Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Η 'Μικρή Μειοψηφία'


Είναι απολύτως δικαιολογημένο το έντονο ενδιαφέρον που δείχνει το ελληνικό ίντερνετ, τα διάφορα blog και τα παραδοσιακά ΜΜΕ της χώρας για τις χθεσινές εκνευρισμένες δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη και μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, εν μέσω αντικυβερνητικών συνθημάτων και πλήθους κόσμου.

Δεν είναι λίγο πράγμα ο Ανώτατος Άρχοντας της Χώρας να αποκαλείται ευθέως και δημοσίως ως κοινός 'Προδότης' και η Δημοκρατία μας δεν είναι συνηθισμένη να ακούει κάποια πράγματα χωρίς τους προβλεπόμενους κανόνες συντακτικού και γραμματικής -δόξα τω Θεώ, η ελληνική γλώσσα προσφέρει απλόχερα μύριους τρόπους να εκφράζονται εύσχημα ακόμα και οι πιο σκληρές κουβέντες-.

Δεν θεωρώ απαραίτητο να κάτσω και να αναλύσω περαιτέρω τη δήλωση του Προέδρου μας,
ούτε να τα βάλω με την ελληνική νομολογία, που αφορά την προσβολή εθνικών συμβόλων και θεσμών. Οι σχετικές διατάξεις άλλωστε είναι τόσο..δημοκρατικά σαφείς.

Αυτό που μού κέντρισε το ενδιαφέρον χθες δεν ήταν ούτε η λαϊκή αγανάκτηση που εκφράστηκε άμεσα και έντονα σε όλες σχεδόν τις πόλεις της χώρας, ούτε αυτή καθαυτή η απόφαση ματαίωσης των παρελάσεων εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας, η κακήν-κακώς φυγή των κατά τόπους επισήμων εκπροσώπων της ή τα δήθεν ..απορημένα (!) βλέμματα των λογής-λογής ημετέρων και πρωτοκλασάτων κομματικών στελεχών να κοιτάνε τον κόσμο αφ'υψηλού και από τα μπαλκόνια των δημοσίων κτηρίων.

Όλα αυτά που έγιναν χθες, μετά από όσα συμβαίνουν μήνες τώρα στους ελληνικούς δρόμους και στις πλατείες, τα είδα ως φυσικό επόμενο -και επομένως, δεν χρήζουν περαιτέρω σχολιασμού.
Το πράγμα φαινόταν. Η λαϊκή δυσαρέσκεια κάπου θα ξέσπαγε.

Κάρολος Παπούλιας, Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Θεσσαλονίκη, 28 Οκτωβρίου 2011

Αντιθέτως, το ενδιαφέρον μου εστιάζεται σε αυτό που ονοματίσθηκε χθες από τα επίσημα Προεδρικά χείλη ως 'Μικρή Μειοψηφία'. Και αυτός ο ασήμαντος και άχρωμος όρος, χθες -ανήμερα της εθνικής επετείου- φαντάζομαι πως θα συμφωνήσετε όλοι ότι έλαβε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα σημειολογική διάσταση.

Άλλωστε, όταν αυτό που αποκαλείται 'Μικρή Μειοψηφία' καταφέρνει ως εκ θαύματος και διώχνει όλους τους νομίμως εκπροσώπους της 'Μεγάλης Πλειοψηφίας' σε όλες τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, και στη συνέχεια επιβάλλει την πραγματοποίηση των παρελάσεων με τους δικούς της κανόνες με τους παρείσακτους να έχουν πάρει την άγουσα -αν μη τι άλλο, αυτή η 'Μικρή Μειοψηφία' που τα κατάφερε όλα αυτά εκ των ενόντων, κάπως θα πρέπει να καθορισθεί. Από κάποιους θα πρέπει να αποτελείται αυτή η ασήμαντη Μειοψηφία, που χθες επέβαλε αυτά που ήθελε σε όλη την Ελληνική Επικράτεια και μάλιστα ανήμερα της εθνικής επετείου.

Αυτή μου η απορία είναι καταδικασμένη να θεωρηθεί απλώς ρητορική.
Η χθεσινή 'Μικρή Μειοψηφία' στερείται εκπροσώπων Τύπου, στελεχών και ανθρώπων επιφορτισμένων να μιλήσουν στο κοινό και να αιτιολογήσουν τι και πώς συνέβη ό,τι συνέβη χθες.

Από την άλλη όμως, οι οργανωμένοι κομματικοί μηχανισμοί δεν θα μπορούσαν ποτέ να αφήσουν ασχολίαστα τα γεγονότα που όλοι μας βλέπαμε να εκτυλίσσονται χθες απ'άκρη σ'άκρη μέσα στα τείχη του Γκέτο μας.

Έτσι, ο ασφαλέστερος τρόπος για να συνειδητοποιήσουμε ποιά τέλος πάντων είναι αυτή η 'Μικρή Μειοψηφία' που όλως ..παρανόμως κατάφερε όσα έγιναν χθες, δεν είναι άλλος από τις επίσημες ανακοινώσεις των ελληνικών πολιτικών κομμάτων, που αναφέρονται σε αυτήν την μιαρή ομάδα ατόμων που προσβάλλουν θεσμούς, επετείους και προσωπικές υπολήψεις.

Ας αρχίσουμε λοιπόν :


Η χθεσινή 'Μικρή Μειοψηφία', εξ ορισμού δεν είναι δυνατόν να ανήκει στο κυβερνών ΠΑ.ΣΟ.Κ. Η καταδίκη της από την κυβέρνηση δεν αποτελεί ούτε έκπληξη, ούτε είδηση. Άλλωστε, να μην ξεχνάμε ότι το σύνθημα που πάλαι ποτε χρησιμοποίησε το συγκεκριμένο κόμμα για να χαϊδέψει αποτελεσματικά τους ψηφοφόρους του γενιές τώρα, δεν ήταν άλλο από το εμπνευσμένο "Ο Λαός στην Εξουσία". Οπότε, σίγουρα η χθεσινή 'Μικρή Μειοψηφία' δεν θα μπορούσε να κατατάσσεται σε αυτήν την τόσο τετιμημένη κατηγορία πολιτών..


Η Νέα Δημοκρατία από την πλευρά της, καταδίκασε και εκείνη τη χθεσινή 'Μικρή Μειοψηφία' , χωρίς βέβαια να παραλείψει να καταδικάσει και την κυβέρνηση αφ'ενός για την πολιτική της, αφ'ετέρου όμως επειδή ..άφησε αυτήν την 'Μικρή Μειοψηφία' να παρεκτραπεί (!). Πρόκειται για μια άκρως αντιφατική στάση, η οποία όμως εξηγείται πάρα πολύ εύκολα.

Είναι κοινό μυστικό ότι ο έλληνας ψηφοφόρος όταν θα έρθει η ώρα να αποφασίσει ποιός θα τον κυβερνήσει, ο κ. Σαμαράς λογικά θα αποδειχθεί ο πρώτος επιλαχών.. Και βέβαια, κανένας πολιτικός ή εκπρόσωπος εκάστοτε εξουσίας δεν θα ήθελε ποτέ να βρεθεί αντιμέτωπος με κάποια άλλη 'Μικρή Μειοψηφία' που θα χρησιμοποιεί την γνωστή σε όλους μας αγοραία δημοτική ελληνική γλώσσα, συνοδευόμενη με χειρονομίες που κάθε άλλο παρά ευχάριστες θα είναι. Συμπέρασμα : η 'Μικρή Μειοψηφία' σίγουρα δεν ανήκει στις τάξεις των ψηφοφόρων της σημερινής Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, μιας και καταδικάζεται τόσο ξεκάθαρα και από αυτήν..


Η ανακοίνωση του Κ.Κ.Ε. αποτέλεσε την μεγάλη έκπληξη. Το κόμμα που χρόνια τώρα ιδιοποιείται τους κάθε είδους παλλαϊκούς αγώνες, διεκδικεί το copyright των διαδηλώσεων, των πανώ και των συντεταγμένων σημαιών, χθες απεφάνθη ότι αυτή η 'Μικρή Μειοψηφία' δεν το αντιπροσωπεύει.

Προχώρησε ακόμα περισσότερο χαρακτηρίζοντάς την ως 'θύλακες που δεν εκφράζουν τα λαϊκά συμφέροντα', υπονοώντας εμμέσως πλην σαφώς ότι σκοτεινοί ακροδεξιοί εθνικιστικοί κύκλοι είναι αυτοί που στιγμάτισαν τη χθεσινή επέτειο. Από την άλλη, είναι σαφώς παρήγορο ότι η ανατροπή των καθιερωμένων κανόνων πραγματοποίησης των παρελάσεων στις ελληνικές πόλεις δεν έφεραν σοβιετικού τύπου παρελάσεις των πάλαι ποτε κομμουνιστικών παραδείσων -φευ! Έτσι, η 'Μικρή Μειοψηφία', τελικά δεν είναι κομμουνιστική και δεν τόλμησε να ιδιοποιηθεί κανένα κόκκινο copyright. Εκείνο ανήκει στον Περισσό. Δεν πειράζει, ας ανήκει εκεί.


Και ο ΛΑ.Ο.Σ. έμεινε πιστός στην χρόνια εσωτερική του αμφιταλάντευση : Από τη μία να αποτελεί στην πραγματικότητα ένα κόμμα μη-εξουσίας, ενώ από την άλλη να συμπεριφέρεται ως κόμμα που -για κάποιον αδιόρατο λόγο- θεωρεί τον εαυτό του ότι.. βρίσκεται στην εξουσία. Ανεκδιήγητες οι δηλώσεις των στελεχών του στο καθ'όλα μνημονιακό MEGA, οι οποίοι απορούσαν μετά βδελυγμίας γιατί η κυβέρνηση δεν .. επέβαλε την πραγματοποίηση των παρελάσεων και επέτρεψε στην αναιδή 'Μικρή Μειοψηφία' να διώξει τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, έως και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (!).

Επισήμως μάλιστα, κατηγοριοποίησε τους παρανόμως φωνασκούντες ως 'αριστεριστές που απεργάζονται ανατροπή του δημοκρατικού πολιτικού συστήματος'. Αδυνατώ να φανταστώ πόσο πιο προωθημένη θα ήταν η στάση του ΛΑ.Ο.Σ. εάν κατείχε έστω και μισό χαρτοφυλάκιο σε κυβέρνηση συνασπισμού υπό τις παρούσες συνθήκες.. Εν πάση περιπτώσει, ύστερα απ'αυτά, σίγουρα η 'Μικρή Μειοψηφία' δεν ανήκε στο ΛΑ.Ο.Σ. Κι όσο για τους αριστεριστές που είδε το επιτελείο του: ούτε μια κόκκινη σημαία δεν είδα σε κανένα βίντεο των χθεσινών παρελάσεων από οποιαδήποτε πόλη της χώρας.


Ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. συνέχισε να μην ..θέλει να οικειοποιηθεί ο,τιδήποτε θα τάραζε τα ήρεμα νερά του πολιτικού συστήματος. Ουδεμία έκπληξη: αμέτρητες άλλωστε είναι οι κατά καιρούς δηλώσεις του περί 'μη ανάμιξής του' σε οιοδήποτε επεισόδιο στο κέντρο της Αθήνας ή αλλού, απευθύνοντας μονότονα το ρητορικό ερώτημα : "Και αυτοί του ΣΥΡΙΖΑ είναι;".

Από την άλλη, αυτή τη φορά, επειδή το επιτελείο του κόμματος γνωρίζει πολύ καλά ότι ο μέσος ψηφοφόρος του δεν θα πήγαινε έτσι κι αλλιώς σε τέτοιου είδους παρέλαση, τήρησε προσεκτικές αποστάσεις χαρακτηρίζοντας τα χθεσινά γεγονότα ως 'αυθόρμητη λαϊκή αντίδραση', όχι όμως και ..δική του. Έτσι, η 'Μικρή Μειοψηφία' δεν είναι ..ΣΥΡΙΖΑϊκή. Άρα, αυτή τη φορά, για αυτήν την γνωστή ρητορική ερώτηση του τύπου : "Μα, κι αυτοί του ΣΥΡΙΖΑ είναι;", απάντηση υπάρχει. "Όχι, σύντροφοι! Δεν είναι! Να μην ανησυχείτε!"


Η Δημοκρατική Αριστερά καθ'όλη τη διάρκεια της βραχείας ζωής της, είναι γεγονός ότι μάς έχει συνηθίσει σε πολύ προσεκτικά συντεταγμένες διαπιστώσεις (βλ. ανακοινώσεις). Δεν αποτέλεσε έκπληξη ότι και αυτή τη φορά επέλεξε την ίδια ασφαλή οδό. "Τραυματίστηκε η δημόσια εικόνα της χώρας" απεφάνθη, κάτι το οποίο ουδένα εξέπληξε.

Εδώ και δύο χρόνια η εικόνα της χώρας τραυματίζεται καθημερινά, τόσο που το έχουμε πλέον συνηθίσει ακόμα κι εμείς, οι ίδιοι οι τρόφιμοι του Γκέτο. Εμμέσως πλην σαφώς όμως, κατά την Δημοκρατική Αριστερά, η 'Μικρή Μειοψηφία' που άλλαξε άρδην την παραδοσιακή έννοια και το ίδιο το ύφος των παρελάσεων στις εθνικές επετείους 'έβλαψε', 'διέσυρε' ή -πιο προσεκτικά-... 'τραυμάτισε', ἐκανε κάποιο κακό. Άρα, δεν ανήκει ούτε σε αυτό το πολιτικό κόμμα.


Η Δημοκρατική Συμμαχία βιώνει και αυτή την ίδια κρίση ταυτότητας, που βιώνει ο ΛΑ.Ο.Σ. χρόνια τώρα. Δεν έχει αποφασίσει ακόμα εάν αποτελεί κόμμα εξουσίας ή μη, εάν τελικά είναι κατά του μνημονίου ή μη, εάν διαφωνεί ή εν τέλει συμφωνεί με τους χειρισμούς της κυβέρνησης, εάν έχει να προτείνει κάποια εναλλακτική ή απλώς παρατηρεί και διαχειρίζεται την κατάσταση περισσότερο ακαδημαϊκά παρά πολιτικά.

Αυτή τη φορά επιστράτευσε ακόμα και τον Καβάφη, για να αποφύγει ακόμα μια φορά να αρθρώσει έναν κάποιο πολιτικό λόγο που θα δικαιολογούσε την ύπαρξή της. Και βέβαια, και αυτή καταδίκασε την 'Μικρή Μειοψηφία' που απλώς μάλλον.. είναι το κακό παιδί που χθες βρήκε την ευκαιρία 'να κάνει τα δικά του' και κατάφερε να 'εξευτελίσει τη χώρα'..

Τέλος, το "Άρμα Πολιτών" έκρινε ότι η 'Μικρή Μειοψηφία' δείχνει πως μάλλον το ανησύχησε, αφού ο Πρόεδρός του έκανε λόγο για 'προμήνυμα δυσάρεστων εξελίξεων'. Παράλληλα, είναι σαφές σε όλους ότι ούτε οι Αναρχικοί ούτε και οι οπαδοί της Χρυσής Αυγής δεν διεκδικούν την πατρότητα αυτής της 'Μικρής Μειοψηφίας', αφού σε άλλες ανάλογες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας τόσο οι μεν όσο και οι δε φροντίζουν να δίνουν το στίγμα τους σαφώς και εμφανώς.


Οπότε πλέον, τα ερωτήματα που τίθενται είναι απλά :

Ποιοί τελικά είναι αυτοί που αποτέλεσαν τη 'Μικρή Μειοψηφία', που όλοι ανεξαιρέτως απαξιώνουν;

Χθες, 28 Οκτωβρίου 2011, ποιός ήταν τελικά ο ιδεολογικός χώρος που κατάφερε να εκδιώξει τους εκπροσώπους της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας από τις εξέδρες των επισήμων;
Ποιά είναι η πολιτική δύναμη που επέβαλε την πραγματοποίηση των παρελάσεων, αλλάζοντας κυριολεκτικά 'στο δρόμο' τους κανόνες του Πρωτοκόλλου;

Πώς μεταφράζεται πολιτικά αυτό το πρωτοφανές που συνέβη χθες και που έκανε τον απλό κόσμο να αναπνεύσει κάπως πιο ελεύθερα μέσα σε αυτό το σύγχρονο Γκέτο που ονομάζεται Ελλάδα;

Κι αφού τελικά, Όλοι Αυτοί λένε ξεκάθαρα ότι
ούτε ανήκουν ούτε στηρίζουν,
ούτε καν Είναι αυτή η "Μικρή Μειοψηφία'..

..Μήπως τελικά αυτή η 'Μικρή Μειοψηφία'
είμαστε Όλοι Εμείς
-και δεν το έχουμε ακόμα καταλάβει;

Δεν υπάρχουν σχόλια: