Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Η πανσέληνος «κρύβει» τα πεφταστέρια


Η βροχή των Περσειδών δε θα είναι φέτος ιδιαίτερα ορατή λόγω της φωτεινότητας του ολόγιομου φεγγαριού

Το ολόγιομο φεγγάρι του Αυγούστου θα «κρύψει» φέτος τη «βροχή των Περσειδών», ένα από τα πιο εντυπωσιακά ουράνια φαινόμενα, πιο γνωστό ως πεφταστέρια.

Το φαινόμενο, που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, ξεκίνησε στις 26 Ιουλίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Αυγούστου. Την Παρασκευή 12 του μηνός, μία ημέρα πριν από την πανσέληνο, θα σημειωθεί η κορύφωση του φαινομένου με την πτώση περίπου 100 μετεώρων την ώρα, που κάτω από άλλες συνθήκες, εφόσον δεν υπήρχε φεγγάρι να λάμπει στον ουρανό, θα ήταν ένα εντυπωσιακό θέαμα.


«Φέτος η κορύφωση του φαινομένου συμπίπτει με την πανσέληνο και έτσι δύσκολα θα μπορεί κανείς να διακρίνει την πτώση των ''Περσειδών''. Το λαμπερό φεγγάρι τις επόμενες ημέρες θα επισκιάσει τα πάντα στον ουρανό», σημείωσε ο Αντώνης Ιτσιος, πρόεδρος του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης.

Η βροχή των «Περσειδών» προκαλείται από σωματίδια σκόνης και υπολείμματα που αφήνει πίσω της η ουρά του κομήτη Σουίφτ Τατλ, ο οποίος στην τροχιά του γύρω από τον Ηλιο (που διαρκεί 130 χρόνια) συναντιέται κάθε χρόνο στις αρχές Αυγούστου με την τροχιά της Γης. Τα σωματίδια σκόνης και οι μικροί διαστημικοί βράχοι, όταν εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα λόγω της υπερθέρμανσης, φαίνονται ότι καίγονται αργά, αφήνοντας πίσω τους φωτεινά ίχνη.

Τα «πεφταστέρια», ανάλογα με την ημέρα, μπορεί να δημιουργήσουν ένα εντυπωσιακό θέαμα στον ουρανό, όμως απαραίτητο για να τα παρατηρήσει κανείς, είναι να επικρατεί απόλυτο σκοτάδι. Παρ' όλα αυτά, απόψε αλλά και τις επόμενες ημέρες, οι επίμονοι φίλοι της ουράνιας παρατήρησης ενδέχεται να καταφέρουν να δουν κάποια από τα «πεφταστέρια» και να κάνουν τη δική τους ευχή...

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: