Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Μέτωπο των Σοσιαλιστών κατά του γαλλογερμανικού άξονα: «Μέρκελ και Σαρκοζί βυθίζουν την Ευρώπη»


άρθρο του Παναγιώτη Γκρουμούτη

Για την ανάγκη αλλαγών  των υφιστάμενων συμφωνιών στις οποίες έχουν οδηγήσει την Ευρώπη ο Νικολά Σαρκοζί και η Άγκελα Μέρκελ μίλησε για ακόμη μια φορά ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γαλλίας για την προεδρία της Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ.

Αυτή τη φορά όμως εκτός Γαλλίας, καθώς βρέθηκε  στην Ρώμη, όπου συναντήθηκε με τον Ιταλό Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο αλλά και με τον γραμματέα του προοδευτικού Δημοκρατικού Κόμματος Πιερλουίτζι Μπερσάνι. Κι αυτή η συνάντηση ενδέχεται να είναι η πρώτη μιας σειράς συναντήσεων του κυρίου Ολάντ, ο οποίος δείχνει να θέλει να τεθεί επικεφαλής μιας ομάδας, ενός «μετώπου» όπως το ονόμασε, σοσιαλιστικών κομμάτων και ιστορικών προσωπικοτήτων που θα προσπαθήσουν να «σώσουν» την Ευρώπη από τη λαίλαπα των επιλογών του σημερινού Γάλλου Προέδρου και της Γερμανίας Καγκελάριου.

«Χρειάζεται ένα  σύμφωνο που να ξεκινήσει από τον πυρήνα των Γάλλων σοσιαλιστών, των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών και των Ιταλών Δημοκρατικών , από τις χώρες δηλαδή όπου θα διεξαχθούν σύντομα εκλογές. Ένα σύμφωνο και μια πλατφόρμα που να επεκταθεί σε όλα τα προοδευτικά και σοσιαλιστικά κόμματα της Ευρώπης, για να αλλάξει πορεία η Γηραιά Ήπειρος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κύριος Ολάντ, αμέσως μετά το πέρας της συνάντησής του με τον κύριο Μπερσάνι.

Και μπορεί ο μεσιέ  Ολάντ να μην έχει ξεκαθαρίσει  το προφίλ μιας τέτοιας κίνησης, ενός τέτοιου «μετώπου», σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των γαλλικών εφημερίδων όμως κύριος στόχος της κίνησης αυτής είναι να επιτευχθεί μια ουσιαστική αλλαγή γραμμής σε σχέση με τα όσα αποφάσισαν έως τώρα ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. Να ανατραπούν ει δυνατόν!

Ο ίδιος ο Ολάντ δεν έκρυψε ποτέ τους στόχους του: δήλωσε από την αρχή πως αν εκλεγεί, θα ζητήσει «την αναθεώρηση όσων αποφασίσθηκαν στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε η συμφωνία αυτή να βελτιωθεί, να είναι πιο ολοκληρωμένη, για να καταπολεμηθεί η κερδοσκοπία και για να ενισχυθούν οι αναγκαίες προοπτικές ανάπτυξης».

Για να προσθέσει  πως «η Ευρώπη δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο στον έλεγχο των προϋπολογισμών, αξίζει κάτι καλύτερο».

Από την πλευρά του  ο Γραμματέας του ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος Πιερλουίτζι Μπερσάνι δήλωσε ότι «η Ιταλία δεν θα βουλιάξει την Ευρώπη, αλλά η Μέρκελ και ο Σαρκοζί δεν πρέπει να βουλιάζουν όλους τους υπόλοιπους».

Και διευκρίνισε  πως αυτό είναι που απασχολεί  κάθε νοήμονα άνθρωπος, προφανώς απασχολεί  ήδη πολλούς ακόμα και στην εσωτερική πολιτική σκηνή της  Γερμανίας, συνεπώς, δεν αποκλείει να «γεννηθεί» ένα είδος μετώπου κατά του γαλλογερμανικού άξονα, κάτι που αποτελεί τον απόλυτο εφιάλτη για Μέρκελ και Σαρκοζί!

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: