Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

«Θρίλερ» η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών


Αποφάσεις: Καθυστερεί το χρονοδιάγραμμα, προβληματισμός για το πλειοψηφικό «πακέτο» των ΟΛΠ - ΟΛΘ αλλά και για τη διαδικασία


Η σημερινή αξία του 75% του ΟΛΠ [OLPr.AT] Σχετικά άρθρα αποτιμάται στα 250 εκατ. ευρώ.

Σε επιχειρηματικό «θρίλερ» εξελίσσεται η υπόθεση αποκρατικοποίησης των Οργανισμού Λιμένος Πειραιά Α.Ε. και του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε.

Μεγάλοι όμιλοι εταιρειών από το εξωτερικό παραμένουν «ζεστοί», παρ' όλο που η καθυστέρηση, που έχει παρουσιαστεί στην προβλεπόμενη πώληση, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, του 23% των μετοχών, από το 74% που κατέχει περίπου στα δύο λιμάνια το Δημόσιο, είναι μεγάλη.

Ωστόσο, παρά τις καθυστερήσεις στο χρονοδιάγραμμα, που αρχικά προέβλεπε την πώληση των μετοχών έως το τέλος του 2011 και τώρα έχει μετατεθεί για το δεύτερο τρίμηνο του 2012, αυτό που «καίει», ουσιαστικά, είναι το πλειοψηφικό πακέτο των δύο εταιρειών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», οι ενδιαφερόμενοι «καραδοκούν» για την τελική απόφαση που θα λάβει το ταμείο μετά την ολοκλήρωση της σχετικής μελέτης, για το υπόλοιπο ποσοστό που θα κατέχει το Δημόσιο. Οπως επισημαίνουν κύκλοι της αγοράς στη «Ν», σε περίπτωση που αποφασισθεί να διατεθεί το πλειοψηφικό πακέτο, έστω και σε δύο φάσεις, το τίμημα που θα είναι διατεθειμένοι να καταβάλουν οι υποψήφιοι επενδυτές θα είναι αναλογικά πολύ μεγαλύτερο από αυτό που θα καταβάλουν για το 23% και μόνο.

Η αφορμή

Αφορμή για την αλλαγή στάσης των υποψήφιων επενδυτών αποτέλεσε η προσεκτική ανάγνωση της αιτιολογικής έκθεσης του Μεσοπρόθεσμου.

Σε αυτό προβλέπεται ότι, σε πρώτη φάση, θα πουληθούν το 23,1% και 23,3% αντίστοιχα και, στη συνέχεια, «προγραμματίζεται περαιτέρω πώληση μετοχών των λιμανιών ή δικαιωμάτων εκμετάλλευσης σε θυγατρικές το 1ο τρίμηνο του 2012, με την είσοδο στρατηγικών επενδυτών».

Πηγή: Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια: