Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός με 258 «ναι»

Με συντριπτική πλειοψηφία και τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ της ΝΔ και του ΛΑΟΣ εγκρίθηκε από τη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2012. Συγκεκριμένα σε σύνολο 299 βουλευτών, «ναι» ψήφισαν 258 και 41 «όχι».

Νωρίτερα, κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, υπογράμμισε ότι ο προϋπολογισμός του 2012 είναι δύσκολος, έχει φιλόδοξους στόχους και πρέπει να εκτελεστεί σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από πολλές αβεβαιότητες.

«Βρισκόμαστε σε μια ιστορική συγκυρία μεγίστης ευθύνης. Ελάχιστες γενιές ήρθαν αντιμέτωπες με τέτοιας κρισιμότητες προσκλήσεις», υπογράμμισε ο κ. Παπαδήμος κατά την ομιλία του στη συζήτηση για την κύρωση του προϋπολογισμού του 2012, επισημαίνοντας ότι οι περιστάσεις επιβάλλουν «να υπερβούμε τις δυνάμεις μας».

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε πως δεν υπάρχει η πολυτέλεια να μεμψιμοιρούμε, ούτε να συνεχίσουμε όπως είπε, την πρακτική των αλληκατηγοριών για το παρελθόν. «Η ιστορία δεν θα μας συγχωρήσει αν εγκαταλείψουμε τη μάχη για το μέλλον», σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι η επιτυχία είναι υπόθεσή όλων και υπερβαίνει τις διαχωριστικές γραμμές.

Ο κ. Παπαδήμος διαμήνυσε ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης και ξεκαθάρισε ότι η θέση μας στην Ευρώπη είναι αδιαπραγμάτευτη. «Δεν θα χάσουμε απερίσκεπτα το μεγαλύτερο μεταπολιτευτικό κεκτημένο, τη θέση μας στη Ευρωζώνη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δήλωσε επίσης αισιόδοξος ότι «ενωμένες και αλληλέγγυες οι χώρες της Ευρώπης θα ξεπεράσουν την κρίση», ενώ κάλεσε τα πολιτικά κόμματα να συμβάλουν στην εθνική προσπάθεια υπερψηφίζοντας τον προϋπολογισμό. «Η Ελλάδα μπορεί να έχει το μέλλον που της αξίζει. Μπορούμε και θα τα καταφέρουμε», κατέληξε.

Παπανδρέου: Αποτυχία των συντηρητικών κυβερνήσεων η σημερινή κατάσταση ευρωζώνη

Κατά την ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου άσκησε δριμεία κριτική στις συντηρητικές κυβερνήσεις της Ευρώπης, τονίζοντας ότι η σημερινή κατάσταση στην Ευρωζώνη αποτελεί αποτυχία τους.

«Αντί να σταματήσει την κερδοσκοπική επίθεση των αγορών, αντί να επιβάλει εποπτεία στους οίκους αξιολόγησης η συντηρητική Ευρώπη επέβαλε ένα πρόγραμμα λιτότητας σε κάθε κράτος μέλος», σημείωσε, υπενθυμίζοντας ότι εξαρχής οι Ευρωπαίοι ηγέτες αρνήθηκαν να παραδεχθούν ότι ήταν η κρίση ήταν γενικευμένη και συστημική.

«Ήταν βολικό για πολλούς να παρουσιάζουν το πρόβλημα ως ελληνικό», πρόσθεσε, ενώ υποστήριξε ότι η χώρα «έκανε και κάνει ένα άθλο». Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε τη στήριξή του στην κυβέρνηση του Λ. Παπαδήμου και δήλωσε διατεθειμένος να κάνει τα πάντα, όπως είπε, για να πετύχει η χώρα, «χωρίς να λογαριάζει καρέκλες».

Σαμαράς: Δεν δίνουμε συγχωροχάρτι στην προηγούμενη κυβέρνηση

Ως «ύψιστη προτεραιότητα» χαρακτήρισε την ανάπτυξη ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς κατά την ομιλία του στη Βουλή για την κύρωση του Προϋπολογισμού του 2012, θεωρώντας ότι «προέχει να τακτοποιηθεί το Ελληνικό χρέος το ταχύτερο», χαρακτηρίζοντας, παράλληλα, μεταβατικό τον χαρακτήρα της κυβέρνησης Παπαδήμου.

«Η προσδοκία για εκλογές λειτουργεί ως βαλβίδα ασφαλείας για να μην υπάρξει κοινωνική έκρηξη, ενώ αμέσως μετά την εξασφάλιση της βιωσιμότητας της χώρας, θα γίνουν οι εκλογές για να αποκατασταθεί η ομαλότητα της χώρας» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Η ΝΔ δεν είναι ούτε συμπολίτευση ούτε αντιπολίτευση είναι ο ρυθμιστικός παράγοντας των εξελίξεων, είπε ο κ. Σαμαράς. «Δεν δίνουμε συγχωροχάρτι στις αμαρτίες της προηγούμενης κυβέρνησης» επεσήμανε.

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι «πρέπει να υπάρξει πια απευθείας ενίσχυση της ρευστότητας (από την ΕΚΤ)» σημειώνοντας ότι πρέπει άμεσα να τακτοποιηθεί η βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους. «Ψηφίζουμε τον προϋπολογισμό γιατί δίνουμε προτεραιότητα στο να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Μας δικαιώνουν πρόσωπα μεγάλου κύρους στην Ευρώπη» είπε, επισημαίνοντας ότι πρέπει «να εξασφαλισθεί η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και των ασφαλιστικών ταμείων».

«Υποσχέθηκα να άρω τις μεγάλες αδικίες στους συνταξιούχους και τους πολυτέκνους. Η υπερφορολόγηση πρέπει να σταματήσει, θα ζητήσουμε μειώσεις φορολογικών συντελεστών» είπε μεταξύ άλλων.

«Να πάρουμε ξανά την χώρα και την μοίρα στα χέρια μας» ήταν το μήνυμα του κ. Σαμαρά.

Παπαρήγα:  Ο προϋπολογισμός δεν θα υλοποιηθεί

Τη βούληση του ΚΚΕ να παλέψει ώστε να αποτρέψει την υλοποίηση του προϋπολογισμού εξέφρασε η γενική γραμματέας της Κ.Ε. του κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, κατά την ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Ένα πράγμα είναι βέβαιο: και δεκακομματική να ήταν η κυβέρνηση, αυτός ο προϋπολογισμός δεν πρόκειται να υλοποιηθεί», τόνισε η κ. Παπαρήγα, προβλέποντας ότι η κρίση θα βαθύνει.

Καρατζαφέρης προς Παπαδήμο: Πρέπει να φέρετε το αεροσκάφος στην ευθεία

Τη στήριξή του στον Λουκά Παπαδήμο, τον οποίο κάλεσε να προσπαθήσει «το καλύτερο για τη χώρα», εξέφρασε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση για την κύρωση του προϋπολογισμού.

«Θα συναντήσετε δυσκολίες, γι' αυτό σας βάλαμε εκεί, για τα δύσκολα», τόνισε ο κ. Καρατζαφέρης και ζήτησε από τον Πρωθυπουργό «να φέρει το σκάφος στην ευθεία» για να δημιουργηθεί, όπως είπε ελπίδα στους πολίτες και να αποδείξουμε στην Ευρώπη ότι δεν είμαστε «τυχάρπαστοι, απατεώνες και τεμπέληδες».

Τσίπρας: Προϋπολογισμός άρνησης της πραγματικότητας

Για «προϋπολογισμό άρνησης της πραγματικότητας» έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «δογματική έμμονη στις συνταγές που μας οδήγησαν στην κοινωνική διάλυση και στη χρεοκοπία».

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση για την κύρωση του προϋπολογισμού, ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, επιρρίπτοντάς τους ότι έχουν αφήσει τη χώρα στην πιο βαθιά και παρατεταμένη ύφεση μεταπολεμικά.

Πηγή: NewPost

Δεν υπάρχουν σχόλια: