Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Eξαφάνισαν τον Ηρακλή!


Ό,τι επιδίωκε εδώ και έναν χρόνο η ΕΠΟ, το πέτυχε σε λίγες ώρες μία επιτροπή διορισμένη από την κυβέρνηση. Την εξαφάνιση της ΠΑΕ Ηρακλής. Το αίτημα για χορήγηση μίας μικρής προθεσμίας για την κατάθεση των δικαιολογητικών απορρίφθηκε από την ΕΕΑ και ο Ηρακλής οδεύει προς την Δ’ εθνική.

Του Δημήτρη Βλάχου
vlachos@makthes.gr

Δεν μπορεί να το χωρέσει ανθρώπινος νους, αλλά είναι η σκληρή πραγματικότητα. Η ΠΑΕ Ηρακλής διαλύεται. Στον πόλεμο εναντίον του ποδοσφαιρικού κατεστημένου, οι κυανόλευκοι δεν είχαν κανέναν απολύτως σύμμαχο. Ούτε την ΕΠΟ ούτε τη Σούπερ Λίγκα, ούτε την πολιτεία. Όλοι στάθηκαν απέναντι στην ομάδα που βρέθηκε στο στόχαστρο του κυκλώματος των στημένων αγώνων.
Ο Ηρακλής χαλούσε την... πιάτσα και έπρεπε να αφανιστεί. Το κατάφεραν σε μία ημέρα. Από το βράδυ της Κυριακής κυκλοφορούσε η φήμη ότι η ΕΕΑ θα απέρριπτε το αίτημα της ΠΑΕ για νέα παράταση υποβολής των δικαιολογητικών και ας υπήρχαν δύο σοβαρά προβλήματα.

Το πρώτο ήταν η δικαστική μάχη που ήταν σε εκκρεμότητα και το δεύτερο ο έλεγχος της ΦΑΕ στα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας. Φαίνεται ότι η απόφαση είχε ήδη ληφθεί πολύ πριν κατατεθεί το αίτημα. Λίγο πριν από τις 2 μ.μ. έγινε γνωστό ότι το διοικητικό εφετείο απέρριψε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για το μπλοκάρισμα της συμμετοχής του Αστέρα Τρίπολης στο πρωτάθλημα (η κύρια εκδίκαση θα πραγματοποιηθεί στις 21 Νοεμβρίου, αλλά αυτό πλέον έχει ελάχιστη σημασία). Αυτό ήταν το πρώτο ισχυρό χτύπημα και ακολούθησε λίγες ώρες αργότερα το τελειωτικό, μιας και η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού "άναψε κόκκινο" στη συμμετοχή του Ηρακλή στις επαγγελματικές κατηγορίες.

Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της ΕΕΑ, η "Μακεδονία" επικοινώνησε με τον Ανδρέα Παντελή, θέλοντας να εκμαιεύσει τις σκέψεις και τις προθέσεις του για την επόμενη ημέρα. "Είναι ξεκάθαρο ότι όλοι μάς έχουν βάλει στο στόχαστρο. Τη μοναδική ομάδα που δεν εμπλέκεται στα στημένα, θέλουν να τη διαλύσουν. Εγώ είμαι πεισματάρης και ήρθα για να πετύχω.

Αν ο κόσμος το επιθυμεί, εγώ θα συνεχίσω. Έχω τις δυνατότητες και τη διάθεση να στηρίξω την ομάδα ακόμη και στην Δ' εθνική. Πιστεύω ότι ούτε ο κόσμος θα γυρίσει την πλάτη στην ομάδα", υποστήριξε ο Κύπριος, ο οποίος διερεύνησε και το ενδεχόμενο μετατροπής της ΠΑΕ σε ΤΑΠ και συμμετοχής στο πρωτάθλημα της τρίτης κατηγορίας. Η απόφαση της ΕΕΑ φαίνεται ότι μπλοκάρει και αυτήν την προσπάθεια, ωστόσο τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας, αφού ανάλογη διάθεση υπάρχει και από αρκετές ακόμη ΠΑΕ.

Kαι όμως έδωσε αλλού αναβολή!

Μία ακόμη απόδειξη ότι ο Ηρακλής έχει πλέον στοχοποιηθεί από τους πάντες ήταν η ανακοίνωση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού. Η ΠΑΕ είχε ζητήσει με επίσημο έγγραφο μία μικρή προθεσμία, αφού ακόμη δεν είχε εκδοθεί η απόφαση από το Διοικητικό Εφετείο, ενώ ακόμη δεν υπάρχει καταλογισμός από τον έλεγχο της ΦΑΕ που βρίσκεται σε εξέλιξη. Κύκλοι της ΕΕΑ διέδιδαν από προχθές ότι δεν μπορεί να δοθεί νέα προθεσμία στην κατάθεση των δικαιολογητικών από τις ΠΑΕ. "Όσοι δεν καταθέσουν πλήρη φάκελο, τελειώνουν.

Δεν υπάρχει περιθώριο για νέες αναβολές", έλεγαν. Η ίδια όμως η ΕΕΑ τους διέψευσε οικτρά και μάλιστα μέσω της επίσημης ανακοίνωσης που εξέδωσε χθες το απόγευμα. "Ανέβαλε για την επόμενη συνεδρίαση (3 Οκτωβρίου) τη λήψη απόφασης για τις ΠΑΕ Λάρισα και Διαγόρα. Έδωσε προθεσμία στον Ηλυσιακό, έως και την επόμενη συνεδρίαση της ΕΕΑ, για τη σύσταση ΤΑΠ ή ΠΑΕ", ανέφερε σε δύο από τις ουκ ολίγες αποφάσεις που έλαβε χθες.

Δεν υφίσταται αναγκαστική παραμονή στην κατηγορία

Παράλληλα με την προσπάθεια που θα γίνει για τη μετατροπή της ΠΑΕ σε ΤΑΠ, οι κυανόλευκοι μελετούν και τις προϋποθέσεις συμμετοχής στη Δ’ εθνική. Όπως προκύπτει, η φήμη περί αναγκαστικής παραμονής στη συγκεκριμένη κατηγορία για δύο χρόνια δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ο Απόλλων Καλαμαριάς έπαιξε δύο χρόνια στη Δ’, διότι την πρώτη χρονιά δεν κατάφερε βαθμολογικά να εξασφαλίσει την άνοδό του.

Η εκκαθάριση των χρεών, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για να αποκτήσει δικαίωμα ανόδου και δημιουργίας νέας ΠΑΕ, ολοκληρώθηκε πριν τη λήξη της αγωνιστικής περιόδου. Σύμφωνα με την άποψη των νομικών, τα χρέη του Ερασιτέχνη δεν αποτελούν εμπόδιο για τη συμμετοχή της ομάδας στο πρωτάθλημα της Δ’ εθνικής. “Δεν απαιτείται ΑΦΜ για να λάβεις μέρος στο περιφερειακό πρωτάθλημα. Εφόσον η ομάδα εξασφαλίσει την άνοδο, τότε θα δημιουργηθεί νέα ΠΑΕ, καθαρή από χρέη”, υποστήριξε στη “Μακεδονία” ο Νίκος Κυρκούδης, ο δικηγόρος που ασχολήθηκε με την υπόθεση του Απόλλωνα Καλαμαριάς.

Η προοπτική του CAS

Ο Γρηγόρης Ιωαννίδης υποστήριξε χθες ότι αν ο Ηρακλής ενεργοποιήσει εκ νέου την υπόθεση στο CAS, έχει σημαντικές ελπίδες δικαίωσης. Σ’ αυτή την περίπτωση δεν θα αγωνιστεί φέτος στη Σούπερ Λίγκα, αλλά την επόμενη περίοδο, έχοντας εισπράξει και μια γενναία αποζημίωση για διαφυγόντα κέρδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: