Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Μητρώο για τα μνημειακά δέντρα της Θεσσαλονίκης


Μοναδική εικόνα στη γκρίζα πόλη η μνημειακή δεντροστοιχία στη λεωφόρο Νίκης

Εναν αιώνα ζωής συμπληρώνει ο μεγάλος πλάτανος μπροστά στο παλιό «Ντορέ», απέναντι από το Λευκό Πύργο, ενώ περίπου ίδιας ηλικίας είναι και αυτός με το στραβό κορμό που συναντά κάποιος στην πλατεία Ναυαρίνου, στην είσοδο του ανακτόρου του Γαλερίου. Μικρότερης ηλικίας εκτιμάται ότι είναι τα δέντρα στη Λεωφόρο Νίκης, στο τμήμα μπροστά στο Βασιλικό Θέατρο, αλλά και αυτά στο δρόμο του Βαφοπουλείου, στα ανατολικά της πόλης.

Στο σύνολό τους, τα δέντρα αυτά χαρακτηρίζονται ως μνημειακά και πρόκειται να πάρουν τη δική τους θέση στο μητρώο που δημιουργεί ο δήμος σε συνεργασία με τη Σχολή Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, αλλά και το Σύλλογο Γεωπόνων Μακεδονίας - Θράκης.


«Η Θεσσαλονίκη διαθέτει μνημειακά δέντρα, τα οποία και θα πρέπει να προστατευτούν. Είναι σημαντικό για την πόλη να γνωρίζει και αυτό το κομμάτι της ιστορίας της», τονίζει ο Θεοχάρης Ζιάγκας, καθηγητής στη Σχολή Δασολογίας, αντιπρόεδρος του Συλλόγου «Φίλοι Πρασίνου Θεσσαλονίκης» και πρόεδρος της Ελληνικής Δασολογικής Εταιρείας. Οπως εξηγεί ο ίδιος, μνημειακά είναι τα δέντρα που από πλευράς μεγέθους, ηλικίας και πιθανότατα και χαρακτηριστικής τους θέσης έχουν συνδεθεί με την πόλη ή και ορισμένα ιστορικά γεγονότα.

Η ομάδα εργασίας που πρόσφατα συστάθηκε στο δήμο Θεσσαλονίκης έχει στόχο την καταγραφή των δέντρων αυτών και την προστασία τους. «Εκτός αυτού, όμως, ιδιαίτερη σημασία έχει και η παρακολούθηση των δέντρων τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο. Αλλωστε, πρόκειται για οργανισμούς που είναι απροστάτευτοι και εκτεθειμένοι σε εξωτερικές επιδράσεις και σε ανθρώπινους βανδαλισμούς», προσθέτει ο καθηγητής.

Το κλάδεμα

Σύμφωνα με τον ίδιο, ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί και στον τομέα της κλάδευσης των δέντρων του αστικού χώρου. «Η επιστημονική γνώση λέει ότι τα δέντρα αυτά τα κλαδεύουμε όχι κατ' ανάγκη κάθε έτος, αλλά όταν χρειάζεται. Απαιτείται προσοχή ώστε να μη μειώνεται δραστικά αυτό το ζωντανό βιολογικό εργαστήριο, που λέγεται κόμη των δέντρων. Το δέντρο πρέπει να διατηρήσει την τυπική του μορφή, αλλά και να μην υποβαθμιστεί ο λειτουργικός του χώρος», εξηγεί.

ΕΥΤΥΧΙΑ ΒΑΤΑΛΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: