Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Αλλοίωση έργου του da Vinci από... υπερβολική καθαριότητα


Ιστορικοί Τέχνης του Μουσείου του Λούβρου κατηγορούνται για «υπερσυντήρηση» αριστουργήματος του Leonardo da Vinci, που οδήγησε σε αλλοίωση της όψης του, κάνοντάς τη πιο φωτεινή…

Δύο από τους γνωστότερους Γάλλους ειδικούς συντηρητές έργων Τέχνης υπέβαλαν την παραίτησή τους από τη συμβουλευτική επιτροπή του Μουσείου του Λούβρου, που έχει ως αρμοδιότητα τη συντήρηση του έργου του Leonardo da Vinci «Η Παρθένος και ο μικρός Ιησούς με την Αγία Άννα». Αιτία, σύμφωνα με τους ίδιους, είναι η διαδικασία καθαρισμού και συντήρησης του έργου, η οποία απ’ ό,τι φαίνεται αλλοίωσε την πρωτόλεια καλλιτεχνική όψη του.

Οι παραιτήσεις της Ségolène Bergeon Langle και του Jean-Pierre Cuzin -βετεράνων ειδικών στη συντήρηση και στη ζωγραφική αντίστοιχα- θα αποτελέσουν σίγουρα, πηγή μεγάλης δυσφήμησης για το Λούβρο,
αλλά και για τους συναδέλφους τους που παραμένουν στην επιτροπή.

Μεταξύ των 20 μελών της επιτροπής, περιλαμβάνονται και δύο από την Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου, οι Larry Keith και Luke Syson.

Το θέμα λαμβάνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς η Bergeon Langle θεωρείται η αυθεντία της Γαλλίας στον τομέα της συντήρησης έργων Τέχνης. Παλιότερα μάλιστα, διηύθυνε τη συντήρηση ως επικεφαλής για όλα τα γαλλικά εθνικά μουσεία.

Η ίδια δηλώνει πως επιβεβαιώνει την παραίτησή της, αλλά τους ακριβείς λόγους θα τους συζητήσει μονάχα με τον πρόεδρο-διεθύνοντα σύμβουλο του Λούβρου Henri Loyrette.

Η αποκατάσταση του έργου έχει διχάσει την επιτροπή μεταξύ όσων πιστεύουν πως το έργο μοιάζει τώρα αφύσικα φωτεινό και εκείνων που θεωρούν τη δουλειά συντήρησης που έγινε, λογική και «μετριοπαθή».

Το όλο ζήτημα φαίνεται πως αφορά τους διαλύτες που χρησιμοποιήθηκαν, καθώς όπως τονίζουν πηγές μέσα από το Λούβρο στην αγγλική Telegraph, οι Άγγλοι ήταν οπαδοί της χρήσης τους, σε αντίθεση με τη Γαλλίδα παραιτηθείσα ειδικό, που είχε σοβαρές επιφυλάξεις.

Η δημιουργία του συγκεκριμένου έργου του da Vinci τοποθετείται χρονικά κατά προσέγγιση στο 1508. Πριν από 17 χρόνια, αντίστοιχη προσπάθεια για καθαρισμό–συντήρησή του είχε εγκαταλειφθεί, λόγω -και τότε- φόβων για αλλοίωσή του.

Πηγή: Clickatlife

Δεν υπάρχουν σχόλια: