Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

«Έλληνες και Φοίνικες στα σταυροδρόμια της Μεσογείου» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Tην Τρίτη 20 Δεκεμβρίου, στις 19.00, τo Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης εγκαινιάζει μια ξεχωριστή περιοδική έκθεση με τίτλο «Έλληνες και Φοίνικες στα σταυροδρόμια της Μεσογείου», η οποία θα διαρκέσει έως τις 20 Ιουνίου 2012.

Η έκθεση η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτιστικής δράσης του Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού «Θεσσαλονίκη: Σταυροδρόμι Πολιτισμών» φιλοδοξεί να παρουσιάσει τις σχέσεις Ελλήνων - Φοινίκων κατά την αρχαιότητα, να αναδείξει τις πολιτισμικές αλληλοεπιδράσεις ανάμεσα στους δύο λαούς και να δώσει την ευκαιρία στο ελληνικό κοινό να γνωρίσει έναν από τους σημαντικότερους πολιτισμούς της Ανατολής.


Θα εκτεθούν αντικείμενα που προέρχονται από το Μουσείο του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού, από τέσσερα ελληνικά μουσεία, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Δελφών και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και οκτώ Εφορείες Αρχαιοτήτων.

Η έκθεση του αρθρώνεται σε δύο παράλληλους άξονες αφήγησης. Ο ένας από αυτούς θα ακολουθεί τη χρονολογική εξέλιξη των σχέσεων Ελλήνων – Φοινίκων από τις απαρχές τους, κατά τη Μέση και Ύστερη εποχή του Χαλκού, μέχρι την κατάλυση των πόλεων της Φοινίκης από τον Μ. Αλέξανδρο και τον εξελληνισμό της ανατολής.

Ο δεύτερος άξονας θα παρουσιάσει τους τομείς στους οποίους ο ελληνικός και ο φοινικικός πολιτισμός επέδρασαν ο ένας στον άλλο. Σε αυτή την αφήγηση θα παρεμβάλλονται ειδικές θεματικές ενότητες, οι οποίες θα αναδεικνύουν με απλό και ελκυστικό τρόπο ιδιαίτερα θέματα που άπτονται των σχέσεων των δύο πολιτισμών.


Η έκθεση θα συνοδεύεται από επιστημονικό κατάλογο, ο οποίος θα κυκλοφορήσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Επίσης στο πλαίσιο της έκθεσης το ΑΜΘ έχει προγραμματίσει για την άνοιξη του 2012 επιστημονική ημερίδα, στην οποία ειδικοί ερευνητές θα παρουσιάσουν ανακοινώσεις σχετικά με τις σχέσεις και τις αλληλεπιδράσεις του ελληνικού πολιτισμού με τον φοινικικό.

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: