Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Θεσσαλονίκη: Στα άδυτα της γεωργιανής μαφίας


Οταν ο «Λάσα», ένα από τα πρωτοπαλίκαρα του επονομαζόμενου «παππού Χασάν», βρήκε καταφύγιο στη Θεσσαλονίκη, αλλά κατάφερε να ξεγλιστρήσει κάτω από τη μύτη των Ελλήνων αστυνομικών, ξεκίνησε και η αντίστροφη μέτρηση για το «ξήλωμα» μιας από τις πιο καλά οργανωμένες ομάδες Γεωργιανών που δρουν στην Ελλάδα. Το Μάρτιο του 2010 η ΕΛΑΣ διέψευδε τους ισχυρισμούς των ισπανικών αρχών, που έκαναν λόγο για έλλειψη συνεργασίας και αδράνεια των Ελλήνων αστυνομικών, αλλά 18 μήνες αργότερα με τις δικές της έρευνες επιβεβαίωνε ότι δικαίως οι ρωσικές αρχές χαρακτηρίζουν τη χώρα μας ως «το θέρετρο των αφεντικών της μαφίας».

Πίσω από τη γιγαντιαία επιχείρηση που στήθηκε στις αρχές της εβδομάδας και οδήγησε στη σύλληψη 28 ατόμων που κατηγορούνται για προστασία, εκβιασμούς, τοκογλυφία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, κρύβονται καλά κρυμμένα τα μυστικά των περιβόητων «κλεφτών του δικαίου» (Vor v Zakone), οι οποίοι τα τελευταία χρόνια διεκδικούν το μεγαλύτερο κομμάτι της «πίτας» στον άγριο κόσμο της νύχτας.

Οι πληροφορίες που είχαν φτάσει στις ισπανικές αρχές και στη συνέχεια διαβιβάστηκαν στην Ελληνική Αστυνομία ήταν συγκεκριμένες. Ο Λάσα Σουσχανασβίλι ή αλλιώς Λάσα Ρουστάβι, ο οποίος ανάμεσα στα μέλη της γεωργιανής μαφίας είναι γνωστός με το παρατσούκλι «το λίπος», έχει βρει καταφύγιο στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα στην ενημέρωση που υπήρξε δόθηκαν συγκεκριμένα στοιχεία και για τους «συνεργάτες» του στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι του είχαν προσφέρει και πολυτελή διαμονή σε βίλα στα περίχωρα της πόλης.

Ο σύνδεσμος

Ο βασικός σύνδεσμος της γεωργιανής μαφίας στη Θεσσαλονίκη που διατηρούσε δεσμούς αίματος με την ομάδα του «παππού Χασάν» ήταν ο 37χρονος «Λιόβα ο Ελληνας», όπως ήταν γνωστός ανάμεσα στα μέλη του κυκλώματος. Ηταν ο άνθρωπος ο οποίος, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, βοήθησε τον «Λάσα» να κρυφτεί στην Ελλάδα τις ημέρες που οι ισπανικές αρχές είχαν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για την εξάρθρωση μίας συμμορίας που οδήγησε στη σύλληψη 80 ατόμων στην Αυστρία, τη Γερμανία, την Ελβετία, την Ιταλία και τη Γαλλία.

Το βάφτισμα

Οταν ο «Λιόβα ο Ελληνας» διαδέχτηκε στην κορυφή της πυραμίδας τον προηγούμενο αρχηγό με το παρατσούκλι «Ματβέ», ο οποίος σκοτώθηκε σε τροχαίο στη Ρωσία, οι περισσότεροι απορούσαν με τη συγκεκριμένη επιλογή. Οπως έλεγαν, δεν ήταν «μπαρουτοκαπνισμένος», δεν είχε ιδιαίτερο ποινικό παρελθόν και σε καμία περίπτωση δεν έδινε την εικόνα του σκληρού κακοποιού. «Ακόμη υπάρχει αυτή η απορία. Πώς ένας τόσο φαινομενικά ήπιος άνθρωπος κατάφερε να γίνει αρχηγός στη συγκεκριμένη ομάδα;», ανέφερε στον «ΑτΚ» αστυνομικός που παρακολουθεί τα τελευταία χρόνια τις κινήσεις της συγκεκριμένης ομάδας. «Ηταν άνθρωπος ήρεμος, με καθαρή σκέψη και μπορούσε να επιβάλλει την ''ειρήνη'' και να λύνει τις όποιες παρεξηγήσεις που συχνά πυκνά προέκυπταν. Το μυαλό του ήταν αυτό που τον βοήθησε», εξήγησε ένας από τους λίγους Ελληνες που κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του.

Ο μυστηριώδης θάνατος

Ο «Λιόβα» έχασε τη ζωή του ενώ κοιμόταν στο σπίτι στα τέλη του περασμένου Μαΐου. Αμέσως σήμανε συναγερμός στην «κοινότητα» και όλοι αρχικά πίστεψαν ότι πρόκειται για δολοφονία. Μάλιστα από την πρώτη στιγμή η οικογένεια υποπτευόταν ότι ο δικός της άνθρωπος «δηλητηριάστηκε» από τους αντιπάλους του και αμέσως διόρισε δικό της τεχνικό σύμβουλο ιατροδικαστή, καθώς δεν είχε εμπιστοσύνη στις ελληνικές αρχές. Η αρχική εκτίμηση για το θάνατο του 37χρονου ήταν ότι έχασε τη ζωή του συνεπεία αλκοολικής μυοκαρδιοπάθειας. Και από τις ιστολογικές εξετάσεις που ακολούθησαν δεν ανιχνεύτηκε κάποια άλλη ουσία στο σώμα του 37χρονου. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην κηδεία του βρέθηκαν περισσότερα από 5.000 άτομα (!) σύμφωνα με μαρτυρίες.

Η σουίτα και τα σπλάχνα...

«Οταν ήρθαν τα αποτελέσματα, μου είπαν ότι πρέπει να τα ανακοινώσω στους δικούς του ανθρώπους. Με οδήγησαν σε ένα ξενοδοχείο και, αφού περάσαμε σχεδόν από σωματικό έλεγχο που έκαναν κάποιοι ''καλωδιωμένοι'', μπήκαμε σε μία σουίτα. Εκεί βρίσκονταν κάποιοι κύριοι με κοστούμια και, ενώ εγώ τους εξηγούσα τα αποτελέσματα, κάποιοι άλλοι μετέφραζαν στα ρώσικα σ' αυτούς που δε μιλούσαν ελληνικά», περιέγραψε ο τεχνικός σύμβουλος. Μάλιστα η δυσπιστία ακόμη και μετά την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ήταν τέτοια που οδήγησε στον... τεμαχισμό των σπλάχνων του «Λιόβα». Μέρος των σπλάχνων παραδόθηκε στην οικογένεια, η οποία τα έστειλε στη Ρωσία για νέες ιστολογικές εξετάσεις, οι οποίες και αυτές ήταν καθαρές.

Η διαδοχή

Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης αναφέρουν ότι μετά το θάνατο του «Λιόβα» δεν τον διαδέχτηκε κανείς. «Ηταν μία ομάδα εφτά ισότιμων αρχηγών», ανέφερε αξιωματικός της ΕΛΑΣ μετά τη σύλληψη των 28. Ωστόσο, τα ευρήματα και οι μαρτυρίες δείχνουν ότι η διαδοχή μάλλον ήταν οικογενειακή υπόθεση. Οι αστυνομικοί κατέσχεσαν στο σπίτι του 70χρονου πατέρα του «Λιόβα» πάνω από 270.000 ευρώ σε μετρητά, ενώ αναζητούν τον αδερφό του ως εμπλεκόμενο στο συγκεκριμένο κύκλωμα. «Γνωρίζουμε ότι εγκατέλειψε την Ελλάδα πριν από τη ΔΕΘ. Εκείνη την περίοδο ήταν δύσκολο να κάνουμε επιχείρηση λόγω των μέτρων. Γνωρίζουμε ότι έχει ένα εργοστάσιο στη Ρωσία», είπε υψηλόβαθμος αστυνομικός.

Ο μηχανισμός για το ξέπλυμα χρήματος

Σύμφωνα με ρωσικά δημοσιεύματα, ο «Λιόβα» είχε δημιουργήσει το δίκτυο ώστε να ξεπλένονται τα χρήματα από τις παράνομες δραστηριότητες του «παππού Χασάν». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η οικογένεια διατηρούσε δύο πρατήρια υγρών καυσίμων, αλλά και τον έλεγχο σε γραφεία μεταφορών. Οπως αναφέρουν Ρώσοι αστυνομικοί, «μέσω αυτών των εταιριών ξεπλένονται χρήματα που προέρχονται από τα ''έσοδα'' της συμμορίας».

Αγριος πόλεμος συμμοριών

Ο πόλεμος μεταξύ των δύο μεγαλύτερων συμμοριών στη Ρωσία, του «παππού Χασάν» και του Ταριέλ Ονιάνι, μαίνεται τα τελευταία χρόνια παρά τις αλλεπάλληλες προσπάθειες ανακωχής που έγιναν. Μάλιστα μία συνάντηση... κορυφής των μαφιόζων έληξε μετά την επέμβαση των ειδικών δυνάμεων των ρωσικών αρχών, ενώ φημολογείται ότι τρεις μήνες μετά τη δολοφονική επίθεση που δέχτηκε το Σεπτέμβριο του 2010, ο 73χρονος Ασλάν Ουσογιάν, ο επονομαζόμενος και «παππούς Χασάν», έξω από το σπίτι του στη Μόσχα, πραγματοποιήθηκε νέα «συνάντηση κορυφής» στην Ελλάδα και μάλιστα στη Θεσσαλονίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: