Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Χαλκιδική: Στο εδώλιο το δίκτυο των λαθρεμπόρων τσιγάρων


Παραπέμπονται 25 άτομα, μεταξύ των οποίων 4 αστυνομικοί

Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com

“Η οργάνωση διακρινόταν για τη στελέχωσή της με μέλη που είχαν διακριτούς ρόλους”. Με αυτή τη φράση το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης προσδιορίζει τη δομή του κυκλώματος λαθρεμπορίας τσιγάρων που αποκαλύφτηκε στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου στη Χαλκιδική με συλληφθέντες μεταξύ των άλλων τέσσερις αστυνομικούς.

Το δικαστικό συμβούλιο παρέπεμψε σε δίκη για βαριά κακουργήματα και τους 25 εμπλεκόμενους, αλλά κατά πλειοψηφία αποφάσισε την αποφυλάκιση με όρους του διοικητή του τμήματος ασφαλείας Πολυγύρου, ο οποίος είχε κριθεί προσωρινά κρατούμενος.


Η υπόθεση της λαθρεμπορίας τσιγάρων που παράγονταν στη Χαλκιδική, σε παράνομο εργοστάσιο στο οποίο έκαναν έφοδο μέλη του ΣΔΟΕ και του οικονομικού εγκλήματος της ασφάλειας Θεσσαλονίκης, είχε κινητοποιήσει τις ευρωπαϊκές διωκτικές αρχές. Η πληροφορία για τη δράση του κυκλώματος είχε προέλθει από την ευρωπαϊκή υπηρεσία καταπολέμησης της απάτης (OLAF) ύστερα από κατασχέσεις παράνομων φορτίων τσιγάρων στη Γερμανία.

Σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, με το οποίο υιοθετείται η εισαγγελική πρόταση, οι 25 κατηγορούμενοι, εκ των οποίων οι τρεις διαφεύγουν, παραπέμπονται να δικαστούν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης για τα αδικήματα της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης, λαθρεμπορίας, νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές πράξεις (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος), πλαστογραφίας σε βάρος της εταιρίας Philip Morris και του ελληνικού δημοσίου.
Επιπλέον ο χαρακτηριζόμενος στο βούλευμα 54χρονος “εγκέφαλος” του κυκλώματος παραπέμπεται για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας, για τον τραυματισμό ενός αλλοδαπού και ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος Κασσανδρείας για απλή συνέργεια, επειδή φέρεται ότι ήταν παρόν στο αιματηρό επεισόδιο και το συγκάλυψε. Ακόμη ο αστυνομικός θα δικαστεί και για κατοχή ναρκωτικών, επειδή βρέθηκαν χάπια στην κατοχή του.

Στη δικαστική απόφαση περιγράφονται ένας προς έναν οι “ρόλοι” που κατηγορούνται ότι είχαν αναλάβει όλοι οι κατηγορούμενοι, προκειμένου τα παράνομα τσιγάρα που παράγονται να διακινούνται τόσο εντός της ελληνικής επικράτειας όσο και στη συνέχεια στο εξωτερικό με ασφάλεια, χωρίς να γίνονται αντιληπτές οι κινήσεις τους  από τις διωκτικές αρχές. Με το βούλευμα ο 54χρονος ιδιοκτήτης εταιρίας σεκιούριτι χαρακτηρίζεται επικεφαλής του κυκλώματος. “Διηύθυνε την οργάνωση με σκοπό την παραγωγή και εμπορία απομιμητικών τσιγάρων σε παράνομα εργαστήρια και αποθήκες που είχαν εγκαταστήσει και λειτουργούσαν διαδοχικά σε Κασσανδρεία - Σίβηρη και Αφυτο - Φώκαια και Σάνη Χαλκιδικής”, υπογραμμίζεται στο βούλευμα που δημοσιεύτηκε χθες.

Νούμερο 2 της οργάνωσης χαρακτηρίζεται από το δικαστικό συμβούλιο 49χρονος, ο οποίος αναφέρεται και ως χρηματοδότης της οργάνωσης και επίσης είναι προσωρινά κρατούμενος. “Ηταν ο ενδιάμεσος σύνδεσμος με επαφές με άλλα μέλη εγκληματικών οργανώσεων στη Βουλγαρία και προμήθευε με μηχανές και άλλα υλικά, ενώ χρηματοδοτούσε και ο ίδιος την οργάνωση”, τονίζεται στο βούλευμα. Διακριτούς χαρακτηρίζει και τους ρόλους των δύο ανώτερων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. που παραπέμπονται και συγκεκριμένα του πρώην διοικητή ασφάλειας Πολυγύρου και του πρώην διοικητή του τμήματος Κασσανδρείας, επισημαίνοντας ότι “παρείχαν πληροφόρηση και προστασία στο κύκλωμα”, φτάνοντας σε σημείο να “παρέχουν μέχρι και συμβουλές στον εγκέφαλο”.

Ελεύθερος ο διοικητής ασφαλείας

Το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης δέχτηκε κατά πλειοψηφία και παρά την αρνητική πρόταση του εισαγγελέα την αίτηση αντικατάστασης της προσωρινής κράτησης του 46χρονου πρώην διοικητή του τμήματος ασφαλείας Πολυγύρου, ο οποίος παραπέμπεται για βαριά κακουργήματα. Η εμπλοκή του, την οποία ο ίδιος αρνείται, προέκυψε για τις διωκτικές αρχές από την καταγραφή των δεκάδων συνομιλιών μεταξύ των μελών του κυκλώματος, ενώ όταν συνελήφθη στη δικογραφία αναφέρεται ότι πέταξε το κινητό του τηλέφωνο στην τουαλέτα του αστυνομικού τμήματος για να εξαφανίσει στοιχεία.

Ο 46χρονος μετά τη σύλληψη και την απολογία του είχε αφεθεί ελεύθερος λόγω διαφωνίας ανακριτή και εισαγγελέα και τελικά οδηγήθηκε στις φυλακές όταν κλήθηκε να άρει τη διαφωνία το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης. Η πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου Εφετών με το χθεσινό βούλευμά τους αντικατέστησαν την προσωρινή κράτηση με τους όρους καταβολής εγγύησης 20.000 ευρώ, εμφάνισής του στο τμήμα της περιοχής του δύο φορές το μήνα και απαγόρευσης εξόδου του από την Ελλάδα.


4,7 εκατομμύρια ευρώ η ζημιά για το δημόσιο

Τα κέρδη του κυκλώματος υπολογίζονται, όπως διευκρινίζεται, με βάση τις πληροφορίες των διωκτικών αρχών ότι η κούτα των 500 πακέτων τσιγάρων πωλείται στη “μαύρη” αγορά με το ποσό των 200 ευρώ, όταν στην ευρωπαϊκή αγορά ξεπερνά το εμπορικό κόστος μαζί με τους δασμούς τις 2.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς αυτούς και για όσα τσιγάρα κατασχέθηκαν οι κατηγορούμενοι αποκόμισαν κέρδη που πλησιάζουν τις 650.000 ευρώ. Από την άλλη οι ζημίες της εταιρίας Philip Morris, τσιγάρα της οποίας αντιγράφονταν, υπολογίζονται σε 5.630.000 ευρώ και του ελληνικού δημοσίου, από τους δασμούς σε 4.782.000 ευρώ. Επίσης οι δικαστές του Συμβουλίου υπολογίζουν ότι οι κατηγορούμενοι είχαν παράγει τουλάχιστον 10 εκατομμύρια τσιγάρα. Στο βούλευμα περιλαμβάνεται και λίστα με φορτία που κατασχέθηκαν σε Ελλάδα και Ευρώπη τα οποία είχαν παραχθεί από τα παράνομα εργαστήρια των εμπλεκομένων.

Εκτενής αναφορά γίνεται στις τηλεφωνικές συνομιλίες που υπέκλεψαν οι διωκτικές αρχές μεταξύ των κατηγορουμένων, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν μία σειρά κινητών τηλεφώνων μόνον για τις μεταξύ τους επικοινωνίες. Παράλληλα επισημαίνεται η λειτουργία του εργοστασίου στη Σίβηρη, το οποίο καταστράφηκε από φωτιά που προκλήθηκε τον περσινό Ιούνιο και αμέσως οι εμπλεκόμενοι έστησαν νέο στη Νέα Φώκαια.

Πάντως στο βούλευμα δεν γίνονται αναφορές σε παράγοντες της τοπικής κοινωνίας, η εμπλοκή των οποίων αποτελεί αντικείμενο ξεχωριστής έρευνας που διενεργούν οι εσωτερικές υποθέσεις της ΕΛ.ΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: