Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Μιχάλης Σαρρής: Από τον απόηχο ενός σκανδάλου με ανηλίκους στην προεδρία μίας τράπεζας

Ποιος είναι ο κατά πολλούς καλύτερος οικονομολόγος της Κύπρου, πως βρέθηκε μπλεγμένος σε σοβαρές κατηγορίες στα Κατεχόμενα, γιατί δεν πήγε να δικαστεί και πως βρέθηκε στην προεδρία της Marfin Laiki...

Στις 14 Οκτωβρίου, η κυπριακή κοινωνία συγκλονίστηκε από μια πραγματικά περίεργη  είδηση. Ο Μιχάλης Σαρρής, πρώην υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του Τάσου Παπαδόπουλου, ο οποίος  από την 1η Ιανουαρίου 2012 θα είναι  πρόεδρος της τράπεζας Marfin Laiki, είχε συλληφθεί από την αστυνομία των Τουρκοκυπρίων στα κατεχόμενα.

Ο πρώην υπουργός, σεβαστό πρόσωπο του οικονομικού κατεστημένου, είχε συλληφθεί- και με βάσει την αστυνομία- βρέθηκε γυμνός  μαζί με 17χρονο  ηλεκτρολόγο, Μεχμέτ  Καχραμάν (φωτογραφία) ,  έποικο  στα κατεχόμενα, που κατάγονταν από το Hattay της νότιας Τουρκίας.
Κατά τις πληροφορίες, η έφοδος της τουρκοκυπριακής αστυνομίας είχε διαταχθεί μετά από καταγγελίες ότι στο σπίτι αυτό γίνονταν «ανάρμοστες» συναντήσεις  ανηλίκων με εύπορους ηλικιωμένους.

Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός, μόλις ξεπέρασε το σοκ από την έφοδο, ισχυρίστηκε ότι βρέθηκε στο σπίτι για μασάζ, δικαιολογώντας το γεγονός ότι συνελήφθηκε  γυμνός, ενώ και ο φερόμενος μασέρ ήταν επίσης χωρίς ρούχα, κατά την ίδια πληροφόρηση. Επίσης ανεξήγητο παρέμεινε, το πώς ένα χαρτονόμισμα των 20 ευρώ βρέθηκε στα ρούχα του νεαρού Τούρκου, ο οποίος δεν μπορούσε θεωρητικά να έχει πρόσβαση.

Κατά την  έφοδο  βρέθηκε, ντυμένος, ο 14χρονος Ο.D. ο οποίος οδηγήθηκε στα δικαστήρια ανηλίκων, ενώ διώκεται  και ο  τουρκοκύπριος ιδιοκτήτης του σπιτιού Μαχμούτ Μπασαρίρ,  υπάλληλος στις οικογενειακές επιχειρήσεις του πρώην  υπουργού. Το όλο θέμα συγκλόνισε βέβαια την Κυπριακή κοινωνία, αλλά απασχόλησε και τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης. 'Έγινε μάλιστα αντικείμενοι εκτεταμένου ρεπορτάζ, στο Πρώτο Θέμα, της 23ης Οκτωβρίου, με πρωτοσέλιδο τίτλο. «Gay Εξπρές του Μεσονυκτίου στα Κατεχόμενα».
 
Ο  Σαρρής επισκέφθηκε το σπίτι στα κατεχόμενα επειδή ο 17χρονος ως έποικος από την Τουρκία  δεν είχε έγγραφα της Κυπριακής Δημοκρατίας και συνεπώς το δικαίωμα να επισκέπτεται τις  ελεύθερες περιοχές. Το «σπίτι με τις τρελές», όπως έλεγαν οι κυπριακοί ψίθυροι,  βρίσκεται στην  οδό Ρεσαντιγιέ 56 (στην φωτογραφία), στην παλιά πόλη της κατεχόμενης Λευκωσίας και οι γείτονες σύμφωνα με δημοσιεύματα έβλεπαν αυτοκίνητα με πινακίδες της ελεύθερης Κύπρου έξω από σπίτι. Επίσης κυκλοφόρησαν φήμες στη γειτονιά  ότι  το σπίτι χρησίμευε και ως στούντιο για  ταινίες πορνογραφικού περιεχομένου.

Οι συλληφθέντες κρατήθηκαν τρείς μέρες στην ψευδοαστυνομία  των κατεχόμενων και μετά ορίστηκε δικάσιμος και  αφέθηκαν ελεύθεροι με καταβολή εγγύησης 46.000 ευρώ (120.000 λίρες Τουρκίας). Ο Μ. Σαρρής αρνήθηκε να επιστρέψει στα κατεχόμενα για να δικαστεί , επειδή δεν πίστευε ότι θα είχε δίκαιη δίκη. Όπως  τόνισε σε δήλωσή του, «μετά από τη σύμφωνη γνώμη έγκριτων νομικών» αποφάσισε να μην πάει στα κατεχόμενα να δικαστεί. Άλλωστε, μια σημαντική διαφορά είναι ότι ενώ στα κατεχόμενα η ομοφυλοφιλία για την οποία κατηγορήθηκε θεωρείται ποινικό αδίκημα στην Κυπριακή Δημοκρατία δεν διώκεται.

Η υπόθεση προκάλεσε την αμήχανη σιωπή  στην ελεύθερη Κύπρο αλλά και την οργή οργανώσεων ομοφυλοφίλων, λεσβιών και τρανσέξουαλ  με τα αρχικά YKP στα κατεχόμενα.  Με έντονες ανακοινώσεις ζήτησαν να καταργηθεί ο παλιός νόμος σύμφωνα με τον οποίο η ομοφυλοφιλία είναι ποινικό αδίκημα. Σε κανένα ευρωπαϊκό κράτος, δεν ισχύουν παρόμοιες διατάξεις,  επισημαίνουν οι εκπρόσωποι των οργανώσεων αυτών  που απορρίπτουν την εκδοχή της αστυνομίας  ότι έχει τεθεί και ζήτημα πληρωμής του ανηλίκου. Ανάλογες παραστάσεις εκδηλώθηκαν  και από την διεθνή οργάνωση Gay και Λεσβιών, ILGA Europe, που ζήτησε  την κατάργηση «του αναχρονιστικού νόμου που έμεινε στην Κύπρο από την εποχή της αποικιοκρατίας»!

Ποιος είναι όμως ο άνθρωπος που σε μερικές ημέρες αναλαμβάνει τις τύχες της Marfin Laiki τράπεζας της Κύπρου; O Μιχάλης Σαρρής όταν ολοκληρώθηκε η υπουργική θητεία του είχε εκλεγεί στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου (δηλαδή της ανταγωνίστριας της Marfin) και επρόκειτο να γίνει πρόεδρος της  μεγάλης κυπριακής Τράπεζας. Κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, όμως, η πλειοψηφία του ΔΣ άλλαξε γνώμη και προτίμησε  τον σημερινό πρόεδρο Α. Αριστοδήμου.

Ο κ. Αριστοδήμου έχει εντελώς διαφορετικό προφίλ από τον κ. Σαρρή. Είναι αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας που ίδρυσε  την κατασκευαστική εταιρεία Aristo Developers, οικογενειάρχης παντρεμένος με  προσφυγοπούλα  που κατάγεται από την κατεχόμενη Κερύνεια και πιστός χριστιανός καθώς ήταν στενός συγγενής και έμπιστος του μακαριστού αρχιεπίσκοπου Κύπρου.

Πάντως σε λίγες εβδομάδες  το όνειρο  του κ. Σαρρή να γίνει πρόεδρος τράπεζας γίνεται πραγματικότητα και αποδεικνύεται ότι η κυπριακή κοινωνία έχει μεγάλη ανοχή στα σκάνδαλα. Η μόνη αλλαγή που έφερε το σκάνδαλο, όπως έλεγαν μάλλον κακόβουλα, ορισμένοι κύκλοι στην Λευκωσία, ίσως να είναι ότι ο κ. Σαρρής, από υπέρμαχος της επανένωσης της Κύπρου, τώρα θα σταματήσει να υποστηρίζει τη θέση αυτή. Για τον απλό λόγο ότι οι δικαστικές εκκρεμότητες στο ψευδοκράτος θα απασχολήσουν αναγκαστικά την Κυπριακή Δημοκρατία.

Joffrey Postman

Πηγή: NewPost

Δεν υπάρχουν σχόλια: