Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Ανακαλύφθηκε ναυάγιο-χρυσάφι στον Ατλαντικό


Ένα ναυάγιο που περιέχει 200 ​​τόνους ασημιού αξίας περίπου 180 εκ. ευρώ βρέθηκε στον Ατλαντικό, ανοιχτά της Ιρλανδίας. Σύμφωνα με το BBC πρόκειται για το πιο πλούσιο ναυάγιο που έχει ανακαλυφθεί ποτέ.

Το φορτηγό πλοίο Gairsoppa που βυθίστηκε από γερμανικό υποβρύχιο το 1941, ανακαλύφθηκε στο βάθος του Ωκεανού από την αμερικανική εξερευνητική εταιρεία Marine Odyssey.

Σύμφωνα με τους όρους συμβολαίου με την Βρετανία, η εταιρεία θα κρατήσει το 80% της αξίας του φορτίου.



Μόνο ένα άτομο από την 85μελές πλήρωμα του πλοίου επέζησε της επίθεσης που εξαπέλυσε με τορπίλη το γερμανικό υποβρύχιο. Το πλοίο με το πολύτιμο φορτίο του επέστρεφε στην Βρετανία από την Ινδία όταν ξέμεινε από καύσιμα και τελικά εντοπίσθηκε από το γερμανικό ναυτικό.

Το ναυάγιο του πλοίου εντοπίσθηκε το καλοκαίρι σε βάθος 4.700 μέτρων, 300 μίλια ανοιχτά των ιρλανδικών ακτών. Μόλις την περασμένη εβδομάδα επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για το Gairsoppa.


Ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας της Marine Odyssey, Άντριου Κρέιγκ, δήλωσε: "Πετύχαμε στην πρώτη φάση αυτού του έργου: τον εντοπισμό και την αναγνώριση του ναυαγίου. Τώρα εργαζόμαστε σκληρά για τον προγραμματισμό των εργασιών για τη φάση της ανάκτησης του φορτίου".

Το Gairsoppa βυθίστηκε κάθετα στον βυθό της θάλασσας ενώ τα αμπάρια του άνοιξαν από την πρόσκρουση. Οι εισικοί εκτιμούν ότι αυτό θα βοηθήσει την επιχείρηση ανάκτησης του φορτίου με τηλεχειριζόμενα ρομποτικά υποβρύχια.

Οι εργασίες ανάκτησης θα αρχίσουν το δεύτερο τρίμηνο του 2012.

Πηγή: The Insider

Δεν υπάρχουν σχόλια: