Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Ερώτηση για το αρχείο Μπιλιλή από τον Θόδωρο Καράογλου

H συγκλονιστική "Υπεύθυνη Δήλωση" του κινηματογραφιστή Νίκου Μπιλιλή (http://ta-anilia.blogspot.com/2012/01/86.html), δεν άφησε ασυγκίνητο τον βουλευτή ΝΔ Β' Θεσσαλονίκης, Θεόδωρο Καράογλου, ο οποίος φέρνει το θέμα στη Βουλή.

Η ερώτηση του κ.Καράογλου:

Το κινηματογραφικό και φωτογραφικό αρχείο του Νίκου Μπιλιλή, το σπουδαιότερο κινηματογραφικό αρχείο των Βαλκανίων, μετά το αρχείο των αδερφών Μανάκια, που βρίσκεται στη ΠΓΔΜ, κινδυνεύει να χαθεί ή να βρεθεί και αυτό εκτός ελληνικής επικράτειας.

Ο Νίκος Μπιλιλής, που εργάστηκε επί σειρά ετών ως κινηματογραφιστής, παραγωγός και ανταποκριτής ελληνικών και ξένων κινηματογραφικών και τηλεοπτικών επικαίρων, αλλά και με την ιδιότητα του συλλέκτη, κατάφερε να συγκεντρώσει και να συντηρήσει ένα εξαιρετικής ιστορικής αξίας αρχείο,
αποτελούμενο από το κινηματογραφικό αρχείο της Θεσσαλονίκης της περιόδου 1911-1990, ελληνικά και ξένα κινηματογραφικά φιλμς της περιόδου 1895-1975, κινηματογραφικές φωτογραφίες και αφίσες, φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης και αθλητικό αρχείο, αλλά και μηχανήματα ιστορίας κινηματογράφου και λειτουργούντα μηχανήματα εικονοληψίας, προβολής και μοντάζ.

Σήμερα το αρχείο αυτό βρίσκεται σε υπόγειους αποθηκευτικούς χώρους, στα αυξημένα έξοδα των οποίων αδυνατεί να ανταποκριθεί ο ιδιοκτήτης τους, καθώς και στα ιδιαίτερα δαπανηρά και αυξημένα έξοδα συντήρησης.

Είναι αξιοσημείωτο ότι εδώ και χρόνια ο συλλέκτης είναι πρόθυμος να παραχωρήσει δωρεάν το ιστορικό του αρχείο στην ελληνική πολιτεία με μόνη αξίωση τη διάσωσή του και μόνη αμοιβή αυτή των πνευματικών δικαιωμάτων από τη χρήση του αρχείου.

Είναι λυπηρό ότι ένας άνθρωπος σε ηλικία 86 ετών φθάνει στο σημείο να κάνει «Υπεύθυνη δήλωση μετανοίας» απέναντι στην πατρίδα του, ενώ βλέποντας πως δεν υπάρχει ενδιαφέρον από την ελληνική πολιτεία να αξιοποιήσει το ιστορικό κινηματογραφικό του αρχείο και να παραμείνει στην Ελλάδα, να στρέφεται πλέον προς πάσα κατεύθυνση και προς ξένους αγοραστές.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού:

- Έχει ανταποκριθεί το αρμόδιο Υπουργείο μέχρι σήμερα στην πρόσκληση του Νίκου Μπιλιλή για δωρεάν διάθεση του αρχείου του στην ελληνική πολιτεία; Και αν ναι, γιατί δεν έχουν προχωρήσει οι απαραίτητες διαδικασίες;

- Ενδιαφέρεται το αρμόδιο Υπουργείο για τη διάσωση και αξιοποίηση του ιστορικού αυτού αρχείου, και αν ναι σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί άμεσα προκειμένου να παραμείνει στην Ελλάδα;

Πηγή: Μακεδονικός Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια: