Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Αριστοτέλεια 2011 Πολιτισμός στα βήματα ενός σπουδαίου φιλοσόφου


Στον τόπο όπου έζησε, διαμόρφωσε τη θεωρία του και δίδαξε ο αρχαίος έλληνας φιλόσοφος Αριστοτέλης, μια πολιτιστική διοργάνωση που φέρει το όνομά του θα κρατήσει στη διάρκεια του καλοκαιριού συντροφιά σε επισκέπτες αλλά και ντόπιους.

Της Κυριακής Τσολάκη

Ο λόγος για τα Αριστοτέλεια 2011, που πραγματοποιούνται για πρώτη φορά φέτος στον ομώνυμο δήμο Χαλκιδικής και περιλαμβάνουν μια πλειάδα εκδηλώσεων που έχουν σχέση με τη μουσική, το θέατρο και τα εικαστικά. Το πρόγραμμα, που έχει ήδη ξεκινήσει από τις 14 Ιουνίου με επίκεντρο και αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής (21 Ιουνίου), θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Αυγούστου και θα πραγματοποιηθεί σε όλες τις κωμοπόλεις του δήμου.


Συμπόσιο και έντεχνες νότες

Πλούσιος σε δράσεις προβλέπεται ο Ιούλιος που περιλαμβάνει μια συναυλία αφιέρωμα στον Νίκο Καββαδία από τον Δημήτρη Νικολούδη και τον Γιάννη Τσολακίδη στο λιμάνι Στρατωνίου (16/7). Σημαντικό κομμάτι της διοργάνωσης αποτελεί και η ενότητα «Αλεξάνδρου Συμπόσιο» (20-24/7) στο πλαίσιο της οποίας θα πραγματοποιηθούν η Θερινή Ακαδημία Παλαιάς και Παραδοσιακής Μουσικής στην Αρναία, η συναυλία αρχαίας ελληνικής μουσικής με αρχαία ελληνικά όργανα στο Άλσος Αριστοτέλη στα Στάγειρα, παραδοσιακό γλέντι στα σοκάκια και στην πλατεία της Αρναίας, οργανική μουσική Ρωμιών συνθετών της Κωνσταντινούπολης του 17ου και 20ού αιώνα στον Αύλειο Χώρο Λαογραφικού Μουσείου Αρναίας, συναυλία Μπαρόκ με την Ορχήστρα Concerto Ellenico σε όργανα εποχής στο Πολιτιστικό Κέντρο Αρναίας, συναυλία παραδοσιακής μουσικής «Ζει ο Βασιλιάς Αλέξανδρος» στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Μεγάλης Παναγίας και εκδήλωση στον αύλειο χώρο του σχολείου της Αμμουλιανής.

Βαρύτητα όμως έχει δοθεί από τους διοργανωτές και στην ελληνική έντεχνη μουσική σκηνή. Για μια ακόμη χρονιά στον αύλειο χώρο του δημοτικού σχολείου Βαρβάρας θα φιλοξενηθούν τραγουδοποιοί κι ερμηνευτές, όπως οι Θανάσης Παπακωνσταντίνου  και Γιάννης Χαρούλης (29/7), Σωκράτης Μάλαμας και Παύλος Παυλίδης (30/7), αλλά θα πραγματοποιηθούν και παραδοσιακά παιχνίδια για παιδιά, στη διάρκεια των οποίων θα μοιραστούν δώρα στους μικρούς μας φίλους (31/7).

Ο Αύγουστος είναι… καλός μήνας

Μουσικός και θεατρικός προβλέπεται ο Αύγουστος με μια συναυλία από τους Δάρνακες, που θα περιλάβει δικές τους συνθέσεις και τραγούδια από όλη την Ευρώπη στην παραλία Ιερισσού (5/8), με τη θεατρική παράσταση «Το Γάλα» από τον θίασο της Άννας Βαγενά στο προαύλιο του δημοτικού σχολείου Ιερισσού (6/8), με την εμφάνιση του Λουδοβίκου των Ανωγείων στην πλατεία Αμμουλιανής (7/8), με ένα αφιέρωμα στη μνήμη του Νίκου Παπάζογλου με τίτλο «Αυγουστιάτικο φεγγάρι», στο οποίο τραγούδια του αξέχαστου δημιουργού θα ερμηνεύσουν η Μαρία Φωτίου και ο Νίκος Ρέγκος στον Αρχαιολογικό χώρο Αρχαίων Σταγείρων - Ολυμπιάδας (14/8), με συναυλία του Φώτη Θεοδωρίδη στο προαύλιο του δημοτικού σχολείου Μεγάλης Παναγίας (15/8) και παρουσίαση του έργου «Άξιον Εστί» του Οδυσσέα Ελύτη και του Μίκη Θεοδωράκη από τον Μανώλη Μητσιά, χορωδίες αλλά και τη συμφωνική ορχήστρα του δήμου Καλαμαριάς υπό τη διεύθυνση του Κωστή Παπάζογλου στον Πύργο Προσφορίου Ουρανούπολης (20/8).

Οι εικαστικές δράσεις του μήνα περιλαμβάνουν έκθεση ζωγραφικής με έργα φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, αναδρομική έκθεση της Θεώνης Αρφανάκη, έκθεση εικαστικών σε συνεργασία με το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και άλλους εικαστικούς καλλιτέχνες της Μακεδονίας.

Τέλος, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί ποδοσφαιρικό camp για να τιμηθεί ο Βασίλης Χατζηπαναγής (Γήπεδο Αρναίας 16/7) και συναυλία του Παναγιώτη Καραδημήτρη (Δημοτικό Σχολείο Αρναίας 24/7). Το πρόγραμμα παρουσίασαν η πρόεδρος του Αριστοτέλειου Πνευματικού Κέντρου Κασσάνδρα Κατσαρού, αλλά και ο καλλιτεχνικός διευθυντής Κωστής Παπάζογλου.   

Μόνο με 35.000 ευρώ

Ο προϋπολογισμός των εκδηλώσεων είναι αρκετά «συμμαζεμένος», όπως τόνισε ο δήμαρχος Αριστοτέλη Χρήστος Πάχτας, και ανέρχεται μόλις σε 35.000 ευρώ, αφού το φεστιβάλ στηρίζεται «στον εθελοντισμό και στην καλή πρόθεση των καλλιτεχνών που έχουν μειώσει τις οικονομικές απαιτήσεις τους». Εξάλλου, παράλληλα με το πρόγραμμα αυτό στόχος της νέας δημοτικής αρχής είναι η ανάδειξη του Αγίου Όρους και των αρχαιολογικών χώρων της περιοχής, όπως τα Στάγειρα και η διώρυγα του Ξέρξη, μέσα από δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν από ευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά και ιδίους πόρους του δήμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: