Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Έρωτας...1500 ετών ανακαλύφθηκε σε ρωμαϊκό τάφο


Οι σκελετοί δύο εραστών που είχαν ταφεί κρατώντας ο ένας το χέρι του άλλου πριν από περίπου 1.500 χρόνια βρέθηκαν κατά τη διάρκεια ανασκαφών σε αρχαίο ρωμαϊκό παλάτι της ιταλικής πόλης Μούτινα, γνωστής σήμερα ως Μοδένα.

Τo μπρούτζινο δαχτυλίδι που ήρθε στο φως μαζί με τα οστά υποδεικνύει το γεγονός ότι το ζευγάρι ήταν παντρεμένο.

Η ανθρωπολόγος Βάνια Μιλάνι επεσήμανε: «Ήταν ένα εύρημα που μας προκάλεσε ιδιαίτερη συγκίνηση. Οι δύο σύντροφοι κείτονταν πλάι-πλάι, ο ένας κρατούσε το χέρι του άλλου και το σώμα της γυναίκας ήταν στραμμένο προς τον άνδρα.
Υποθέτουμε, μάλιστα, πως και το κεφάλι του άνδρα ήταν γυρισμένο προς τη γυναίκα την ώρα της κηδείας, παρόλο που το κρανίο μετακινήθηκε με το πέρασμα των ετών. Φαίνεται, λοιπόν, πως οι εραστές είχαν ταφεί κοιτώντας ο ένας στα μάτια τον άλλο, ως ένδειξη αιώνιας αγάπης.»


Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αρχαιολόγων, το ζευγάρι είχε φύγει από τη ζωή τον πέμπτο αιώνα μ.Χ., κατά τη διάρκεια της κατάρρευσης της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

Οι σκελετοί θα εκτεθούν σε μουσείο, που βρίσκεται κοντά στην πόλη, την επόμενη χρονιά.

Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεται στο φως τέτοιου είδους αρχαιολογικό εύρημα. Το 2007, ανακαλύφθηκαν, πάλι κοντά στη Μούτινα, τα οστά ζευγαριού που είχε ταφεί πριν από 5.000 χρόνια.

Πηγή: The insider

Δεν υπάρχουν σχόλια: