Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Μαγευτική διαδρομή στο φαράγγι με τις αρχαίες βραχογραφίες


Μια μεγάλη έκπληξη περίμενε τους επισκέπτες της 76ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Στο περίπτερο του νομού Σερρών παρουσιάζεται μια μοναδική δραστηριότητα της δημοτικής εταιρείας διαχείρισης του σπηλαίου της Αλιστράτης. Πρόκειται για τις αρχαίες βραχογραφίες με τα στρατεύματα των Περσών αλλά και άλλες προϊστορικές, που απεικονίζουν διάφορα ζώα.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τους υπευθύνους, περισσότερα από 20.000 άτομα περιηγήθηκαν με το τουριστικό τρενάκι στο φαράγγι του ποταμού Αγγίτη, όπου βρίσκεται το σπήλαιο και θαύμασαν τα μοναδικά έργα τέχνης πάνω σε βράχους.

«Η διαδρομή διαρκεί μία ώρα και οι επιβάτες του τρένου μπορούν να θαυμάσουν τις αρχαίες ή τις προϊστορικές βραχογραφίες που δημιουργήθηκαν τουλάχιστον πριν από 2.500 χρόνια.
Υπάρχουν χιλιάδες βραχογραφίες στην ευρύτερη περιοχή των Φιλίππων και της Αμφίπολης.

Οπως μας είπαν οι αρχαιολόγοι, πολλές απεικονίζουν τα στρατεύματα των Περσών ή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που διέρχονταν την περιοχή. Κάποιοι προσπαθούν να τις καταστρέψουν ή κάνουν τις δικιές τους βραχογραφίες, αλλά εμείς προσπαθούμε να τις συντηρήσουμε, ενάντια στη φθορά και τον χρόνο» τόνισε στην «Espresso» ο διευθυντής του σπηλαίου της Αλιστράτης, δρ Νικόλαος Καρτάλης.

«Οι χιλιάδες των επισκεπτών οι οποίοι πρoσέρχονται στο σπήλαιο της Αλιστράτης έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά το φαράγγι του ποταμού Αγγίτη σε μια διαδρομή 2,5 χιλιομέτρων. Το τρένο τούς προσφέρει όλες τις ανέσεις (σκέπαστρο, μουσική κ.ά.), ενώ πραγματοποιούνται δύο στάσεις» λέει ο δρ Καρτάλης. Για τις βραχογραφίες της περιοχής του Παγγαίου υπογράμμισε ότι έχουν γραφτεί ήδη δεκάδες επιστημονικά συγγράμματα που εξαίρουν τη σημαντικότητά τους.

ΝΙΚΟΣ ΜΟΣΧΟΒΟΣ

Πηγή: EspressoNews

Δεν υπάρχουν σχόλια: