Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Χαλκιδική: Το έργο που καρκινοβατεί


Τα συχνότερα ατυχήματα είναι μετωπικές και πλαγιομετωπικές συγκρούσεις που οφείλονται και στις αναστροφές

ΤΗΣ ΝΤΟΝΙΑΣ ΚΑΝΙΤΣΑΚΗ

Το συγκεκριμένο οδικό τμήμα αποτελεί τη μοναδική αρτηρία που οδηγεί στην Κασσάνδρα και εξυπηρετεί, κατά τους θερινούς μήνες, πέρα από τους 20.000 μόνιμους κατοίκους, περισσότερους από 600.000 τουρίστες.

Το καλοκαίρι οι καθημερινές διελεύσεις ανέρχονται σε 20.000 οχήματα, ενώ κατά τα Σαββατοκύριακα υπερβαίνουν τα 35.000 οχήματα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ουρές χιλιομέτρων που επιφέρουν καθυστερήσεις πολλών ωρών στους ταξιδιώτες. Είναι γνωστό ότι, κατά την επιστροφή της Κυριακής, η καθυστέρηση που δημιουργείται μόνον εξαιτίας του συγκεκριμένου οδικού τμήματος συχνά υπερβαίνει τη μισή ώρα.


Προσφυγές

Η υλοποίηση αυτού του σημαντικότατου οδικού έργου προσκρούει μέχρι σήμερα σε συνεχείς προσφυγές και δικαστικές αναβολές, που ορθώνουν διαδικαστικά εμπόδια και επιφέρουν μεγάλες καθυστερήσεις. Η τελευταία δικαστική αναβολή δόθηκε τον περασμένο Ιούνιο για τον προσεχή Δεκέμβριο. Συνέπεια της πρακτικής αυτής, η οποία εκπορεύεται από ιδιωτικά συμφέροντα, είναι οι κάτοικοι της Χαλκιδικής, της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας να πληρώνουν βαρύ φόρο αίματος, να χάνονται χιλιάδες ώρες εξαιτίας των καθυστερήσεων και εντέλει να υποβαθμίζεται η ανάπτυξη της Χαλκιδικής και του τουρισμού.

«Στην Ελλάδα φαίνεται ότι εξακολουθεί να υπάρχει η μαγική συνταγή που τοποθετεί το ιδιωτικό συμφέρον πάνω από εκείνο της κοινωνίας. Σε μια εποχή που θα έπρεπε να μελετάται και να προγραμματίζεται η κατασκευή της διαπλάτυνσης της ήδη συμφορημένης εθνικής οδού Θεσσαλονίκη - Νέα Μουδανιά, ο αγώνας δίνεται για το αυτονόητο.

Σε κάθε περίπτωση, η ''Εγνατία Οδός ΑΕ'', συναισθανόμενη την κοινωνική της ευθύνη, θα συνεχίσει την προσπάθεια για την υλοποίηση του έργου προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και της ανάπτυξης της περιοχής», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της «Εγνατία Οδός ΑΕ» (του φορέα που έχει αναλάβει να «τρέξει» το έργο), Τάσος Μουρατίδης.

Τα τροχαία

Το συγκεκριμένο τμήμα αποτελεί μια καρμανιόλα, όπου συμβαίνουν πολυάριθμα και σοβαρά τροχαία ατυχήματα. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του τμήματος Τροχαίας Νέων Μουδανιών, στα 5,5 εφιαλτικά χιλιόμετρα έχουν συμβεί κατά την τελευταία τριετία (2009 - 2011) 25 σοβαρά τροχαία, εκ των οποίων τα εννιά ήταν θανατηφόρα, ενώ σε πολλά υπήρξαν βαρείς τραυματισμοί.

Εντυπωσιακό είναι ότι κατά τους θερινούς μήνες συμβαίνουν κατά μέσο όρο τρία ατυχήματα υλικών ζημιών κάθε μέρα. Τα συχνότερα ατυχήματα είναι μετωπικές και πλαγιομετωπικές συγκρούσεις που οφείλονται στις παράνομες προσπεράσεις, στην υπερβολική ταχύτητα, στις αναστροφές και στις εγκάρσιες κινήσεις οχημάτων από παρόδιες εγκαταστάσεις.

Από το 2006

Η αναβάθμιση και διεύρυνση του οδικού τμήματος Ν. Μουδανιά – Ν. Ποτίδαια είχε αρχικώς συμπεριληφθεί σε εργολαβία το 2006. Ωστόσο, το τμήμα αυτό δεν υλοποιήθηκε λόγω αντίδρασης ορισμένων κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι έχουν καταθέσει αιτήσεις ακυρώσεως στο Συμβούλιο της Επικρατείας για όλες τις διοικητικές πράξεις που έχουν εκδοθεί (περιβαλλοντικοί όροι, κήρυξη απαλλοτρίωσης).

Σήμερα ο δρόμος διαθέτει μόνο μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, που κρίνεται παντελώς ανεπαρκής για την εξυπηρέτηση του υψηλού όγκου της κυκλοφορίας. Η στενότητα της διατομής δεν επιτρέπει την κατασκευή κεντρικής διαχωριστικής νησίδας και στηθαίου, ώστε να αποτραπούν οι παράνομες προσπεράσεις και οι μετωπικές συγκρούσεις.

Εξαιτίας των πολυάριθμων παρόδιων εμπορικών και τουριστικών δραστηριοτήτων και της έλλειψης ξεχωριστού παράπλευρου δικτύου εξυπηρέτησης, γίνονται διαρκώς επικίνδυνοι και παράνομοι κυκλοφοριακοί ελιγμοί. Εξαιτίας των παρόδιων δραστηριοτήτων υπάρχουν, πλευρικά της οδού, πολλά σταθερά εμπόδια, που δημιουργούν μεγάλους κινδύνους σε περίπτωση εκτροπής διερχόμενου οχήματος.

Κατά τους θερινούς μήνες, επισκέπτες και τουρίστες κινούνται πεζή κατά μήκος ή εγκάρσια της οδού, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλειά τους. Υπάρχει παντελής αδυναμία εξυπηρέτησης έκτακτων περιστατικών, κίνησης ασθενοφόρων, οχημάτων πυρόσβεσης κ.λπ., κατά τις ώρες αιχμής.

Υπάρχει ασυνέχεια με το αμέσως προηγούμενο οδικό τμήμα, που έχει αναβαθμιστεί με διατομή αυτοκινητόδρομου, ενώ ήδη υλοποιείται η αναβάθμιση και του επόμενου τμήματος από τη Ν. Ποτίδαια μέχρι την Κασσανδρεία, με διατομή δύο λωρίδων ανά κατεύθυνση με κεντρικό διαχωριστικό στηθαίο.

Το έργο

Η «Εγνατία Οδός ΑΕ» έχει έτοιμη τη μελέτη αναβάθμισης του οδικού τμήματος και καταβάλλει κάθε προσπάθεια, ώστε το έργο να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και εν συνεχεία να δημοπρατηθεί. Το έργο περιλαμβάνει διεύρυνση του πλάτους του οδοστρώματος, ώστε να εξυπηρετεί δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση, κατασκευή κεντρικής νησίδας με στηθαία, για να διαχωρίζονται οι δύο κλάδοι κυκλοφορίας, μετατροπή του τμήματος σε κλειστή οδό, ώστε να αποτραπούν οι επικίνδυνοι κυκλοφοριακοί ελιγμοί εισόδου - εξόδου και αναστροφής, κατασκευή των κατάλληλων υποδομών για τη διευκόλυνση της επικοινωνίας και εξυπηρέτησης των παρόδιων δραστηριοτήτων (παράπλευρο δίκτυο μήκους 12 χλμ., διαβάσεις πεζών), βελτίωση υφιστάμενων τοπικών οδών για την εξυπηρέτηση των κατοίκων της περιοχής.

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: