών, αλλά και του σκληρού μετώπου που έχουν συμπήξει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος επιχειρεί να συνθέσει ένα πακέτο συμβιβασμού ανάμεσα στις απαιτήσεις της τρόικας και στα όρια που έχουν θέσει οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Από την άλλη πλευρά, οι πολιτικοί αρχηγοί και κυρίως ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος του ΛΑ.ΟΣ., Γιώργος Καρατζαφέρης, φαίνεται ότι θα διαφωνήσουν με την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, ενώ ο κ. Σαμαράς κινείται στην γραμμή υποστήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων αρνούμενος μείωση στη συντάξεις. Ωστόσο, θετικοί είναι Σαμαράς και Καρατζαφέρης στον εξορθολογισμό των επικουρικών συντάξεων και στην επέκταση των συμβάσεων μετά την λήξη τους.

Οι απαιτήσεις της τρόικα «μαχαίρι» στο λαιμό των πολιτικών αρχηγών

Οι τροικανοί ζητούν:

- 15.000 απολύσεις στο Δημόσιο φέτος

- «ψαλίδι» στις επικουρικές συντάξεις (κατά 35% μειωμένες), στους μισθούς (κατά 25%) και μείωση 30% στο εφάπαξ

- μείωση του κατώτατου μισθού σε όλους στα 600 ευρώ

- κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού

- 4,4 δισ. μέσα στο 2012 για να κλείσει η «τρύπα» του 2011

Στον τομέα της Υγείας, η τρόικα ζητά περαιτέρω περικοπές δαπανών, ύψους 1,1 δισ. ευρώ, με το 1 δισ. να αφορά περικοπές τη φαρμακευτική δαπάνη. Επιμένει δε στην επίσπευση της αξιολόγησης όλων των υπαλλήλων στον στενό δημόσιο τομέα. Στις ΔΕΚΟ, εισηγμένες και μη, το ζητούμενο είναι να αρθεί η άτυπη μονιμότητα των υπαλλήλων.

Πηγή: NewPost

Δεν υπάρχουν σχόλια: