Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Αυστραλία: Αμετάβλητη η πολιτική του Εργατικού Κόμματος για το Κυπριακό και το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ


Η πολιτική του Εργατικού Κόμματος Αυστραλίας για το Κυπριακό παραμένει αμετάβλητη.Το 46ο Εθνικό Συνέδριο του κόμματος που ολοκληρώθηκε στο Σίδνεϊ την Κυριακή ενέκρινε ομόφωνα πρόταση του ομογενούς ομοσπονδιακού βουλευτή, Στιβ Γεωργανά, με την οποία το Εργατικό κόμμα παραμένει με προσήλωση στη θέση του για βιώσιμη και δίκαιη λύση του Κυπριακού, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Την πρόταση του κ. Γεωργανά στήριξε η βουλευτής και πρώην πρόεδρος της Βουλής της Νέας Νότιας Ουαλίας κ. Φάτζιο και δευτέρωσε ανεπιφύλακτα στην αγόρευσή του ο υπουργός Εξωτερικών Κέβιν Ραντ, ο οποίος φιλοδοξεί στις αρχές του επόμενου έτους να επισκεφθεί την Κύπρο.

Στο συνέδριο του Εργατικού Κόμματος δεν υπήρξε πρόταση για αλλαγή της πολιτικής της παράταξης στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ και έτσι παραμένει και αυτή αμετάβλητη. Η χώρα αναγνωρίζεται ως FYROM.

Οι κυριότερες αποφάσεις του συνεδρίου των Εργατικών είναι οι ακόλουθες:
*Η άρση της απαγόρευσης εξαγωγής ουρανίου στην Ινδία.
*Η νομιμοποίηση των γάμων των ομοφυλόφιλων αλλά στη Βουλή οι βουλευτές του κόμματος να ψηφίσουν κατά συνείδηση.
*Η αύξηση του αριθμού των προσφύγων που δέχεται η χώρα από 14.000 σε 20.000 ετησίως αλλά η αξιολόγησή τους να γίνεται εκτός Αυστραλίας και πιθανότατα στη Μαλαισία.

Η δημοσκόπηση Newspoll που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα The Australian δείχνει κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ αντιπολίτευσης και κυβέρνησης.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την δημοσκόπηση, αν γινόταν τώρα εκλογές ο Συνασπισμός Φιλελευθέρων-Εθνικών θα τις κέρδιζε άνετα.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, μετά την καταμέτρηση και των δεύτερων προτιμήσεων ο Συνασπισμός λαμβάνει 56% έναντι 44% του Εργατικού κόμματος, το οποίο αύξησε την δημοτικότητά του κατά τρεις μονάδες. Όσες έχασε και ο Συνασπισμός.

Η πρωθυπουργός, Τζούλια Γκίλαρντ, κερδίζει το 36% της προτίμησης των ερωτηθέντων ( σημείωσε άνοδο 2%) έναντι 33% του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τόνι 'Αμποτ, του οποίου η δημοτικότητα μειώθηκε 3% και έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδό της από τότε που ανέλαβε την ηγεσία των Φιλελευθέρων πριν δυο χρόνια.

Στο μεταξύ μερίδα του τύπου υποστηρίζει ότι η διαμάχη μεταξύ της πρωθυπουργού Τζούλιας Γκίλαρντ και του υπουργού Εξωτερικών, Κέβιν Ραντ, θα συνεχιστεί.

Την εκτίμησή τους αυτή την στηρίζουν στο γεγονός ότι η κα Γκίλαρντ κατά την ομιλία της στο συνέδριο του Εργατικού κόμματος, δεν μνημόνευσε καθόλου τα επιτεύγματα του κ. Ραντ ως πρωθυπουργού, κάτι που έκανε με πρώην Εργατικούς πρωθυπουργούς.

Υπενθυμίζεται πως η κ. Γκίλαρντ ανέτρεψε τον κ. Ραντ για να αναλάβει την πρωθυπουργία. Ο τελευταίος υποστήριξε πως "χάθηκε μια μοναδική ευκαιρία για να γίνουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο συνέδριο".

Ο κ. Ραντ αναχώρησε για το εξωτερικό και θα απουσιάσει από την Αυστραλία για ένα δεκαπενθήμερο. Θα επισκεφθεί Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική και Αμερική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: