Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Γιώργος: «Αύριο πάω στον Παπούλια για κυβέρνηση συνεργασίας» - Συζητήσιμο το ποιος θα είναι επικεφαλής


Ξεκίνησε την ομιλία του ο Γιώργος Παπανδρεου.

Με επίθεση στην Νέα Δημοκρατία ξεκίνησε ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως φυγοπονεί.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν διπλασίασε αυτός το χρέος αλλά η ΝΔ. «Αυτά που ζούν οι πολίτες θέλουν καποιοι να τα ξεχάσουν», είπε ο κ. Παπανδρέου.

«Πληρώνουμε το λαϊκισμό. Μαζέυω επί 24 μήνες τα σπασμένα».

«Η συμφωνία της 26ης Οκτώβρη μας παρέχει ασφάλεια και σιγουριά που εγγυάται ότι θα έχουν πόρους για τη λετουργία του κράτους.
Μια συμφωνία που μας επιτρέπει να διαγράψουμε ένα πολύ μεγάλο μέρος του χρέους. Μας επιτρέπει να χτίσουμε την Ελλάδα της δημιουργίας.

Με τη συμφωνία αυτή δεμ υπάρχει κανένα πρόβλημα με τις καταθέσεις. Δεν υπάρχει πρόβλημα με τα ταμεία, αντιθέτως θα είναι πιο εύρωστα.

Δεν συνεπάγεται μείωση μισθών και συντάξεων, αντίθετα με όσα διαδίδονται. Μας δίνει την τελευταία ευκαιρία να ξαναχτίσουμε τη χώρα. Δεν μπορεί να πάει χαμένη τέτοια ευκαιρία.»

«Χαίρομαι για το καθοριστικό βήμα που έκανε η ΝΔ με τη δέσμευση ότι θα την υπερψηφίσει. Σήμερα χρειάζεται η ευρύτερη συνεργασία. Μια συνεργασία την οποία επιδιώκω εδώ και καιρό γιατί οι αλλαγές είναι ιστορικές. Όταν απέχουν τα κόμματα από τις ευθύνες του, όταν λοιδωρούν δίνουν το δικαίωμα σε σημαντικό μέρος του λαού να απέχει και να απορρίπτει. Να δίνουν το σύνθημα της παραίτησης και του μάταιου.

Χρησιμοποιούν τον πόνο για να σταματήσουν τις πιο αυτονόητες αλλαγες. Προκαλούν ανομία που οδηγεί στη βία και χτυπα τον πιο αθώο και αδύναμο και βοηθά τον ισχυρό. Επιτέλους να προστατεύσουμε τον πολίτη με τους κανόνες. Αλλιώς αδυνατίζουν οι θεσμοί και οι νόμοι.

Όταν τα κόμματα συνεργάζονται στέλνουν ενιαίο μήνυμα.

Πρέπει να περάσουμε από την Ελλάδα των ελλειμμάτων στην Ελλάδα των πλεονοασμάτων. Στην Ελλάδα του κύρους και της αξιοποιστιας. Που εκπληρώνει τις υποχρεώσεις για να προστατεύσει τα δικαιώματα της.

Το μέγεθος του εγχειρήματος ξεπερνά το μέγεθος του οποιουδήποτε κόμματος.»

«Τα δύο χρόνια το ΠΑΣΟΚ σήκωσε το σταυρο. Μια ευθύνη που δεν άνηκε στο ΠΑΣΟΚ. Χτυπηθήκαμε με κάθε κατεστημένο. Με την ελπίδα να μεταμορφώσουμε συνειδήσεις πρακτικες που μας είχαν πληγώσει ως Έλληνες.

Δεν αρκεί πλειοψηφία, αλλά ευρύτατη στήριξη, που μπορούσε να γίνει με δύο τρόπους. Ο ένας ήταν το δημοψήφισμα. Μια γνήσια λαϊκή επιλογή. Θεωρώ ότι θα ήταν σίγουρο το ναι.»

«Τι φοβόντουσαν όσοι δεν ήθελαν δημοψήφισμα; Το προνόμιο ότι θα εξέφραζαν τη βούληση του λαού. Ήταν μια απόφαση που θα έλεγε στις αγορές ότι υπάρχει και ο ελληνικός λαός που πρέπει να αποφασίσει.

Περισσεύει η υποκρισία. Πρέπει να πει και το G20 ότι ναι υπάρχουν οι αγορές αλλά υπάρχει και ο λαός.

Τώρα επέλεξαν κάποιοι να πουν ότι επλήγη το κύρος της χωρας από τις δικές μου πρωτοβουλίες. Δεν τους είδα να φωνάζουν όταν έβαζαν τα θεμέλεια της κρίσης. Κάποιοι από την αντιπολίτευση έκαναν μηδενιστική πολιτικοί. Αυτοί πόσο άλλαξαν το κράτος; Πόσους φίλους τους διόρισαν;

Κάποιοι παραιτούνταν. Δεν θυμάμαι να μίλησαν όταν κουμάντο έκαναν οι χορηγοί. Κάποιιο έκαναν μικροπολιτική. Μερικοί είναι δύσκολο να μιλάνε στους πολίτες.

Εμείς θέλουμε να γυρίσουμε σελίδα και να πάμε μπροστά. Όλη αυτή η αντιπαράθεση να πάρει ένα τελος. Στην πολιτική μου ζωή έκανα ένα βήμα μπροστά. Κάθε φορά άκουγα τα συχωριανά μου. Ότι είμαι ανεύθυνος, επικύνδινος. Πολλοί φοβήθηκαν με τις πρωτοβουλίες μου.

Όταν μίλησα για άμεση εκλογή προέδρου της ΕΕ μου έλεγαν ότι είμαι εκτός τόπου και χρόνου.

Όταν παλέψαμε για την ενταξη της Κύπρου λίγοι το πίστευσαν.

Όλα αυτά δεν ήταν τυχοδιωκτισμός. Αλλά απόφαση να σπάω τα μπού για το καλό του τόπου.

Όπως και σπάω ταμπού με το δημοψήφισμα. Κι ας φοβηθεί το πολιτικό κατεστημένο.

Είπα ότι είμαι αντιεξουσιαστής στην εξουσία. Με γνώμονο το δημοσιο συμφέρον και σπάω παραδόσεις για το καλό του τόπου.

Επεδίωξα πάντα συννενόηση για το καλό του τόπου. Ως κόμματα να ξεφύγουμε από τις κομματικές επιδιώξεις για το καλό της πατρίδας.

Ο κύριος Σαμαράς ζητά εκλογές και δέχεται μεταβατική κυβέρνηση για 6 εβδομάδες. Όμως όχι απλώς ισοδυναμούν με καταστροφή αλλά δεν θα έπρεπε να γίνουν για λόγους εθνικού συμφέροντος.

Όλα αυτά που πρέπει να κάνουμε με τις διαπραγματεύσεις θα ήταν στον αέρα. Δε θα μπορούσε καν να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του 2012.

Αν δεν γίνουν όλα αυτά μέσα τις επόμενες εβδομάδες δεν θα κερδίσουμε τη μείωση τον τόκων κατά 5 δισ. ευρώ, Ποιός θα πληρώσει αυτόυς τους τόκους; Οι έλληνες φορολογούμενοι.

Να στηρίξουμε διακομματικά. Να υπάρξει κυβέρνηση ισχυρή όχι με εκλογές. Να γίνουν μόλις ομαλοποιηθεί η κατασταση.

Διαβεβαιώνουμε ότι θα κάνουμε όλα όσα επρεπε.

Ο κ. Παπανδρεόυ είπε ότι προτείνει τα εξής βήματα:

Δηλώνουμε διακομματικά ότι το πακέτο θα στηριχθεί με κυβέρνηση συνεργασίας.

Η ψήφος εμπιστοσύνης θα είναι εντολή για να γίνουν όλες οι διεργασίες.

Διασφλαίζουμε την 6η δόση.

να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τρόικα για τη νέα δανειακή σύμβαση για να υπερψηφιστεί στη Βουλή με 180 ψήφους.

Πλαισιο για το PSI προκειμένου να μειωθεί το χρέος.


Ο πρωθυπουργός συνεχίζει:

Να τελειώνει η ανομία στη χώρα. Για πρώτη φορά απολύθηκαν δημόσιοι υπάλληλοι λόγω διαφθοράς. Αυτά και άλλα πολλά έκανε αυτή η κυβέρνηση.

Να αναρωτηθείτει: Πόσο αυτονόητα ήταν όλα αυτά για τη χώρα; Τολμήσαμε. Τόλμησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Τώρα όμως είναι η ώρα να συνεργαστούμε με αίσθημα εθνικής ευθύνης.

Μίλησα για συνεργασία προεκλογικά και συστράτευση μετεκλογικά δείχνοντας ότι το τελευταιο που με νοιάζει είναι η καρέκλα. Δε με ενδιαφέρει αν δεν ξαναεκλεγώ.

Έφτασε η ώρα να κάνουμε νέα προσπάθεια καλόπιστα και καλοπροαίρετα πάνω σε μια βάση εμπιστοσύνης. Δεν θα διστάσω να κάνω πίσω. Ποτέ δεν είδα την πολιτική ως επάγγελμα.

Ελπίζω να συμβολίσουν οι πράξεις μου μια διαφορετική κουλτούρα στην πολιτική. Ότι ναι και ο πολιτικός κοιτά πρώτα το συμφέρον του τόπου. Ότι η πολιτική δεν είναι κυνική. Υπάρχει πίστη, αξίες που ο καθένας κουβαλά. Αυτό που είναι δύναμη είναι να υπερασπίζεται τις αξίες.

Μπορούμε και θυσίες να κάνουμε για το καλό. Αν βοηθήσω στο να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι είναι πατριωτική ευθύνη να υπάρχει αλληλεγγύη και ότι αξίζει να μην εγκαταλείπουμε τη χώρα, αν μπορώ να πείσω ότι αντι να υπηρετήσουμε τη βία αλλά την αξία, τότε θα έχω κάνει την μεγαλύτερη προσφορά στον τόπο.

Παιχνίδια δεν παίζω. Το κόστος το πολιτικό το ανέλαβα. Η παράδοση της οικογένειας μου δεν θα μου επιτρέπεται τίποτα το διαφορετικό. Αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος πλούτος από τις βίλες και τα λεφτά. Αυτή η παραδοση με βοηθά να αποφασίζω.

Πρέπει αύριο να συνεχίζει να κυβερνιέται η χώρα. Ζητώ την ψήφο για να διασφαλιστεί η ομαλή πορεία του τόπου χωρίς να συρθούμε με εκλογές

Εχω επικοινωνήσει με τον Παπούλια για να προχωρήσω σε διαβουλεύσεις με όλα τα κόμματα για κυβέρνηση συνεργασίας.

Και να συμφωνησουμε από κοινό στόχους χρονοδιάγραμμα και πρόσωπα. Ακόμα και για τον επικεφαλής της κυβέρνησης.

Στόχος είναι να διασφαλιστεί η χώρα. Να μην υπάρχει κίνδυνος. Πρέπει να προωθηθούν οι αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου. Χρειάζεται νηφαλιότητα και όχι φρενίτιδα της προεκλογικής προετοιμασίας.


Πηγή: NewPost

Δεν υπάρχουν σχόλια: