Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

«Ναι» του ΚΑΣ στην αποκατάσταση της παλαίστρας του Λυκείου του Αριστοτέλη


Υπέρ της μελέτης για την αποκατάσταση της παλαίστρας του Λυκείου του Αριστοτέλη τάχθηκε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.


Με το θέμα του μεγάλου αγωγού οθωμανικού υδραγωγείου, που διασχίζει τον χώρο μέσα και έξω από την παλαίστρα του Λυκείου Αριστοτέλη ασχολήθηκαν τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου(ΚΑΣ) προκειμένου να καταλήξουν στην απόφαση αφαίρεσης του.

Χτες εξάλλου, τα μέλη του ΚΑΣ γνωμοδότησαν θετικά ως προς τη μελέτη που αφορά στην αποκατάσταση και ανάταξη της παλαίστρας του Λυκείου, του βασικού κτιρίου των γυμνασίων στο οποίο προπονούνταν οι αθλητές της πάλης και αποτελούνταν από μια κεντρική χωμάτινη αυλή και γύρω της στοές και αίθουσες.

Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε η χρωματική διαβάθμιση του δαπέδου ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να διακρίνει τα κλειστά και ανοιχτά σημεία της παλαίστρας, δηλαδή την αυλή και τα δωμάτια, καθώς και η δημιουργία ενός ενιαίου χωμάτινου στρώματος, ώστε η παλαίστρα και ο περιβάλλον χώρος της να βρεθούν στο ίδιο επίπεδο.

Η ανακάλυψή του Λυκείου, το 1996 έκανε τον γύρο του κόσμου, τόσο για τη σημασία του ως ένα από τα πρώτα πανεπιστήμια στον κόσμο όσο και για το μέρος που αποκαλύφθηκε, στην καρδιά της Αθήνας.

Το Λύκειο του Αριστοτέλη, η Περιπατητική Σχολή του σταγειρίτη φιλόσοφου, από την ανακάλυψή της μέχρι σήμερα έχει περάσει από πολλές περιπέτειες, μελέτες και χορηγίες, οι οποίες εγκρίθηκαν και στην πορεία τροποποιήθηκαν.

Αν και το έργο έχει καθυστερήσει -πέρσι έλεγαν ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2011 ο χώρος θα έχει ανοίξει για τους επισκέπτες-, οι εργασίες που έχουν ήδη αρχίσει εκτιμώνται ότι θα ολοκληρωθούν στις αρχές του 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια: